Περιστέρι: Περί υποψηφίων Δημάρχων και άλλα τινά… Εν αρχή Ανδρέας Παχατουρίδης

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Δημοτικές εκλογές έρχονται οσονούπω και όπως συνήθως συμβαίνει κάθε  νέος, προσοχή όχι στην ηλικία, φέρελπις κατά την δική του ή των άλλων άποψη, δηλώνει την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος, προκειμένου, ανάλογα με την πολιτική οπτική και στόχευση, να συμβάλει είτε στην σωτηρία της Πόλης, είτε στην συνέχιση της προόδου και της ανάπτυξής της.

Οι προς το παρόν “ανεπίσημοι” υποψήφιοι, και λέμε ανεπίσημοι γιατί όλα επισημοποιούνται με την ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο, προβάλουν ο καθένας τις δικές του «Αρχές» και το δικό του πρόγραμμα, προεξαρχόντων δε αυτών που απριόρι παρουσιάζονται ως οι επικεφαλείς τω δημοτικών παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την Διοίκηση του Δήμου.

Το «παίγνιο» είναι κλασσικό και διαχρονικό, επαναλαμβανόμενο σε κάθε εκλογική μάχη, κι όλα αυτά προκειμένου  να εγγραφεί η «δύναμις» των τοπικών πολιτικών παρατάξεων, κυρίως δε σε ότι αφορά το Περιστέρι, οι πιθανότητες και οι προοπτικές  όλων των υπολοίπων να εκθρονίσουν τον κυρίαρχο του παιχνιδιού εδώ και μία σχεδόν 20ετία Ανδρέα Παχατουρίδη.

Στις προσεχείς, όμως, εκλογές τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ζωή, δια της βιολογικής οδού, αλλά και οι «βίαιες» αλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή επέβαλαν την υποχρεωτική ανανέωση προσώπων και δημοτικών παρατάξεων, με αποτέλεσμα ακόμη και στην παράταξη Παχατουρίδη, να είναι όλα διαφορετικά σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Ας δούμε το σκηνικό, στα τοπικά δρώμενα, πως διαμορφώνεται σήμερα για την παράταξη Ανδρ. Παχατουρίδης – «Με την Κοινωνία Μπροστά»

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης φέρεται να παραμένει μέχρι σήμερα «κυρίαρχος» των πραγμάτων σε σημείο που να προκαλεί «τρόμο» σε όλους τους εν δυνάμει αντιπάλους του. Παρότι η αφετηρία του, όμως είναι το θριαμβευτικό 62+% των προηγούμενων εκλογών, οι οιωνοί δεν συνάδουν ότι θα τα καταφέρει εξίσου καλά στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου.

Οι λόγοι είναι πολλοί

Κατ’ αρχήν έχει γίνει φανερό ότι ο ίδιος ο κ. Παχατουρίδης, δεν έχει πλέον την ίδια «ενέργεια» με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που γίνεται εμφανές και με τις λιγοστές προς το παρόν τουλάχιστον δημόσιες εμφανίσεις του, σε αντίθεση με το παρελθόν. Για όσους δε παρακολουθούν τα Social Media του Δημάρχου, γίνεται αντιληπτό ότι αυτός προτιμά πλέον και προς το παρόν τουλάχιστον, τις μικρές κλειστές συγκεντρώσεις σε σπίτια δημοτών, συγκεντρώσεις στις οποίς αν μη τι άλλο, ακόμη και για λόγους ευγένειας των οικοδεσποτών, δεν «μπαίνουν» δύσκολες ερωτήσεις, ενώ ταυτόχρονα «προσωποποιείται» και ενισχύεται συναισθηματικά  η πολιτική σχέση των παρευρισκόμενων δημοτών μαζί του.

Ένα δεύτερος λόγος είναι η βεβαιωμένη πλέον «απώλεια» ισχυρών ψηφοθηρικά συμβούλων του, που αποχωρούν από τα κοινά της πόλης για πολλούς και διαφόρους λόγους. Επτά (7) σύμβουλοι που πρόσφεραν στην παράταξή του στις εκλογές του 2014, 17.130 ψήφους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 42% των 40.485 ψήφων του 2014 που του έδωσαν και την νίκη με 62% περίπου ή κατά τι μικρότερος από τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν συγκεντρωτικά  η 1η, 3η και 4η σε ψήφους δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στις ίδιες εκλογές.

Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, αν αναλογισθεί κανείς, ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης, πολιτικά έχει επιδείξει ικανότητα να αναπληρώνει, ενίοτε σε υπερθετικό βαθμό, τις ψήφους των συμβούλων που αποχωρούν από την παράταξή του. Κι αυτό γιατί επιλέγει πάντοτε τα κατάλληλα πρόσωπα που συνήθως απευθύνονται σε πλήθος δημοτών τους οποίους ο ίδιος για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν μπορεί να προσεγγίσει πολιτικά.

Στην πράξη βέβαια, αυτοί οι 17.130 ψήφοι των αποχωρούντων σύμφωνα με πληροφορίες,  7 δημοτικών συμβούλων, υπολογίζεται ότι δεν θα χαθούν όλοι, εκτιμάται, όμως, ότι ένα 50% τουλάχιστον θεωρείται ήδη βεβαιωμένη οριστική απώλεια. Ακόμη, όμως και αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με το 21% περίπου του συνολικού αριθμού ψήφων που έλαβε στις εκλογές του 2014.

«Σοφός» πολιτικά, ο κος Παχατουρίδης και πολύ έμπειρος στις εκλογικές διαδικασίες, έχει φροντίσει από πολύ νωρίς για την αντικατάσταση των «αποχωρούντων» και πετυχημένων εκλογικά συμβούλων του, με νέα πρόσωπα, μικρής κυρίως ηλικίας, προκειμένου να διεισδύσει  στο «γκρούπ» των δημοτών που καλύπτουν το ηλικιακό εύρος «17-40» περίπου ετών και οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν αχαρτογράφητοι σε ότι αφορά την πολιτική συμπεριφορά τους σε δημοτικές εκλογές.

Πρόκειται για ηλικιακή ομάδα που θεωρείται ως γενιά των Social Media, του Facebook και της κινητής τηλεφωνίας, γι’ αυτό και ένας αριθμός από τους μέχρι τώρα προαναγγελθέντες νέους υποψηφίους συμβούλους Παχατουρίδη, έχουν τεράστιο αριθμό «ακολούθων» στο Facebook, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτέλεσε και το κύριο κριτήριο επιλογής τους.

Ακόμη, ορισμένοι από τους νέους υποψηφίους του, νέοι σχετικά σε ηλικία, με υποτιθέμενη αποδοχή από τους δημότες για λόγους κοινωνικής ενασχόλησης, κυρίως με μικρά παιδιά, πήραν  προαγωγή από διαμερισματικοί σύμβουλοι στο βασικό «ταμπλό».

Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι προσχωρήσεις νυν συμβούλων άλλων δημοτικών παρατάξεων, που προς το παρόν περιορίζονται στους κ.κ. Αλέξανδρο Πλέστη και Θανάση Δημητρίου, με τη σημείωση ότι η προίκα τους σε ψήφους, στις εκλογές του 2014, ήταν λιγότερες από τον 14ο και τον 39ο αναπληρωματικό αντίστοιχα, της παράταξης του νυν Δημάρχου στις ίδιες εκλογές.

Όλοι αυτοί, εκτός μίας ή δύο εξαιρέσεων εκτιμάται ότι απλώς θα συνεισφέρουν στην επανεκλογή των «βαρόνων» της παράταξης, παρότι οι τελευταίοι, σύμφωνα με ενδείξεις, επιδίδονται πλέον υπογείως σε πόλεμο «αλληλοεξόντωσης» μεταξύ τους.

Ο λόγος είναι απλός. Προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, στην περίπτωση που αν και εφόσον ο Ανδρέας Παχατουρίδης, αποφασίσει να αποχωρήσει από τα κοινά, γεγονός που επιτείνει και συντηρεί η σχετική σπερμολογία φημών που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και για άγνωστους προς το παρόν λόγους συνεχίζει να υφίσταται, αν και όχι στην ίδια ένταση με την αρχική.

Αυτός, ο διακριτός πλέον «εμφύλιος» πόλεμος, μεταξύ των επωνύμων της παράταξης, λειτουργεί διασπαστικά στην μονομπλόκ πολιτική επικοινωνίας που συνήθως επιβάλει ο νυν Δήμαρχος. Ήδη σημάδια αυτού του «πολέμου» έχουν δει το φως της δημοσιότητας με «κατευθυνόμενα» για πολλούς δημοσιεύματα.

Το τι θα ακολουθήσει, σε ότι αφορά την δημοτική παράταξη του κου Παχατουρίδη, κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να εκφράσει, έστω και σαν μελλοντική πρόβλεψη. Εκτιμάται, όμως, παρά την σπερμολογία στα πλαίσια του πολιτικού ψυχολογικού πολέμου, για κυριαρχία του στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου με ποσοστά υψηλότερα, από αυτά του 2014, ότι θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους του για να φθάσει ή ακόμη να αγγίξει το μαγικό 50%.

Πιθανόν και ο ίδιος γνωρίζει ότι ένας ακόμη βασικός λόγος της καθοδικής εκλογικής πορείας του, είναι η διαρκώς διογκούμενη «κόπωση» του τοπικού εκλογικού σώματος, από την παρουσία στην διοίκηση του Δήμου των ίδιων προσώπων και το μη ισομοίρασμα της «αναπτυξιακής» πίτας της πόλης σε όλες τις γειτονιές της.

Επικοινωνιακά ο νυν Δήμαρχος, έχει επενδύσει εδώ και πολύ καιρό σε συγκεκριμένο “target group” μέσων που αποτελεί ένα μείγμα τοπικών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μικρών περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, κυρίως σε εκπομπές με «φιλικούς» παραγωγούς και παρουσιαστές. Ο σχεδιασμός αυτός έχει γίνει αντιληπτός, ως κοινή παραδοχή σε όλους όσους με τον ένα ή άλλο τρόπο ανήκουν ενεργά ή ακόμη και παθητικά στην αντιπολίτευση, προκαλώντας τους στην πράξη «τρόμο», λόγω της αδυναμίας τους να πετύχουν ίδιες «επενδύσεις» στον τομέα αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στον έντυπο τύπο, το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαν το φως της κυκλοφορίας δύο νέες τοπικές εφημερίδες, που με τον ένα ή άλλο τρόπο «χρεώνονται» στους εν δυνάμει υποστηρικτές του κου Πατουρίδη, αν και οι απόψεις διίστανται με τους αιρετικούς να διατυπώνουν την άποψη ότι πρόκειται για κλασσικές περιπτώσεις προεκλογικών «αρπακτών», άποψη που εν μέρει δικαιολογείται από την οικονομική ανυπαρξία των φερόμενων ως «εκδοτών» τους.

Το βασικό ερώτημα, όμως, που πλέον τίθεται είναι το εξής: «Είναι πράγματι Κυρίαρχος των Τοπικών Πραγμάτων, ο Ανδρέας Παχατουρίδης και έτσι θα συνεχίσει ή τα φαινόμενα απατούν;»

Την απάντηση βέβαια σ’ αυτό, θα την δώσει με πραγματικά στοιχεία, ο κυρίαρχος λαός της Πόλης, στις προσεχείς  εκλογές του Μαΐου. Όμως, κάνοντας τον «προ Χριστού» προφήτη, ας δούμε μερικά πράγματα, που αν μη τι άλλο δίνουν μία γλυκόξινη γεύση στα συντόμως μελλούμενα.

Κατ’ αρχήν, είναι πλέον αντιληπτό σε όποιον βρίσκεται σε επαφή με τους λαϊκούς ανθρώπους της πόλης, ότι το περίφημο «ο Δήμαρχός μας», βρίσκεται στο θυμικό τους σε καθοδική πορεία.

Οι λόγοι πολλοί, κυρίως όμως, το αίσθημα της εγκατάλειψης της «γειτονίας» τους και η κόπωση από τα λαμπερά έργα, τις γιορτές του Άλσους και την συγκέντρωση των προσπαθειών της διοίκησης Παχατουρίδη στην προβολή του Κέντρου της Πόλης. Σε ότι αφορά τις γιορτές στο Άλσος, είναι πλέον κατανοητό σε όλους, δημότες και μη ότι αυτές υπάρχουν και διοργανώνονται για την προβολή του κου Δημάρχου και μόνο, συμπαρασύροντας μαζί του και τα προβεβλημένα μέλη της διοίκησής του.

Ένας δεύτερος λόγος, είναι η αλαζονεία που επιδεικνύουν απέναντι στους δημότες, ορισμένα από τα προβεβλημένα στελέχη της διοίκησής του, όταν δεν τους «βγαίνει» αυτό που επιχειρούν, γεγονός που έχει ωθήσει ένα ικανό ποσοστό δημοτών, πάλαι ποτέ «κακομαθημένων» πιστών στη διοίκηση Παχατουρίδη, να «περάσει» στην απέναντι όχθη.

Τρίτος λόγος και ουσιαστικός, η γήρανση του τοπικού πληθυσμού και η ποσοστιαία αύξηση της νέας γενιάς. Μπορεί οι παλιές γενιές να έχουν διαχρονικά γητευτεί από τον νυν Δήμαρχο, οι νέες, όμως γενιές, δεν έχουν συναισθηματική εξάρτηση απ’ αυτόν, βλέπουν και άλλα πράγματα σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής τους που επηρεάζεται σφόδρα από την κατάσταση των δομών της πόλης και κυρίως έχουν περάσει στην «φάση» που οδήγησε στην κατάρρευση κραταιών κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δηλαδή «στο ήμουνα νιός και γέρασα με τα ίδια πρόσωπα να διαφεντεύουν». Στην πράξη πρόκειται για αστάθμητο και μη χειραγωγούμενο εύκολα πολιτικό πλήθος, που δεν αρκείται σε «καθρεφτάκια και χάντρες», ούτε σε υποσχέσεις των «θα…».

Τέταρτος και σημαντικός λόγος, είναι το γεγονός ότι «οι διευρύνσεις» με προσχώρηση νέων ή και παλιών προσώπων, από άλλους πολιτικούς χώρους, μας «τελείωσαν». Αντίθετα, επανιδρύονται παλιοί σχηματισμοί, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε νέος πολιτικός φορέας που εν μέρει στοχεύει στο ίδιο εκλογικό κοινό με την παράταξη «Παχατουρίδη». Ταυτόχρονα, οι μέχρι τώρα ανακοινωθείσες δημοτικές παρατάξεις, περιχαρακώνουν συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, χώρους που στο παρελθόν αποτέλεσαν μεγάλες δεξαμενές άντλησης ψήφων, στα πλαίσια του «απολιτίκ» προφίλ που ευφυώς είχε καταφέρει να προβάλει ο νυν Δήμαρχος.

Πέμπτος λόγος, η έλλειψη επίσημης στήριξης, τουλάχιστον προς το παρόν, από κάποιο κόμμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και κυρίως απ’ ένα απ’ αυτά που έρχονται με ταχύτητα προς τα εμπρός, κυρίως δε από τη Νέα Δημοκρατία, παρά την υφέρπουσα σπερμολογία, ότι αυτό συμβαίνει, σπερμολογία που ενισχύεται από δηλώσεις διαφόρων μικρομεσαίων στελεχών της τελευταίας, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο θεατράκι του Δημαρχείου της Πόλης.

Στην πολιτική συνείδηση του κόσμου, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι κανένα από τα προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εξαιρουμένων τον υποψηφίων βουλευτών στο Δυτικό Τομέα, δεν έχει μέχρι σήμερα εμφανισθεί στα πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας, ενώ δεν έχει ποτέ αιτιολογηθεί, ακόμη και ανεπίσημα ποιοι ήταν οι λόγοι που στις δύο μέχρι σήμερα επισκέψεις του στην Πόλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναντήθηκε με τον κο Παχατουρίδη. Σε κάθε περίπτωση οι εντυπώσεις μένουν, με ότι κι αν αυτό σημαίνει εκλογικά.

Με απλά λόγια γίνεται απόλυτα κατανοητό, ότι ο κος Παχατουρίδης έχει ουσιαστικά «αυτοπαγιδευθεί» στον ρόλο και την διαδρομή του «μοναχικού καβαλάρη». Υπερεκτίμησε τις πολιτικές δυνάμεις του; Κανείς δεν ξέρει. Εξάλλου, το «καλάθι» του, ο ίδιος το κρατά και ότι κι αν συμβεί στις εκλογές του Μαΐου, αυτός και μόνο αυτός θα δικαιούται την αμοιβή, όποια κι αν είναι αυτή.

Σ’ ένα χορό, όμως, όπως είναι αυτός των εκλογών, κανείς δεν χορεύει μόνος του. Στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει και η αντιπολίτευση. Μεμονωμένα καμία από τις παρατάξεις που την συνθέτουν δεν μπορεί σήμερα να αντιπαραταθεί μαζί του επί ίσοις όροις. Όλες μαζί, όμως, μπορούν να του αποσπάσουν πολύτιμους εκλογικούς πόρους, δηλαδή ψήφους, έστω και αν ο Δήμαρχος έχει μαζί του, ως πολιτικούς ταλιμπάν, σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων στο Δήμο. Θα τα καταφέρουν; Πιθανόν, αν και εφόσον τους «φύγει», ο πολιτικός τρόμος που προς το παρόν τους «κατατρύχει»…

Και λίγα εκλογικά νούμερα…

Στις εκλογές του 2010, επί 108.747 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της Πόλης, ψήφισαν την πρώτη Κυριακή 60.623 ψηφοφόροι με την αποχή να φθάνει στο 44.25%. Ο κος Ανδρέας Παχατουρίδης είχε πάρει 28.483 ψήφους που σε ποσοστό επί των ψηφισάντων μεταφράζονται σε 49,76%.

Στις εκλογές του 2014, επί 109.792 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της Πόλης, ψήφισαν την πρώτη Κυριακή (δεν υπήρξε δεύτερη) 68.002 ψηφοφόροι με την αποχή να φθάνει στο 38,06%. Ο κος Ανδρέας Παχατουρίδης είχε πάρει 40.485 ψήφους που σε ποσοστό επί των ψηφισάντων μεταφράζονται σε 62,09%.

Εκλογικά, υπήρξε η μεγαλύτερη μετατόπιση  ψηφοφόρων από τον χώρο της κεντροαριστεράς, προς άλλο πολιτικό χώρο και επί του προκείμενου, προς την παράταξη Παχατουρίδη, σε οποιοδήποτε πολιτικό και εκλογικό πεδίο στην Ελλάδα, γεγονός που του επέτρεψε να κατακτήσει το θηριώδες ποσοστό του 62,09%. Πιθανόν αυτό το ποσοστό να ήταν και είναι η «θανάσιμη» προίκα που του δόθηκε…

————-

Υ.Γ.1: Οι μηχανισμοί που δημιουργούνται στην εξουσία, είναι για να παράγουν έργο, πολιτικό αλλά και ουσιαστικό. Ενίοτε, όμως και με την πάροδο του χρόνου, η μονομανία στις πολιτικές στοχεύσεις και η εμμονή σε δοκιμασμένες με επιτυχία πρακτικές, δημιουργούν παρενέργειες, που αν δεν γίνου έγκαιρα αντιληπτές, οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμη, οι «πολιτικές αυτοκρατορίες», όσο και ισχυρές να φαίνονται, πάσχουν ως συνήθως από την Αρχή του Ενός, την φυσιολογική ανασφάλειά του προς κάθε νέο πρόσωπο και την έλλειψη παραγωγής νέων πολιτικών. Και όπως η ιστορία διδάσκει, αυτά είναι και τα αίτια της κατάρρευσής τους, που όταν συμβαίνει είναι συνήθως εκκωφαντική. Το τι θα συμβεί βέβαια, για να μην είμαστε προπέτες, θα το απαντήσει η ίδια «ιστορία», που ενίοτε εκπλήσσει και πάει αντίθετα από τις γνώμες ειδικών και μη. Κοντός ψαλμός αλληλούια, αφού ο Μάιος, έρχεται ταχύς, όπως λέει και το παραμυθάκι των παιδικών χρόνων μας…

——————-

Υ.Γ.2: Να ομολογήσουμε και συνομολογήσουμε ότι η αντιπολίτευση του Δήμου Περιστερίου, δεν είναι στο απυρόβλητο. Αυτό, όμως θα είναι και το επόμενο σημείωμα της στήλης. Παραμείνατε στην ανάγνωση…

——————-

Υ.Γ.3: Για τους «αρχηγούς, υπαρχηγούς, κλπ,» του Ανδρέα, σύντομα στην οθόνη σας με κάθε λεπτομέρεια… για όσα θα θέλατε να μάθετε, ακόμη και τα «οικολογικά»… 

Νίκος Παρίκος

Vukentra.com

Μοιραστείτε το:
Tagged