ΠΟΥ: Παγκόσμιο ρεκόρ 4 εκατ. κρούσματων κορωνοϊού σε 7 ημέρες – Στους 1,41 εκατ. οι νεκροί

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Εντός του Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, ΕΕ

Στα 60 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως – Το επιτυχημένο παράδειγμα της Ασίας – Χαλαρώνει το lockdown η Γαλλία

Με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες – στα μέσα Δεκεμβρίου -, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη  Τρίτη 24/11 πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια μολύνσεις (4.060.891), ενώ αναφέρθηκαν και περισσότεροι από 67.000 θάνατοι (συγκεκριμένα 67.221), όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, είχαν αναφερθεί 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επιβράδυνση της πανδημίας καταγράφεται κυρίως σε Ευρώπη και νοτιοανατολική Ασία, αύξηση μολύνσεων και θανάτων καταγράφηκε σε όλη την αμερικανική ήπειρο, ενώ στην Αφρική εντοπίστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) από την έναρξη της επιδημίας.

Στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι ανέρχονται σε 260.000, η κατάσταση είναι δραματική καθώς τη στιγμή που καταγράφεται ρεκόρ νοσηλευομένων με covid (πάνω από 88.000) και τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες έχουν πλέον φτάσει στα όρια τους, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικάνοι αψηφούν τις συστάσεις των γιατρών για περιορισμό στο σπίτι και αποφυγή μετακινήσεων, και ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία κατά πολλούς επιστήμονες μπορεί να εξελιχθεί στον απόλυτο υπερμεταδότη της επιδημίας.

Αλλά και στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με τους ειδικούς πάντως να προειδοποιούν πως αν υπάρξει «χαλάρωση» και «εφησυχασμός», τότε θα πρέπει να αναμένεται ένα πιο σφοδρό γ’ κύμα στις αρχές του 2021.

Αύξηση κρουσμάτων αναφέρεται τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία.

Το επιτυχημένο παράδειγμα της Ασίας

Πέρα από την Κίνα, όμως εξίσου επιτυχημένη είναι η αντίδραση και πολλών άλλων κρατών της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Χόνγκ Κόνγκ.

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες σε όλες αυτές τις περιοχές – με εξαίρεση και πάλι την Κίνα – υπήρξε μια έξαρση κρουσμάτων, η απόκριση των αρμοδίων ήταν άμεση και καταλυτική με αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά η απειλή περαιτέρω επέκτασης της επιδημίας.

Για παράδειγμα στην Κίνα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά μαζικά τεστ στους 17.000 υπαλλήλους του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σανγκάης ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε εργαζόμενους, στην επαρχία Tianjin διενεργήθηκαν τεστ σε 2,6 εκατομμύρια κατοίκους μέσα σε τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό 5 κρουσμάτων ενώ κινεζική πόλη στα σύνορα με τη Ρωσία μπήκε σε lockdown και όλοι οι πολίτες της υπεβλήθησαν σε τεστ, αφού πρώτα είχαν αναφερθεί δύο μολύνσεις.

Στη Νότια Κορέα, η πρωτεύουσα Σεούλ και μετά την έξαρση κρουσμάτων, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τα τέλη του 2020 με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες από τις 10:00 το πρωί και μετά και να απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων ενώ παράλληλα θα διενεργηθούν τεστ στους 40.000 εργαζόμενους νοσοκομείων και γηροκομείων.

Και όλα αυτά ενώ είχε καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, αφού είχε κλείσει κάθε ψυχαγωγική δραστηριότητα και είχε απαγορευθεί η λειτουργία των εστιατορίων, επιτρέποντας μόνο delivery και take away μετά τις 21:00 το βράδυ.

Οι άμεσες και δραστικές αυτές κινήσεις επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές να κάνουν έγκαιρα ιχνηλάτηση και να προλαβαίνουν τη διασπορά του ιού, κάτι που θεωρείται αδύνατο αυτή τη στιγμή σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες πλέον έχουν ελάχιστα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξάρσεις περά από την επιβολή lockdown.

Πέρα όμως από αυτά τα μέτρα, η επιτυχία της Ασίας οφείλεται στη συνεπή στρατηγική της, καθώς για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι περισσότερες χώρες είχαν κλειστά τα σύνορα τους ενώ οι πολίτες εξακολουθούσαν να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

Εντός Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, πιθανότατα και σε Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα, μια με δύο ημέρες αφότου δοθεί η σχετική έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Dr.Moncef Slaoui, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για τον εμβολιασμό, είπε πως στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικάνων έτσι ώστε να επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης».

Σύμφωνα με τον Slaoui, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η σχετική έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία των ΗΠΑ και εντός 48 ωρών δόσεις του εμβολίου θα έχουν αποσταλεί στις Πολιτείες.

«Συνεπώς, περιμένω μια ή δύο ημέρες μετά την έγκριση που πιθανότατα θα δοθεί στις 11 ή στις 12 Δεκεμβρίου, να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Slaoui, επισημαίνοντας πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ζητήσει έγκριση και η Moderna για το εμβόλιο της.

Πάντως, δεν αποκλείεται στις αρχές της εβδομάδας και το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech (πριν ακόμα και από τις ΗΠΑ) ενώ πιθανότατα πριν τα τέλη Δεκεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί και οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ» είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου για την προμήθεια του εμβολίου της Moderna.

Πρόκειται για το έκτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ με ένα φαρμακευτικό εργαστήριο για να προπαραγγείλει εμβόλια. Το έχει κάνει ήδη με το σουηδοβρετανικό AstraZeneca και το αμερικανικό Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech και το γερμανικό CureVac.

Σημειώνεται ότι έως τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα πρέπει να αναμένεται η αδειοδότηση των τριών πρώτων εμβολίων κατά του covid 19 (Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna) όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο EMΑ ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού.

«Αν όλα πάνε καλά έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 59.827.512 και οι νεκροί σε 1.410.458
  • Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 12.597.330 και σε νεκρούς με 259.962
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 170.1155 και τρίτη σε κρούσματα με 6.118.708
  • Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 134.699 και
  • τέταρτο το Μεξικό με 102.739
  • στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 55.935 νεκρούς
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.206.126 και πέμπτη η Ρωσία με 2.120.836
  • Έκτη η Ισπανία με 1.594.844,
  • όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.542.611 και
  • ένατη η Ιταλία με 1.455.022
  • Δέκατη η Αργεντινή με 1.381.795

ΗΠΑ: Πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς covid – Ρεκόρ με 88.000 νοσηλευόμενους – Υπερμεταδότης η Ημέρα των Ευχαριστιών

Ρεκόρ με 88.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με covid καταγράφεται στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, τα οποία κυρίως στις Μεσοδυτικές Πολιτείες βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο καθώς αναφέρουν πλέον δραματικές ελλείψεις σε κλίνες, εξοπλισμό ακόμα και γιατρούς και νοσηλευτές.

Πλέον η επιδημία «χτυπά» με σφοδρότητα τις αγροτικές περιοχές και τις μικρές πόλεις των ΗΠΑ, τη στιγμή πάντως που έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφεται σε όλη την χώρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Βόρεια Ντακότα ανακοίνωσε κατά μέσο όρο ημερησίως 1.769 κρούσματα/εκατομμύριο πολιτών, η Νότια Ντακότα 1.500 κρούσματα/εκατομμύριο, το Ουισκόνσιν και η Νεμπράσκα σχεδόν 1.200 κρούσματα/εκατομμύριο και το Κάνσας 1.000 κρούσματα/εκατομμύριο, όταν στις χειρότερη της εβδομάδα τον περασμένο Απρίλιο η Νέα Υόρκη δεν ξεπέρασε ποτέ κατά μέσο όρο τα 500 κρούσματα/εκατομμύριο την ημέρα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών στα νοσοκομεία των Μεσοδυτικών Πολιτειών και ότι οι 30 από τις 50 Πολιτείες ανέφεραν ρεκόρ εισαγωγών ασθενών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Πάντως και παρά τις δραματικές αυτές εικόνες και δεδομένα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μετρούν 12,6 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 260.000 θανάτους και παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις γιατρών και επιδημιολόγων, οι Αμερικάνοι αψηφούν τις συστάσεις να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και σπεύδουν σε αεροδρόμια και εθνικά οδικά δίκτυα για να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, που ως επί το πλείστον σηματοδοτεί μεγάλες οικογενειακές γιορτές.

Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών μπορεί να εξελιχθεί στον απόλυτο υπερμεταδότη της επιδημίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης της επιδημίας είναι πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.000 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε ημερήσια βάση από τον περασμένο Μάιο.

Ευρώπη: Χαλαρώνει τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα

Αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 28/11.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται από το Σάββατο σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και θα επιτραπούν εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ θα ανοίξουν και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.

Από την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι εκκλησίες, ενώ είπε πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η  και 30η Δεκεμβρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Γερμανία, θα αποφασιστεί σήμερα Τετάρτη 25/11 κατά την τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Merkel με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να παραταθεί έως τις 20/12 το μερικό lockdown που έχει επιβληθεί από τις αρχές του μήνα στη Γερμανία, ενώ είναι πολύ πιθανό να εγκριθούν οι συγκεντρώσεις έως και 10 άτομα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για την αποφυγή συναθροίσεων.

Σημειώνεται πως στη Γερμανία τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά, όμως τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε έξαρση ο κορωνοϊός στην Ινδία – 44.736 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 44.376 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 481 θάνατοι λόγω της COVID-19.

Συνολικά η Ινδία μετρά 134.699 νεκρούς επί συνόλου 9.222.216 μολύνσεων.

Η Ινδία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι νέες μολύνσεις παραμένουν κάτω από το όριο των 50.000 για περίπου δύο εβδομάδες. Η εξάπλωση του ιού είχε φθάσει στην κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο. Οι θάνατοι ασθενών παρέμειναν εξάλλου και σήμερα Τετάρτη 25/11 κάτω από το επίπεδο των 500 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ωστόσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανησυχητική στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.224 κρούσματα κορωνοϊού και 109 θάνατοι ασθενών.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα στη μεγαλούπολη είναι 38.501 ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης έχουν κορεστεί, με αποτέλεσμα να έχει ζητηθεί και η βοήθεια ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών.

Αύξηση κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική – Ξεπέρασαν τους 170.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Αυξητικές τάσεις κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 31.100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 630 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Η Βραζιλία μετρά 170.115 νεκρούς επί συνόλου 6.118.708 μολύνσεων.

Εξίσου δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.794 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 813 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 102.739 επί συνόλου 1.060.152 μολύνσεων. Σημειώνεται ότι το Μεξικό είναι τέταρτο σε θανάτους παγκοσμίως.

Υπό πλήρη έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα – Μόλις 5 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο διατηρεί την επιδημία του κορωνοϊού η Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 5 κρούσματα από 22 που ήταν την προηγούμενη.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως όλα τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού — το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν τους περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες μειώθηκαν σε έξι, από 8 την προηγουμένη.

Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.469 μολύνσεων.

Το παράδοξο του εμβολίου της AstraZeneca

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ανάλογα με τη δοσολογία του εμβολίου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι το εμβόλιο είναι κατά μέσο όρο κατά 70% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.

Μόνο που η αποτελεσματικότητα αυξάνεται στο 90% όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις χορηγηθεί μισή, ενώ πέφτει στο 62% όταν η πρώτη δόση χορηγηθεί ολόκληρη.

Αυτό το παράδοξο προσπαθούν να καταλάβουν οι επιστήμονες, οι οποίοι πάντως δίνουν μια σειρά από εξηγήσεις όπως ότι η δοκιμή του εμβολίου δεν ήταν αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να μετρήσει σωστά τη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ της χορήγησης μισής  και μιας δόσης, άλλοι επισημαίνουν ότι η μικρότερη δόση ενεργοποιεί καλύτερα τα Τ-λεμφοκύταρα που υποστηρίζουν την παραγωγή των αντισωμάτων ενώ άλλοι αναφέρουν ότι, σε ένα εμβόλιο δύο δόσεων, μια χαμηλή πρώτη δόση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ανοσιακή προστασία από ό,τι μια υψηλότερη πρώτη δόση.

Σε κάθε περίπτωση η AstraZeneca σκοπεύει να συλλέξει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη σχέση δόσεων-αποτελεσματικότητας. Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως πιθανότερο ότι τελικά η εταιρεία θα ζητήσει άδεια από τις εποπτικές αρχές για το σχήμα με τη χαμηλότερη πρώτη δόση.

Η σύγκριση

Στα θετικά του εμβολίου είναι ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές που αρρώστησε με κορωνοϊό, δεν είχε τη σοβαρή μορφή της Covid-19, ούτε χρειάστηκε νοσηλεία.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει τους εμβολιασθέντες να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη κι αν μολυνθούν ή είναι ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα φαίνεται πως το εμβόλιο μπλοκάρει τη μετάδοση του κορωνοϊού, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ είναι φθηνότερο και πιο εύχρηστο πρακτικά, αφού παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία απλού ψυγείου, χωρίς να χρειάζεται ειδικούς καταψύκτες.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικό με αυτό των Pfizer/BioNTech και Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων αγγίζει το 95%.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικής τεχνολογίας εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει. Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία. 

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.

Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.

Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.

Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA). Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αποτελεσματικότητα 95%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.

Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged