Σε Ισραήλ και Πολωνία το κατασκευαστικό μερίδιο της Τουρκίας στο F-35

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Από την Τουρκία στο Ισραήλ τα F-35: Στο στάδιο υλοποίησης τα εναλλακτικά σχέδια των ΗΠΑ.

Μία ακόμα ένδειξη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, μετά την απόρριψη των δύο τελεσιγράφων της Ουάσιγκτον από την Άγκυρα είναι και οι συζητήσεις για μεταφορά στο Ισραήλ εργασιών που γίνονται στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα για την κατασκευή των μαχητικών F-35.

Η Αμερική, ως υπερδύναμη και ως σοβαρή χώρα, πάντα έχει εναλλακτικά σχέδια και φαίνεται ότι το θέμα της κατασκευής εξαρτημάτων των F-35 θα λυθεί από δύο αμερικανικές εταιρείες, το Ισραήλ και κατά πάσα πιθανότητα και την Πολωνία.

Οι σχεδιασμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι κατά βάθος οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, που αποτελεί απειλή για τους S-400. Γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν σε κινήσεις που θα εξασφαλίζουν τα νώτα τους.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ελ Μπεν-Νταχάν, δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ και να ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35. “Θα μπορούσε επίσης το Κράτος του Ισραήλ να πάρει μια άλλη μερίδα στο πλαίσιο των F-35 και πρόσθετα πράγματα που, εν μέρει, προορίζονταν να μεταφερθούν σε εργοστάσια στην Τουρκία”, δήλωσε ο κ. Μπεν-Νταχάν.

Οι Τούρκοι, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απέρριψαν και τα δύο τελεσίγραφα:

Το ένα ήταν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αφορούσε την ακύρωση της παραγγελίας των S-400, και Το δεύτερο ήταν του Πενταγώνου και αφορούσε τα F-35. Επίσης, ο Ιμπραίμ Καλίν επικοινώνησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, στον οποίο φέρεται να είπε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να παραλάβει τα F-35 που αγόρασε και ότι η Αμερική δεν μπορεί να την αποκλείσει από το πρόγραμμα.

Βεβαίως, η αμερικανική θέση είναι εντελώς διαφορετική. Όπως τονίστηκε επανειλημμένα στους Τούρκους οι Αμερικανοί ερεύνησαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα F-35 και κατέληξαν στο ακριβές συμπέρασμα ότι οι S-400 μπορούν άνετα να κλέψουν την τεχνολογία τους και τα απόρρητα μυστικά τους. Το Πεντάγωνο θεωρεί επίσης ότι το ρωσικό σύστημα απειλεί τις ζωές των Αμερικανών πιλότων.

Ο κ. Ακάρ συνομίλησε με τον κ. Σάναχαν νωρίς το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον) και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά και την πικρία του για τον τρόπο γραφής της επιστολής του Αμερικανού υπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας φέρεται να χαρακτήρισε την επιστολή «αντισυμμαχική πράξη», ενώ από την πλευρά του ο κ. Σάναχαν την υπερασπίστηκε, επαναλαμβάνοντας ότι από τη στιγμή που η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία.

Η φράση «ή οι S-400 ή τα F-35» αποτελεί «δόγμα» της αμερικανικής κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό, όλες οι ενέργειες του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εγκριθεί από τον Λευκό Οίκο. Η στήριξη του προέδρου Τραμπ ήταν απαραίτητη από τη στιγμή που οι Τούρκοι διέρρευσαν ότι διαφωνεί με τους συνεργάτες του και δεν έχει υποτίθεται πρόβλημα με την εγκατάσταση των S-400.

Μερικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του κ. Ερντογάν είναι να πείσει τον κ. Τραμπ να μην ακυρώσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και να μην επιβάλει κυρώσεις. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν ότι λόγω των νομοσχεδίων του Κογκρέσου τα περιθώρια ελιγμών του προέδρου των ΗΠΑ είναι σχεδόν μηδενικά, διότι πρέπει να υποβάλει βέτο στα νομοσχέδια που αφορούν και τους προϋπολογισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Η υποβολή βέτο από τον πρόεδρο Τραμπ θα ήταν μία παρανοϊκή πράξη παραδέχονται πηγές με τις οποίες μιλήσαμε.

Με τα σημερινά δεδομένα, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να παγιώνεται όσο φτάνουμε στην ημερομηνία εγκατάστασης των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged