Συνάντηση μητέρας με την 7χρονη νεκρή κόρη της μέσω εικονικής πραγματικότητας (vid)

Πολιτισμοί Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Νότια Κορέα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση τηλεοπτικής εκπομπής στην Νότια Κορέα, να αξιοποιήσει τις  δυνατότητες της τεχνολογίας προκειμένου να «αναστήσει» 7χρονο κοριτσάκι για να συναντηθεί ξανά με την μητέρα του σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, σε ζωντανή μετάδοση.

Στο απόσπασμα της εκπομπής, που κάνει το γύρο του διαδικτύου, η  μητέρα που έχει φορέσει τον εξοπλισμό της εικονικής πραγματικότητας,  τοποθετείται σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακού κήπου όπου συναντά την κόρη της να στέκεται εκεί και να της χαμογελάει φορώντας ένα μωβ φόρεμα. 

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, η εικονική πραγματικότητα τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου με την κορεάτικη εκπομπή που ονομάζεται «Συναντώντας σε» να καταπιάνεται με τον εν λόγω πρότζεκτ με στόχο, όπως υποστηρίζει, φίλοι και συγγενείς ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή, να αντιμετωπίσουν μέσω αυτού την θλίψη τους.

Στο απόσπασμα της εκπομπής, που κάνει το γύρο του διαδικτύου, η μητέρα που έχει φορέσει τον εξοπλισμό της εικονικής πραγματικότητας,  τοποθετείται σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακού κήπου όπου συναντά την κόρη της Ναγιεόν να στέκεται εκεί και να της χαμογελάει φορώντας ένα μωβ φόρεμα. 

«Ομορφιά μου! Πόσο μου έλειψες», ακούγεται η μητέρα να λέει την ώρα που προσπαθεί εμφανώς σοκαρισμένη και με δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο της να αγγίξει με τα ειδικά γάντια αφής την ψεύτικη κόρη της.

Η μικρούλα ρώτησε την μητέρα της αν την σκέφτεται, με την μητέρα φυσικά να απαντάει: «Συνέχεια». Στην συνέχεια της είπε πόσο της έλειψε και την παρότρυνε να την αγγίξει, με την μητέρα της να ξεσπάει σε κλάματα.

Μάλιστα η 7χρονη προσέφερε στη μαμά της ένα λουλούδι προσθέτοντας: «Μανούλα βλέπεις ότι δεν πονάω πια ε;» Στο τέλος της ανακοινώνει ότι ξαπλώνει να κοιμηθεί λέγοντας ότι είναι κουρασμένη και η μητέρα της την αποχαιρετά. Στο στούντιο της εκπομπής βρίσκονταν τα αδέρφια της άλλα και ο πατέρας της που παρακολουθούσαν εξίσου σοκαρισμένοι την ψηφιακή συνάντηση.

Η κορεατική εταιρεία Munhwa Broadcasting Corporation, ή MBC, εργάστηκε για τον σχεδιασμό του προσώπου της Ναγιεόν, το σώμα και την φωνή της, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερα, ανέφερε η Aju Business Daily.

Η 7χρονη Ναγιεόν έχασε τη μάχη για τη ζωή, από ασθένεια, το 2016. Η μητέρα της, Jang, παρότι στην αρχή είχε τους ενδοιασμούς της για το όλο εγχείρημα τόνισε πως τελικά έκανε αυτό το ντοκιμαντέρ για να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που μπορεί να έχασαν κάποιο πολύ δικό τους πρόσωπο, όπως η ίδια. «Τρία χρόνια μετά, πλέον πιστεύω πως θα έπρεπε να την αγαπώ περισσότερο παρά να μου λείπει και να αρρωσταίνω στην σκέψη της ώστε να είμαι πιο δυνατή όταν θα την συναντήσω αργότερα. Ελπίζω πως πολλοί άνθρωποι θα θυμούνται την Ναγιεόν αφότου δουν αυτό το ντοκιμαντέρ», έγραψε στο ιστολόγιο της.

Στον αντίποδα, ο Μπλέι Γουίτσμπι, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, δήλωσε στη Daily Mail ότι η τηλεοπτική εκπομπή εγείρει ορισμένα «ανησυχητικά ζητήματα» σε επίπεδο ηθικής. 

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας πρακτικής δήλωσε ο Δρ Γουίτσμπι.

«Πολλοί ψυχίατροι θα το θεωρούσαν δυνητικά τοξικό για τον άνθρωπο που βιώνει το πένθος» τόνισε εκτός των άλλων επισημαίνοντας ακόμη τον κίνδυνο επιτήδειοι να προσπαθήσουν να αντλήσουν οικονομικό κέρδος εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο.

Πηγή: Daily Mail, skai.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged