Πρωτοβουλία Πολιτών Περιστερίου: Οι θέσεις της για την συγκρότηση Δημοκρατικού Προοδευτικού Μετώπου

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Οι θέσεις τους, όπως ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη που δόθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου, στις 8.5.2019, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ζήση Καπρανά.

«Εμείς οι πολίτες του δήμου Περιστερίου θεωρούμε αναγκαίο  να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν διάλογο για συμπόρευση κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη με βάση τις παρακάτω διαπιστώσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Διαπιστώνουμε ότι στην Ευρώπη δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της. Η εμμονή της σε συντηρητικές πολιτικές επιλογές, τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, οδηγεί σε ακραίες ανισότητες, την εργασιακή φτώχεια και την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους.  Το BREXIT, η εμβάθυνση των ρηγμάτων βορρά-νότου, ανατολής-δύσης, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση εκατομμυρίων πολιτών οδηγούν τα λαϊκά στρώματα στην ακροδεξιά που φουντώνει με κηρύγματα μίσους , μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και εθνικισμού. Δυστυχώς η ηγεσία της Ε.Ε εδώ και δεκαετίες ενισχύει με τις επιλογές της  αυτά τα φαινόμενα.

Πεποίθηση μας αποτελεί πως  μόνο στο ευρωπαϊκό πεδίο μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για μια ισχυρή, δημοκρατική, αλληλέγγυα Ευρώπη , ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο. Διαφωνούμε με τη συντηρητική αναδίπλωση που υποστηρίζει πως τα  σημερινά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε εθνικό επίπεδο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαπιστώνουμε  ότι η Ελλάδα, παρά τη βαθιά κρίση και τα καταστροφικά μνημόνια που της επιβλήθηκαν, αντιστέκεται στην ακροδεξιά στροφή. Το γεγονός αυτό συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη των αξιών που οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύει τη συμπαράταξη  με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε  τους εκβιασμούς   της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας των πιστωτών από το εξωτερικό και του ανεύθυνου  αντιπολιτευτικού λαϊκισμού στο εσωτερικό.  Κατάφερε  να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και παρά τις δεσμεύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν, τα λάθη και τις αδυναμίες της, αποδεικνύει με τις πολιτικές της πως  υποστηρίζει τους πολλούς και ασθενέστερους. Προχωρεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθετεί  σε  δύσκολα ζητήματα  που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Χρειάζονται ακόμα σημαντικά βήματα για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα ώστε να  δημιουργηθεί ένα  ευνοϊκότερο  περιβάλλον για σύγχρονες παραγωγικές επενδύσεις και υγιή καινοτόμα επιχειρηματικότητα, σε αντιπαράθεση με το κρατικοδίαιτο μοντέλο των επιχειρηματιών της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος.

Θεωρούμε σημαντικό γεγονός την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών   που κλείνει  μια πολύχρονη πληγή στην εξωτερική μας πολιτική.

Η κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξαν μια νέα σελίδα στην αναβάθμιση του πολιτικού υποκειμένου στον τόπο μας, παίρνοντας ρίσκα και ευθύνες  για το συμφέρον  της χώρας, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν. Ανέδειξαν την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Απέναντι σε αυτές τις θετικές αλλαγές στον τόπο η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη   ευαγγελίζονται την ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού και την παλινόρθωση της λιτότητας. Υποστηρικτές και σπόνσορες τους το παλιό και νέο κατεστημένο της ιδιωτικής ενημέρωσης    που προσπαθούν να στήσουν μια μαγική εικόνα υπεροχής για να σωθούν από κοινού από τον παραπέρα έλεγχο μαύρων ταμείων και τεράστιων σκανδάλων διαπλοκής. Πολιτικά διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την ακροδεξιά με  κυρίαρχη την ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά που οδηγούν τον τόπο σε ιδεολογικό εμφύλιο και την ΝΔ στο ακροδεξιό τμήμα του ΕΛΚ.

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Πιστεύουμε ότι σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα μας και την Ευρώπη συγκυρία απαιτείται το άνοιγμα διαλόγου χωρίς περιορισμούς για τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού φάσματος, ώστε να συσπειρωθούν για να μην επιτρέψουν το δεξιό ακροδεξιό πισωγύρισμα. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η πορεία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων  που έχει ανάγκη ο τόπος με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική στήριξη.

Καλούμε τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες του Περιστερίου, που τοποθετούνται πολιτικά στον δημοκρατικό-προοδευτικό και φιλοευρωπαϊκό  χώρο, με σεβασμό στις επί μέρους απόψεις αλλά και στις κομματικές προελεύσεις του καθενός, να προσέλθουν σε μια ανοιχτή χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς  συζήτηση μένοντας  στον φυσικό τους χώρο της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού και των επικίνδυνων για τη δημοκρατική εξέλιξη του τόπου πρακτικών δεξιάς και ακροδεξιάς.

Οι πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του τόπου, όπως η περίοδος των Βαλκανικών πολέμων με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η παλλαϊκή αντίσταση κατά των κατακτητών με το ΕΑΜ, η συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για το γκρέμισμα της χούντας και στη συνέχεια του κράτους της δεξιάς και των διακρίσεων, στηρίχτηκαν στη συσπείρωση των δυνάμεων που έχουν σταθερή στόχευση τους το συμφέρον του τόπου και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Σε αυτή μας την προσπάθεια προτεραιότητα αποτελεί ο ανοιχτός διάλογος με τη νέα γενιά. Οι νέοι με δημοκρατική συνείδηση να ανέβουν στο βήμα, να πείσουν και όσους  αποστασιοποιούνται να συμμετέχουν, ώστε με την αμφισβήτηση και την ορμή τους να συμβάλουν στη δημιουργία της νέας Ελλάδας μακριά  από  πατερναλισμούς και καθοδηγητικές φόρμες   του παρελθόντος. Με μορφές που έχει ήδη επιλέξει και προκρίνει η νεολαία,  κοινωνικής δικτύωσης, ακτιβιστικές  συλλογικότητες μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Περιστεριώτες-Περιστεριώτισσες,

 με σεβασμό στην ισχυρή παράδοση  που έχει να επιδείξει το Περιστέρι στη δημοκρατική και προοδευτική εξέλιξη του τόπου,

ΚΑΛΟΥΜΕ την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας μας,

να συμμετάσχει  στον διάλογο και στο παλλαϊκό προσκλητήριο για να συσπειρωθούμε σε μια ευρεία Δημοκρατική-Προοδευτική Συμμαχία που θα δώσει τις επόμενες νικηφόρες μάχες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Να κλείσουμε  τον δρόμο στη δεξιά και στην ακροδεξιά, να δώσουμε τον αγώνα για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον για την πατρίδα μας και για την Ευρώπη.»

Μοιραστείτε το:
Tagged