Στους 39 οι νεκροί, 1.156 τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Οι επόμενες 2-4 εβδομάδες είναι κρισιμότατες – Σε απόλυτη καραντίνα 6.687 πολίτες

29.3.2020: Έξι επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 39.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 1.156. Τα περισσότερα από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα 56 έτη είναι η μέση ηλικία όλων όσοι είναι διασωληνωμένοι τόνισε ο κ, Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πως στο 47% ανέρχεται η θνητότητα στις ΜΕΘ από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι

Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε δομή αστέγων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ εξετάστηκαν και οι 130 διαμένοντες στη δομή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επέστησε την προσοχή για τη χλωροκίνη, καθώς όπως είπε σχετίζεται με πολλές παρενέργειες όπως η επιληψία, ακόμη και το κώμα ή και ο θάνατος. Οποιαδήποτε χρήση της χλωροκίνης θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα με επίβλεψη ιατρού, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, υπερτονίζοντας πως επί του παρόντος δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο.

28.3.2020: Ακόμα 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 1.061, ενώ τα θύματα έφτασαν στα 32.

Από τους θανάτους οι 25 αφορούν άνδρες και οι 7 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 73 έτη, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 69 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ πέντε ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 14.300 τεστ για κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, από όσους νοσηλεύονται το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή. «Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν», τόνισε. Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».

Παράλληλα, αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες».

Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι’ αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.

27.3.2020: Στους 29 οι νεκροί, στα 966 τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – Προς επέκταση στα περιοριστικά μέτρα – Σε καθολική καραντίνα 6.687 πολίτες

Στη λίστα των θυμάτων προστέθηκε, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 28/3,  ένας 89χρονος άνδρας που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Καστοριάς, χωρίς να είναι διασωληνωμένος. Πρόκειται για τον πέμπτο νεκρό στην Καστοριά.

Την Παρασκευή 27/3 καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορωνοϊού στους 28, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τελευταία τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών (στις 27/3) ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανακοίνωσε  74 νέα κρούσματα στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 966. Συνολικά έχουν γίνει 13.477 διαγνωστικά τεστ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι στη χώρα μας, 23 άνδρες και 5 γυναίκες. Το 89% των θυμάτων έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 65 είναι διασωληνωμένοι. Το 86% από αυτούς είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Επιπλέον 52 άτομα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνοντας ότι μια από τις νίκες αυτές είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς. Αναφέρθηκε επίσης στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε ενώ ήταν θετική στον κορωνοϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς (Υφυπ. Προστασίας): Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες – Δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό

Για 6.687 πολίτες σε απόλυτη καραντίνα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τελευταία ενημέρωση των ΜΜΕ (27/3).

«Κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένα ελέγχονται σε καθημερινή βάση από περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό συντελεστή. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απολυτή επαγρύπνηση» επισήμανε.

«Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή τα δεδομένα τα αξιολογούμε με τον κ. Τσιόδρα» διευκρίνισε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων. “Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας για τον περιορισμό της πανδημίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός. «Δεν υπάρχει χώρος για κανένα εφησυχασμό είναι σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες για να ξεπεράσουμε το Γολγοθά» τόνισε.

Είπε ότι η εντατικοποιηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν περισσότερα πρόστιμα. «Η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας. Όλοι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το διάστημα που τούς έχει ζητηθεί. Το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που εφαρμόζει τα μέτρα… Δίνουμε πόλεμο ενάντια στην πανδημία που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε. Κάθε μέρα μένουμε σπίτι. Για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην παλιά μας ζωή» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς το διάστημα αυτό θα κριθεί αφενός σε τι σημείο βρίσκεται η χώρα όσον αφορά τη διασπορά του ιού καθώς και το εάν το σύστημα υγείας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην πίεση των περαστικών και αφετέρου τι θα πρέπει να περιμένουμε σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και την επιβολή καραντίνας.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων, ο κ.Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί, μάλλον το προφανές.

Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τις επόμενες εβδομάδες.

Η τοποθέτηση του ότι στην Κίνα τα μέτρα απαγόρευσης διήρκεσαν δέκα με δώδεκα εβδομάδες και η επισήμανση ότι αν αρθούν αυτά τα μέτρα, θα χάσουμε τη μέχρι σήμερα ικανοποιητική πορεία της επιδημίας και θα γίνουμε Ιταλία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Η καραντίνα θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και την περίοδο του Πάσχα καθώς είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιτραπούν ελεύθερα οι μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση – και κατ’επέκταση για την χώρα – θα ήταν τις επόμενες εβδομάδες και έως τα μέσα Μαΐου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της νόσου, έτσι ώστε από τα τέλη του ίδιου μήνα να αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που σε συνδυασμό και με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα μπορούσε να επαναφέρει την κανονικότητα ή μέρος αυτής στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η λειτουργία των super market – Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ  και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.

Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.

Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Στο μεταξύ, νέα μέτρα εξετάζονται για τα σούπερ μάρκετ.

Ο  υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen το Σάββατο 27/3 ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν υπάρχει συνωστισμός.

Στη Δανία εφαρμόζουν ένα διαφορετικό μέτρο. Κάνουν μονόδρομους τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε.

Ψάχνουμε νέες ιδέες αλλά είμαστε υπερήφανοι διότι η αγορά μας λειτουργεί καλά».

Σε 5.206 συνολικά οι παραβάσεις του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στη βεβαίωση 1.143 παραβάσεων του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ την  Παρασκευή 27 Μαρτίου,  ενώ πραγματοποίησε 9 συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27/3 σημειώθηκαν  1.143 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, στις εξής περιοχές: 387 στην Αττική, 113 στην Κρήτη, 101 στα Ιόνια Νησιά, 100 στη Δυτική Ελλάδα, 81 στην Πελοπόννησο, 75 στη Θεσσαλονίκη, 57 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 50 στη Στερεά Ελλάδα, 47 στη Θεσσαλία, 42 στην Ηπειρο, 38 στο Νότιο Αιγαίο, 23 στην Κεντρική Μακεδονία, 18 στο Βόρειο Αιγαίο και 11 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την έναρξη του μέτρου, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.206 παραβάσεις σε όλη την χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Παράλληλα, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ), παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα, στις εξής περιοχές: 3 στην Αττική, 2 στη Δυτική Ελλάδα, 1 στην Πελοπόννησο, 1 στην Κεντρική Μακεδονία, 1 στα Ιόνια Νησιά και 1 στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 279 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 289 άτομα.

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

«Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Για το λόγο αυτό, από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:

  1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
  2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
  3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
  4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:

  • Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
  • Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
  • Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
  • Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
  • Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
  • Καθαριστήρια
  • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
  • Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
  • Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
  • Γραφεία τελετών (κηδειών)
  • Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
  • Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Ξάνθης φοιτητές που γύρισαν από την Τουρκία

Σε ξενοδοχείο της Ξάνθης που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και εκτός αστικού ιστού, παραμένουν σε καραντίνα μια ομάδα φοιτητών που έφτασε  το βράδυ της Παρασκευής 27/3 από την Κωνσταντινούπολη.

Το σύνολο των φοιτητών, με καταγωγή από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, έφτασε στην Ελλάδα σε δυο ομάδες και κατά είσοδο τους στο συνοριακό φυλάκιο των Κήπων τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ Έβρου για να τους μεταφέρουν στην Ξάνθη και κάποιους στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ξενοδοχείο της Ξάνθης, τους πρώτους φοιτητές υποδέθηκε από την Τουρκία ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρ. Μέτιος.

Όλοι οι φοιτητές πραγματοποίησαν εξετάσεις το Σάββατο 28/3, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, από κλιμάκιο γιατρών του ΕΟΔΥ.

Πηγή: liberal.gr, bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged