Προσοχή: Σαλμονέλα από σουσάμι σε ταχίνι και χαλβά!

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Τι ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Πώς περιγράφουν τη λοίμωξη ειδικοί του ΕΟΔΥ.

Δεκάδες λοιμώξεις από σαλμονέλλα σε προϊόντα, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς, έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι σαλμονέλωση προκλήθηκε έπειτα από κατανάλωση προϊόντων με βάση το σουσάμι, τα οποία εισάγονται από τη Συρία.

Από τον Ιανουάριο του 2019, έχουν πληγεί 121 άτομα στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις (45%) αφορούν παιδιά κάτω των 10 ετών και αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των νοσηλευόμενων περιπτώσεων.

Τα προϊόντα ήταν σφραγισμένα και έτοιμα προς κατανάλωση, πράγμα που υποδηλώνει ότι η μόλυνση συνέβη πριν φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα μέτρα ελέγχου στις εμπλεκόμενες παρτίδες εφαρμόζονται από τον Αύγουστο του 2020, αλλά υπάρχουν πολύ περιορισμένες πληροφορίες για την παραγωγή προϊόντων. Τα προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και τα παραπάνω περιστατικά έχουν αναφερθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι επιστήμονες του ECDC και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος νέων λοιμώξεων από σαλμονέλα που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η σαλμονέλα είναι ένα gram-αρνητικό βακτήριο, της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών. Το είδος το οποίο προκαλεί νόσο στον άνθρωπο είναι το Salmonella enterica, που έχει 6 υποείδη (enterica, salamae, arizonae, diarizonae, houtenae, indica).

H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) η οποία διαρκεί συνήθως 3 – 7 ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετό. Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν συνήθως  αιφνίδια έναρξη.

Επιπλοκές

Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τη σηψαιμία και το σχηματισμό αποστημάτων (εξω-γαστρεντερικές εστιακές μορφές, σηπτική αρθρίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, μηνιγγίτιδα, πυελονεφρίτιδα), κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με γαστρική αχλωρυδρία, άτομα με χαμηλή οξύτητα γαστρικού υγρού).

Οι θάνατοι από σαλμονέλλωση δεν είναι συχνοί, εκτός αν πρόκειται για βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Η θεραπεία της σαλμονέλλωσης είναι κατά κανόνα συμπτωματική (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Η χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της μη επιπλεγμένης νόσου δεν ενδείκνυται, διότι δε βραχύνει τη διάρκεια της νόσου, ενώ αντίθετα σχετίζεται με παράταση της φορίας και αυξημένο κίνδυνο υποτροπών.

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged