Σοκολάτα Μαύρη, Λευκή ή Γάλακτος; – Ποια είναι καλύτερη για την καρδιά και ποια η θερμική αξία τους…

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Η σοκολάτα περιέχει καρδιοπροστατευτικά συστατικά, των οποίων όμως η περιεκτικότητα εξαρτάται από το είδος της. Ποια είναι η πιο ωφέλιμη και ποια έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Ποιο είδος σοκολάτας είναι το πιο «φτωχό» απ’ όλα.

Η σοκολάτα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, επομένως θεωρητικώς είναι ωφέλιμη για την καρδιά. Όλα τα είδη της, όμως, δεν έχουν τα ίδια συστατικά ούτε την ίδια θρεπτική αξία.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Mira Ilic, από την Cleveland Clinic του Οχάιο, η πλούσια γεύση της σοκολάτας προέρχεται από τα φλαβονοειδή που περιέχουν οι κόκκοι του κακάο. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι επιδράσεις στην καρδιά

Τα φλαβονοειδή ωφελούν με πολλούς τρόπους την καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι:

  • Συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  • Ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεως, εμποδίζοντας την συγκόλληση των αιμοπεταλίων
  • Βελτιώνουν την ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα

Η μαύρη σοκολάτα έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, επειδή είναι η λιγότερο επεξεργασμένη απ’ όλες. Έτσι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο που είναι η κύρια πηγή τους.

Το κακάο έχει πολύ έντονη γεύση, η οποία προέρχεται ένα είδος φλαβονοειδών που λέγονται φλαβανόλες. Με την επεξεργασία, αμβλύνεται η έντονη γεύση του, διότι μειώνονται οι φλαβανόλες του. Η επεξεργασία μπορεί να γίνει με πολλές μεθόδους (π.χ. ζύμωση, αλκαλοποίηση, ψήσιμο κ.λπ.).

Μαύρη σοκολάτα

Είναι ημίγλυκη και περιέχει τουλάχιστον 35% στερεά κακάο. Η υπόλοιπη είναι βούτυρο κακάο (το φυσικό λίπος του κακάο), ένας γαλακτωματοποιητής (διατηρεί τη συνοχή των συστατικών), ζάχαρη, βανίλια κ.λπ. Μπορεί να περιέχει και γάλα, το οποίο προστίθεται για να αποκτήσει πιο μαλακή υφή. Αυτά που πρέπει να θυμάστε είναι τα εξής:

Όσο περισσότερα τα στερεά κακάο σε μία σοκολάτα, τόσο το καλύτερο. Θέστε ως στόχο να τρώτε σοκολάτα με 70% έως 85% στερεά κακάο

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρέχει η σκέτη μαύρη σοκολάτα. Να αποφεύγετε όσες περιέχουν γέμιση, εκτός κι αν πρόκειται για ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα ή φρέσκα κομμάτια φρούτων

Λίγη σοκολάτα είναι αρκετή. Μην υπερβαίνετε τα 30 γραμμάρια την ημέρα. Να αφαιρείτε τις θερμίδες της σοκολάτας από άλλα γεύματά σας, για να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

Μια κλασική πλάκα σοκολάτας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια. Επομένως, περιορισθείτε στο ένα τρίτο την ημέρα.

  • Θρεπτική αξία: Ανά 30 γραμμάρια παρέχει 8-12 γρ. λίπους, αλλά καθόλου τρανς (υδρογονωμένα) λιπαρά. Παρέχει επίσης μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και λίγες βιταμίνες.

Σοκολάτα γάλακτος

Συνήθως περιέχει τουλάχιστον 10% στερεά κακάο και 12% σκόνη γάλακτος. Η υπόλοιπη είναι ζάχαρη, βούτυρο κακάο, ένας γαλακτωματοποιητής, βανίλια και άλλα συστατικά. Να θυμάστε:

Πρέπει να τρώτε μικρή ποσότητα. Περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά από τη μαύρη σοκολάτα.

Να διαβάζετε τα συστατικά στη συσκευασία για να ξέρετε τι αγοράζετε. Το πρώτο συστατικό είναι αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα (συνήθως πάνω από 50-60% του προϊόντος).

  • Θρεπτικά αξία: Παρέχει πάνω από 12 γραμμάρια λιπαρών ανά 30 γραμμάρια προϊόντος. Παρέχει επίσης κάλιο και λίγες βιταμίνες.

Λευκή σοκολάτα

Είναι παράγωγο σοκολάτας, αφού σε ποσοστό έως 55% αποτελείται από ζάχαρη και κατά τουλάχιστον 20% από βούτυρο κακάο. Περιέχει επίσης στερεά γάλακτος, λεκιθίνη, βανίλια και άλλα ενισχυτικά γεύσης.

Καλό είναι να την αποφεύγετε ή να τρώτε πολύ μικρές ποσότητες, συνιστά η Dr. Ilic.

  • Θρεπτική αξία: Όχι καλή. Παρέχει κυρίως σάκχαρα (ζάχαρη) και λιπαρά.

​Η σοκολάτα με περισσότερα από 70% στερεά κακάο παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη στην καρδιά και την υγεία. Αρκεί να την καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες. Μην ξεχνάτε ότι 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας παρέχουν σχεδόν 500 θερμίδες!

Η σοκολάτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης θα ήταν ιδανική, αφού αποτελείται κατά 100% από κακάο. Είναι όμως πολύ πικρή και μπορεί να καταναλωθεί μόνο ως προσθήκη σε ψημένα γλυκά. Χρησιμοποιήστε 100% σκόνη κακάο για να φτιάξετε μια ζεστή σοκολάτα ή ένα υγιεινό γλυκό στο σπίτι, συνιστά η Dr. Ilic.. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε σε smoothie και στον καφέ για πιο πλούσια γεύση, προσθέτει.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged