Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και Αποπληρωμή 6ης – Τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων…

Δημοσιονομικά Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Σταϊκούρας: Αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας μέσα στην εβδομάδα – Στα 725 εκατ. ευρώ του κόστος της παράτασης του lockdown

Τρίτη, Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα

Κόστος 725 εκατ. ευρώ έχουν μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού lockdown για μια εβδομάδα, από τα οποία τα 325 εκατ. αφορούν το λιανεμπόριο.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ σημείωσε ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει για όλη την Ευρώπη και για το 2022. Ακόμη, ανέφερε ότι το 2020 το κράτος κατέβαλε 24 δις. για να στηρίξει την οικονομία και το 2021 θα δοθούν 11, 6 δισ., σημειώνοντας πως τα ποσά αυτά είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς δεν είναι χάντρες, όπως δήλωσε χθες ο Α. Τσίπρας.

Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ζημιές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όσο διευρύνεται η αυστηρή απαγόρευση, κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ζημίες.

Επισήμανε επίσης ότι μόνο τον Μάρτιο είναι σε αναστολή 100.000 εργαζόμενοι.

Για Επιστρεπτέα

«Η αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας ολοκληρώνεται μέσα στην βδομάδα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως είπε, Τρίτη, Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας.

Για τα κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί έως τον Μάιο τα κονδύλια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα οποία θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία για την 1/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα περιληφθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7»

Και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα περιληφθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τις επιχειρήσεις αυτές, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου του 2020 με αυτόν του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι «ακόμα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 μπαίνουν στην επιστρεπτέα 7, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Εκτός αν έχουν πάρει την επιστρεπτέα 5 και 6, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν μείωση τζίρου». Είπε χαρακτηριστικά πως «θα έχει σκαλοπάτια η επιστρεπτέα 7 για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» αναμένεται να καταβληθεί προς το τέλος Απριλίου, με το 50% του ποσού να μην επιστρέφεται και το κατώτατο όριο χρηματοδότησης να είναι τα 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται μετά την ολοκλήρωση στις 16 Μαρτίου της πληρωμής του 6ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής», από την οποία θα λάβουν κρατική ενίσχυση περίπου 278.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Παράλληλα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όσους δήλωσαν στοιχεία στο myesoda, αλλά δεν έκαναν υποβολή της αίτησης.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την αγορά και στα πρώτα βήματα της επαναλειτουργίας της. «Το πρόγραμμα Γέφυρα και η κάλυψη ποσοστού των παγίων δαπανών θα γίνουν τον Μάιο. Προσδοκούμε τότε η επιχειρηματικότητα να λειτουργεί. Θα έρθουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να καλύψουμε εμείς κομμάτι των δανειακών τους υποχρεώσεων», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «έχουμε κάνει υπερβάσεις. Τόσοι πόροι δεν δόθηκαν ποτέ. Έχουμε υπερβεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Απλώς δεν υπάρχουν μόνο τα δημοσιονομικά, υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα. Εάν δεν αρχίσουν να αυξάνουν τα έσοδα, πώς θα καλύψουμε τις πολύ μεγαλύτερες δαπάνες που επί 13 μήνες τρέχει η ελληνική πολιτεία;».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τα ενοίκια και για τον Απρίλιο, όπως και το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν οι μισθωτοί εισφορά αλληλεγγύης και το 2020. Ειδικά για το τελευταίο, είπε πως «συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022. Αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όταν θα χτίσουμε τον προϋπολογισμό της χώρας, θα υπάρχουν μέτρα και φορολογικής φύσεως. Το ποια μέτρα θα είναι αυτά θα αποφασιστούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο».

Τέλος, σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δήλωσε ότι οι αλλαγές σε αυτές «δεν σημαίνει ότι στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προλαβαίνει κάποιος αυτομάτως να δει τις όποιες μεταβολές».

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας μάλιστα ότι τα μισά από αυτά προέρχονται από νοικοκυριά.

Σημείωσε δε, ότι η χώρα διαθέτει περίπου 32 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, αν και μπορούν να διατεθούν περίπου τα δέκα.

Τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ

Τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ανά μήνα από τον Μάιο και μετά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πρόωση τη συζήτηση για το αν μπορούν να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, εξηγώντας ότι δεν είναι ποτέ εύκολες οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις.

‘Ολο το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης

Πάνω από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, παραμένει αντιμέτωπη με τις πρωτοφανείς, πολλαπλές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών.

Κρίση, της οποίας η ένταση και η διάρκεια, δυστυχώς, ξεπέρασε – διεθνώς – όλες τις αρχικές προβλέψεις, δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η συντελούμενη πρόοδος στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, «χτίζει» σταδιακά «τείχος» ανοσίας στην κοινωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης, παρά τις νέες προκλήσεις που θέτουν οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού.

Ωστόσο, είναι σαφές, ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτηθεί χρόνος.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προτάσσοντας πάντα τη δημόσια Υγεία, στάθηκε δίπλα στην κοινωνία και την οικονομία.

Με έγκαιρα, συνεκτικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, απλώσαμε ευρύ «δίχτυ» προστασίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας, με στόχο να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, το αποτύπωμα αυτού του εξωγενούς, συμμετρικού σοκ.

«Δίχτυ» που άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έναν ακριβώς χρόνο – στις 9 Μαρτίου του 2020 – και έκτοτε συνεχώς ενισχύεται, επεκτείνεται και εμπλουτίζεται, ανάλογα με τη δυναμική της πανδημίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία θα βγει όρθια και οι επιχειρήσεις θα ξαναβρούν τον βηματισμό τους μετά την παρούσα δοκιμασία.

Στο πλαίσιο αυτό, λάβαμε μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 δισ. ευρώ για εφέτος, υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021.

Αθροιστικά, στηρίξαμε, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μέτρα συνολικού ύψους 35,6 δισ. ευρώ αυτή τη διετία.

Πρόκειται για ένα τεράστιο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας, πακέτο στήριξης, που κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο πλευρό της κοινωνίας, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο απαιτηθεί, εντός, πάντα, των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων της χώρας.

Και αυτό, χάρη στην ορθολογική, προνοητική και με απόλυτο σεβασμό στις πολυετείς θυσίες του λαού μας, ταμειακή διαχείριση, αλλά και λόγω της ενισχυμένης εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η χώρα μας από διεθνείς εταίρους και αγορές, η οποία της επιτρέπει να δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια.

Τα μέτρα που από την αρχή της κρίσης, σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει τον στόχο τους.

1ον. Πέτυχαν, διότι περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης.

Ύφεση που είναι μεν βαθιά, αλλά πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, πιστοποιώντας την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε.

2ον. Πέτυχαν, διότι περιόρισαν τη διόγκωση της ανεργίας.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, είναι οι μοναδικές χώρες που κατάφεραν, χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης από τα συναρμόδια Υπουργεία, να περιορίσουν τη διόγκωση της ανεργίας.

3ον. Πέτυχαν, διότι περιόρισαν τα «λουκέτα».

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, «τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν ανακόψει, προς το παρόν, τα μαζικά λουκέτα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια έντονων οικονομικών κρίσεων».

4ον. Πέτυχαν, διότι με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης, αυξάνουν την αποταμίευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. ευρώ το 2020, με την εν λόγω αύξηση να μοιράζεται ισόποσα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Συνεπώς, η πραγματική οικονομία έχει ενισχυθεί ουσιαστικά.

Ωστόσο, η μάχη κατά της πανδημίας και των επιπτώσεών της, συνεχίζεται.

Ως εκ τούτου, απαιτείται να παραμείνουμε κοντά στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Και το πράττουμε.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, με γνώμονα την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Πολιτικές που θα μας οδηγήσουν, με ασφάλεια, στη μετάβαση από τη δίνη της κρίσης, αρχικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, και εν συνεχεία στην επίτευξη της ταχύτερης και ισχυρότερης δυνατής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνει ένα νέο πακέτο μέτρων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.

Ειδικότερα, ανακοινώνει, και θα εξειδικευθούν από τους αγαπητούς Συναδέλφους και Συνεργάτες, τα εξής:

1ον. Βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3.

Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020.

Η απαλλαγή φτάνει έως και 50%, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας που προβλεπόταν στον κάθε κύκλο.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 570 εκατ. ευρώ.

2ον. Έναρξη νέου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Ξεκινά, τον μήνα Απρίλιο, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, η οποία θα δοθεί με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους.

Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου.

Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με αυξημένα κατώτατα όρια.

Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

3ον. Διεύρυνση των περιόδων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Παρατείνεται, για όλους τους κύκλους, η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

4ον. Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών.

Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.

5ον. Θέσπιση νέου προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ».

Δρομολογείται νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων για τις επιχειρήσεις.

Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

  • Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
  • Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
  • Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.

Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

6ον. Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων.

Κατ’ αναλογία με όσα ίσχυσαν τους προηγούμενους δύο μήνες, η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Ενώ ισχύει και το μέτρο κάλυψης όλου του ενοικίου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο, εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, με αυτές τις παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε, για ακόμη μία φορά, ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα, με δραστικά, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα.

Ενωμένοι, μακριά από κοινωνικές εντάσεις και αυτοματισμούς, Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή μετάβαση στο μέλλον που μας αξίζει.

Μέλλον ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περαιτέρω ενδυνάμωσης της ισχύος της χώρας μας.

Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε η οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θέσαμε ως στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή εξατομίκευση και στόχευση των μέτρων, έτσι ώστε να είναι και πιο δίκαια κοινωνικά, αλλά και πιο αποτελεσματικά από πλευράς οικονομικών επιπτώσεων. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η χρηματοδότηση των μέτρων συνεπάγεται έλλειμμα, κατά κύριο λόγο δηλαδή δανεισμό, συνεπώς έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον φορολογούμενο, που πάντα πληρώνει τις κρατικές δαπάνες, τα χρήματά του να πιάνουν τόπο.

Όσο περισσότερα στοιχεία έχουμε για το τι ακριβώς έχει συμβεί στην οικονομία και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας τόσο περισσότερο μπορούμε να εξατομικεύσουμε ορθολογικά και να στοχεύσουμε τη στήριξη. Γι’ αυτό και τα μέτρα που αφορούν στην έξοδο από την πανδημία είναι πολύ πιο στοχευμένα από τα μέτρα της εισόδου, όταν δεν είχαμε τον πλούτο αυτών των στοιχείων του τι πράγματι έχει συμβεί.

Τι επιδιώκουμε με τη στόχευση:

Πρώτη και κύρια επιδίωξή μας είναι να μη χαθούν χωρίς λόγο θέσεις εργασίας, είτε αυτές αφορούν μισθωτούς, είτε μικρούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτό τον λόγο προσθέτουμε στα γενικά μέτρα, όπως είναι οι Επιστρεπτέες και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιπλέον ειδικά μέτρα, όπως είναι οι ρυθμίσεις για την Επιστρεπτέα 1, 2, 3 και η επιδότηση δαπανών που προσφέρουν πρόσθετη ρευστότητα και ενίσχυση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως αυτό προκύπτει από τη μείωση του τζίρου τους και το ύψος των ζημιών που έχουν πραγματοποιήσει το 2020.

Αναπόφευκτα οι ενισχύσεις αυτές αφορούν κατά προτεραιότητα ή επικεντρώνονται περισσότερο σε εκείνους που δήλωναν μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους. Γνωρίζουμε προφανώς ότι στην οικονομία υπάρχει και ένα ικανό μέρος άτυπης οικονομίας, το οποίο είναι σημαντικό και μας κατατάσσει στις χώρες με μεγάλες απώλειες του φόρου προστιθέμενης αξίας, με βάση τις ευρωπαϊκές στατιστικές.

Για το λόγο αυτό, προβλέψαμε σε διάφορες φάσεις της πανδημίας και ελάχιστα ποσά, μέρος των οποίων δεν είναι επιστρεπτέο, ανεξαρτήτως τζίρου. Όπως, ανεξαρτήτως τζίρου ήταν και το μέτρο της μείωσης του ενοικίου, αλλά και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Η γενική, όμως, κατεύθυνση είναι η στόχευση στη βάση των στοιχείων που πραγματικά μας δηλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η στόχευση και η εξατομίκευση έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να κρατηθούν ζωντανές, κυρίως, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες υπήρχε μεγάλη δυσκολία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω τραπεζικού δανεισμού και να επιτύχουμε έτσι τα αποτελέσματα που είχαμε από πλευράς ύφεσης και από πλευράς ανεργίας. Να έχουμε, δηλαδή, όχι 12% ύφεση το 2020, που έλεγε ο κ. Τσίπρας, αλλά μόλις 8,2%, έναντι 6,6% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ποσοστό που υποδηλώνει ύφεση μόλις 24% υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έναντι 82% που προέβλεπε η Αντιπολίτευση.

Κι όλα αυτά, έχοντας παράλληλα ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρώπη από πλευράς ανεργίας και, για την ώρα, περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που έκλεισαν, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ. Κάτι που δεν σημαίνει, δυστυχώς, ότι μετά τη λήξη των lockdown δεν θα έχουμε τις αναπόφευκτες επιπτώσεις κατά τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα, οι οποίες όμως θα περιορίζονται όσο η ανάκαμψη θα αποκτά πρόσθετη δυναμική. Στον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών στοχεύουν και δύο από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών και πρόσθετη ρευστότητα σε όσους την έχουν ανάγκη και είχαν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ξεκινώ με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3 και θα λάβουν στη συνέχεια τον λόγο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2, 3

Στο πλαίσιο αυτό, μέρος του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020.

Πιο συγκεκριμένα: Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%. Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως του τζίρου έτους 2020. Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%. Το δημοσιονομικό κόστος που θα επηρεάσει τον Προϋπολογισμό του 2021 εκτιμάται σε 570 εκατ. ευρώ, χωρίς ταμειακή εκταμίευση. Οι ωφελούμενοι από τα παραπάνω είναι περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με 230.000 εργαζόμενους.

Διεύρυνση περιόδου αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών

Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7), επεκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

Ωφελούμενοι: Περίπου 550.000 επιχειρήσεις με 800.000 εργαζόμενους.

Επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Δυνητικοί ωφελούμενοι: Τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου >30%

Το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

Πηγή: bankingnews.gr /sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged