Σταϊκούρας: Σε εξέλιξη οι εργασίες του προγράμματος «Αρχύτας»

Αεροσκάφη Άμυνα
Μοιραστείτε το:

«Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση.

Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας” είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα.

Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου.

Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη».

———————

Πρόγραμμα «Αρχύτας» – όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε…

Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone. Συνάντηση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της διοίκηση της ΕΑΒ, αλλά και εκπροσώπων των τριών Πανεπιστημίων, που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone

Με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της διοίκηση της ΕΑΒ, αλλά και εκπροσώπων των τριών Πανεπιστημίων, που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ως εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Ιωάννης Κούτρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΒ, Μιχαήλ Κορωναίος, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Παρέστησαν επίσης οι Κύρος Υάκινθος, επιστημονικός υπεύθυνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Γαστεράτος, επιστημονικός υπεύθυνος Έργου και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιος Σταμούλης, επιστημονικός υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο υποπτέραρχος Αναστάσιος Χαλβατζής, διοικητής Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) και ο Γεώργιος Κοκκάλας, σμήναρχος διευθυντής Airworthiness ΕΣΑΑ.

Πρόγραμμα «Αρχύτας»

Το έργο αφορά στο πρόγραμμα «Αρχύτας», για την σχεδίαση και κατασκευή VTOL UAV, μη επανδρωμένου αεροχήματος μεγάλων διαστάσεων και με δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης.

Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV αφορά στην ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων εθνικής άμυναs και ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κ.λπ.

Το drone θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών), καθώς και για πολλές εμπορικές χρήσεις.

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας BWB, που θα του δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους (της τάξης των 20 λίτρων και 15 έως 20 κιλών, αντίστοιχα).

Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, Έλληνα πολιτικό, στρατηγό και μηχανικό, που έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.

Κατακόρυφη απο/προσγείωση

Η απο/προσγείωση του ΜΕΑ θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα (VTOL). Κατά αυτό τον τρόπο, θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων, προσδίδοντάς του μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα και ευελιξία (χρήση από φρεγάτες, μικρά ακατοίκητα νησιά κ.λπ.).

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά, τα οποία θα εξασφαλίζουν ένα συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής.

Την υψηλή ποιότητα κατασκευής του πρωτότυπου drone και την ακριβή αναπαράσταση της γεωμετρίας του, εγγυώνται οι σύγχρονες μέθοδοι κατεργασίας, υποστηριζόμενες από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Το drone θα μπορεί να επιχειρεί υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες – σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 μποφόρ – οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του.

Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία.

Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν, ώστε να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, τόσο κατά τη σύνθετη διαδικασία της κάθετης απο/προσγείωσης, όσο και κατά την πτήση του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών

Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη και την παραγωγή δύο πρωτοτύπων VTOL UAVs.

Το ποσό χρηματοδότησης αφορά στη συμμετοχή των τριών Πανεπιστημίων, καθώς και στην προμήθεια υλικών και συσκευών για την κατασκευή και τον έλεγχο των VTOL UAVs.

Από την πλευρά της, η ΕΑΒ θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία και την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της, ενώ θα κατέχει τα πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί.

————————

“Αρχύτας” – Το ελληνικό στρατιωτικό drone

Ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (drone) σταθερής πτέρυγας θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια από σήμερα. Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτή που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό τη δεδομένη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV/drone) το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (σ.σ. στον χώρο των drones)» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.

Διευκρίνισε δε πως κεντρικός στόχος του προγράμματος «Αρχύτας», πέρα από τη σχεδίαση αιχμής, είναι το συγκεκριμένο drone να παραχθεί στην Ελλάδα από την ΕΑΒ και μάλιστα με περιορισμένο κόστος.

«Είναι μια πολύ μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά θέλουμε να πάμε “διαφορετικά” στην κατασκευή αυτού του drone, με σχέδια που ο κόσμος δεν βλέπει συχνά. Το ΑΠΘ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα παρέχοντας τον αεροδυναμικό σχεδιασμό για το συγκεκριμένο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα» ανέφερε ο κ. Υάκινθος, επισημαίνοντας πως για τη δημιουργία του νέου ελληνικού drone η ομάδα των συνεργατών του θα δουλέψει από κοινού με μια περιορισμένη αλλά αποδοτική ομάδα συνεργατών απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

«Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να είμαστε αποδοτικοί σε κόστος, για το “Αρχύτας” θα συνεργαστεί μια “σφιχτή” ομάδα 30-35 ατόμων πάνω σε ένα σχέδιο-πρόταση υψηλής απόδοσης. Η ομάδα θα περιλαμβάνει πέρα από τους μηχανολόγους, τους σχεδιαστές, τους τεχνίτες των ηλεκτρονικών, τους τεχνίτες που θα φτιάξουν το Αερόχημα στην ΕΑΒ, τους τεχνικούς δοκιμών κ.ο.κ.» πρόσθεσε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μέσα από την ομάδα αυτή, το νέο ελληνικό αερόχημα θα προκύψει ως καρπός καινοτόμου συνεργασίας. «Τίποτα πλέον δεν το κάνεις μόνος σου. Εμείς, ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα σχεδιάσουμε το συγκεκριμένο Αερόχημα, ενώ η ΕΑΒ θα αναλάβει να το κατασκευάσει, να κάνει τις μελέτες για τα εσωτερικά δομικά του στοιχεία. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναπτύξουν τα συστήματα κατανομής ισχύος -power management- για τον κινητήρα και τις μπαταρίες, όπως και θα επιλέξουν συσκευές για τις ασύρματες επικοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, την αρχιτεκτονική του Σταθμού Εδάφους. Θα είναι τεχνολογικά συστήματα που είτε θα αναπτυχθούν από τα πανεπιστήμια, είτε θα αποκτηθούν για τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος που θα προκύψει από το “Αρχύτας”» εξήγησε ο κ. Υάκινθος.

Στόχος το μικρότερο δυνατό κόστος

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τόνισε πως, πέρα από την τεχνολογική υπεροχή αλλά και τη συνεργασία, κύριος στόχος είναι αυτό που θα παραχθεί να μπει σε παραγωγή.

«Η εντολή του Υπουργείου Οικονομικών όπως και της ΕΑΒ είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο οικονομικά γίνεται. Ο στόχος που μας έχει τεθεί -και είναι κάτι που κάνουμε για την πατρίδα- είναι το drone αυτό να είναι έτοιμο και να το δοκιμάζουμε μέσα σε δυόμισι χρόνια. Πρέπει, σ’ αυτό το διάστημα, να έχει πετάξει, να έχει περάσει όλες τις διαδικασίες on flight testing (σ.σ. εναέριες δοκιμές), ώστε μετά να σχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής του και να πάρει το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας» τόνισε ο κ. Υάκινθος.

 «Μάτια στον Ουρανό»

Από το πρόγραμμα «Αρχύτας» θα προκύψει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα που περιγράφεται ως Πολλαπλών Ρόλων. Κύριος στόχος είναι, όταν ίπταται, «να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται» είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα. «Όπως ανακοινώθηκε και από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον CEO της ΕΑΒ Δημήτριο Παπακώστα, το συγκεκριμένο drone θα είναι πολλαπλών ρόλων. Θα το σχεδιάσουμε έτσι για επιτήρηση, φύλαξη αλλά και πιο εξειδικευμένες αποστολές. Θα είναι ένα “Μάτι στον Ουρανό”, το οποίο θα έχει πολύ υψηλή τεχνολογία ώστε να παίρνει την πληροφορία που χρειάζεται πάνω από κρίσιμες υποδομές όπως και σε κρίσιμες καταστάσεις. Στη συνέχεια, η πληροφορία θα φτάνει στο κέντρο ελέγχου και από εκεί και πέρα θα δρουν στελέχη για οτιδήποτε είναι αυτό που έχει γίνει αντιληπτό στο έδαφος» διευκρίνισε ο κ. Υάκινθος.

Το drone θα μπορεί στη συνέχεια «…να συντονίζει ό,τι συμβαίνει στο έδαφος», σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, που επισήμανε πως το σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΕΔ της χώρας όπως και την Πολιτική Προστασία. «Ένα Αερόχημα όπως αυτό άλλωστε το σχεδιάζουμε να είναι modular (σ.σ. σπονδυλωτό) ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε π.χ. κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή τους αισθητήρες που θα μπορεί να μεταφέρει. Θα παρέχει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς χρήστες» εξήγησε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μοιραστείτε το:
Tagged