Σάββας Θεοδωρίδης: Μια ζωή… Θρύλος, μια ζωή Ολυμπιακός [εικόνες & βίντεο]

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Ο Σάββας Θεοδωρίδης άφησε το απόγευμα της Δευτέρας την τελευταία του πνοή, ωστόσο η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του είναι μεγάλη.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία», ενώ εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Metropolitan Hospital όπου και κατέληξε. Ο 85χρονος Σάββας Θεοδωρίδης ταλαιπωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά κατάφερε να βγει νικητής. Τα προβλήματα αυτή τη φορά τον λύγισαν, όμως το σίγουρο είναι πως θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά, του αθλητισμού.

Σάββας Θεοδωρίδης: Ολη του η ζωή ο Ολυμπιακός, μια ολόκληρη ζωή στον Ολυμπιακό. Ο Θρύλος του Θρύλου, ο άνθρωπος που συνέδεσε διαχρονικά το όνομα του με τον μεγάλο ελληνικό σύλλογο όσο κανείς άλλος.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1935 στους Αμπελοκήπους. Γόνος αστικής οικογένειας, σε μια αρκετά εύπορη φαμίλια της Αθήνας. Φαρμακοποιός ο πατέρας του, σπουδές στα φάρμακα ακολούθησε και η μητέρα του και ο τελικά και ο ίδιος ο Σάββας Θεοδωρίδης. Η οικογένειά του διατηρούσε το μεγαλύτερο φαρμακείο στην Πλατεία Συντάγματος. Και ο ίδιος δεν ξέφυγε. Αγάπησε τη δουλειά, μα περισσότερο από όλα τον Ολυμπιακό.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης ποδοσφαιριστής

Ο Σάββας Θεοδωρίδης ποδοσφαιριστής

Ο πατέρας του ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού, μέλος των 100 αθανάτων. Εκεί μπήκε και ο Σάββας, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 27 για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει το επάγγελμα της οικογένειας. Σπουδαίος τερματοφύλακας, μεγάλο ταλέντο. Μα ο πατέρας του φοβόταν ότι λόγω του ποδοσφαίρου δεν θα τελείωνε τις σπουδές του και τον πίεζε πολύ να σταματήσει. Και τελικά τα κατάφερε. Σταμάτησε ο 27χρονος Σάββας για να συνεχίσει τις σπουδίες του. Τις ολοκλήρωσε με επιτυχία και έφυγε για το Αμστερνταμ, όπου έκανε μετεκπαίδευση με ειδικότητα τις βιταμίνες. Μιλούσε τρεις γλώσσες, άνθρωπος μορφωμένος, ευγενής και αστός της δικής του εποχής.

Σάββας Θεοδωρίδης: Η καριέρα του

Ο Σάββας Θεοδωρίδης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από την Ενωση Αμπελοκήπων και έπαιξε γρήγορα και στην Μικτή Αθηνών. Ο Παναθηναϊκός τον ήθελε πολύ γιατί έκανε προπονήσεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ομως ο ίδιος ήθελε Ολυμπιακό. Και τα κατάφερε.

«Η Ένωση Αμπελοκήπων στην οποία έπαιζα με έδινε με ελευθέρας στον Παναθηναϊκό και με διετή αποκλεισμό τιμωρία στον Ολυμπιακό… Ο Παναθηναϊκός για να με πάρει, μέχρι που είχε δώσει αποδυτήρια στην Ένωση Αμπελοκήπων κάτω από τα επίσημα του ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Και έπαιζε εκεί η ομάδα μου τότε, χρησιμοποιούσε το γήπεδο του ΠΑΟ. Εγώ ήθελα να παίξω στον Ολυμπιακό γιατί ήμουν τρελός με τον Ολυμπιακό και πλήρωσε τελικά ο πατέρας μου ένα σωρό λεφτά για να μην τιμωρηθώ με διετή αποκλεισμό! Είχε πάει στο φαρμακείο του ο Γιώργος Ανδριανόπουλος και είχε πάρει τα λεφτά και είπε στον πατέρα μου το απίθανο: “Έκανες δώρο στον Ολυμπιακό το γιο σου”! Έτσι πήγαν τα λεφτά στην Ένωση Αμπελοκήπων» είπε πει ο ίδιος.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1953, φοράει για πρώτη φορά την ερυθρόλευκη φανέλα, σε επίσημο παιχνίδι. Ολυμπιακός-Αστέρας Αθηνών 4-0 για το Κύπελλο Ελλάδος στο γήπεδο της Ριζούπολης. Ο Σάββας Θεοδωρίδης είχε κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, υπερασπιζόμενος για πρώτη φορά την εστία του Ολυμπιακού.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης σταμάτησε το ποδόσφαιρο 27 ετών

Εν ολίγοις, το 1953 πήγε στον Ολυμπιακό και έπαιξε ως το 1962. Από το 1955 ως το 1959 κατέκτησε 5 σερί Πρωταθλήματα με την φανέλα του ΟΣΦΠ και πήρε και 5 Κύπελλα Ελλάδος (1954, 1958, 1959, 1960, 1961). Επαιξε και 12 φορές με την Εθνική ομάδα. Κατάφερε πολλά μέχρι τα 27 του και θα μπορούσε να πετύχει ακόμη περισσότερα αν συνέχιζε, ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι σύντομα θα έπαιρνε μεταγραφή στο εξωτερικό. Αλλά αυτός ήθελε… Ολυμπιακό και οι μαρτυρίες της εποχής λένε ότι δεν έπαιρνε χρήματα, διότι δεν τα είχε ανάγκη. Ηθελε απλά να φορά την φανέλα του ΟΣΦΠ.

Σάββας Θεοδωρίδης: Κοντά στον Ολυμπιακό μέχρι το τέλος

Παρότι τελείωσε το ποδόσφαιρο γρήγορα, δεν έφυγε από το πλάι του Ολυμπιακού. Διετέλεσε γενικός αρχηγός, αντιπρόεδρος, επίτιμος πρόεδρος, ενώ παλαιότερα υπήρξε και παράγοντας στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Όσον αφορά στον Ολυμπιακό όμως, ήθελε απλά να προσφέρει από κάθε πόστο. Και το έκανε. Μέχρι το τέλος του.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, με τον προπονητή του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς και τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο χαρακτήρας του εκρηκτικός. Δεν μπορούσε ουδείς να τον συγκρατήσει όταν ένιωθε ότι αδικούν τον Ολυμπιακό. Και το έκανε είτε δημοσίως, είτε όχι, αλλά πάντα με έντονο τρόπο. Δεν τον ένοιαζε το κόστος. Παρά μόνο ο Ολυμπιακός. Πήγαινε μαζί με την αποστολή εντός και εκτός Ελλάδας για πολλά πολλά χρόνια.

Ο μόνος του φόβος ήταν τα αεροπλάνα λένε άνθρωποι που τον γνώριζαν. Τα τελευταία χρόνια άρχισε πάλι να μπαίνει σε αεροπλάνο. Ο φόβος αυτός δημιουργήθηκε από ένα παιχνίδι με την Εθνική Ενόπλων, όταν έκανε αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνο στη Σικελία, έχοντας χαλασμένο κινητήρα. Ο τελικός προορισμός ήταν η Αλγερία, με το ταξίδι να γίνεται τελικά την επόμενη μέρα. Εκανε δεκαετίες να το ξεπεράσει. Αλλά για να είναι στο πλάι του Ολυμπιακού το ξεπέρασε. Και ήταν πάντα δίπλα στον ΟΣΦΠ.

Από την αρχή του, μέχρι το τέλος του. Πριν λίγο καιρό στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση πανηγύρισε το 45ο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση

Η ζωή του Σάββα Θεοδωρίδη μακριά από το ποδόσφαιρο

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δυο γιους. Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος της UEFA, είναι γιος από τον πρώτο του γάμο και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης από τον δεύτερο με την Ελένη Κόκκαλη, τη μετέπειτα σύζυγο του Σωκράτη Κόκκαλη. Χώρισε ισάριθμες φορές, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν με την τελευταία σύντροφο του. Αγαπημένο του σπίτι στην Μύκονο, ενώ είχαν και στην Αθήνα και στην Χάλκη, ενώ πήγαινε λόγω της μητέρας του και στην Σύμη.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged