Περάσατε Covid-19 και δεν το ξέρετε; – Τα 7+ ύποπτα συμπτώματα που το πιστοποιούν

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Μήπως πέρασα Covid και δεν το ξέρω; – Τα επτά ύποπτα συμπτώματα

Όλοι γνωρίζουμε σίγουρα κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά.

Συχνά λοιπόν πρόσφατα γεννιέται η απορία σε άτομα που δεν μολύνθηκαν επίσημα από τον ιό μήπως πέρασαν COVID-19 και δεν το ξέρουν. Ο κορονοϊός μάλιστα μπορεί να υπήρχε στην κοινότητα ήδη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε αρχικά.

Έτσι, άνθρωποι μπορεί όντως να είχαν τον ιό και να έχουν αναρρώσει χωρίς να το γνωρίζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ, σε άρθρο τους απαντούν στο ερώτημα που αρκετοί άνθρωποι εκφράζουν, “μήπως πέρασα τη λοίμωξη COVID-19 και δεν το ξερω;”

Ορισμένα ενδεικτικά σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι τα εξής:

1) Ένα «κακό» κρυολόγημα. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.

2) Δύσπνοια. Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό τής COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.

3) Επίμονος βήχας. Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.

4) Κόκκινα, υγρά μάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

5) Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος. Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορονοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.

6) Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης. Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορονοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.

7) Απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.

8) Τεστ αντισωμάτων. Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.

——————–

Είναι αλλεργία ή COVID-19 αυτό που νιώθω; Ποιες είναι οι διαφορές

Τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια της COVID-19, της νόσου που προκαλείται από το νέο κορονοϊό, είναι πυρετός, κόπωση και ξηρός βήχας.

Μερικές φορές, ο κορονοϊός προκαλεί επίσης συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως ρινική καταρροή. Κατά τη διάρκεια της αλλεργικής περιόδου, η οποία μόλις ξεκίνησε στην χώρα μας, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πότε ένα σύμπτωμα είναι από αλλεργία και πότε από COVID-19.

Τα αλλεργικά συμπτώματα συμβαίνουν εν μέρει λόγω φλεγμονής. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός αντιδρά υπερβολικά σε κάποιους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η γύρη, ή η μούχλα.

Αλλεργία: Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Ρινική καταρροή (συνάχι)
  • Ξηρός βήχας, που σας “γαργαλάει” στον λαιμό
  • Φαγούρα στα μάτια, ή υγρά μάτια
  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα στην μύτη)

Κορονοϊός: Τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19 είναι:

  • Πυρετός, ή ρίγη
  • Ξηρός βήχας
  • Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
  • Πόνοι στο σώμα ή στους μυς
  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Απώλεια γεύσης, ή μυρωδιάς (αγευσία και ανοσμία)
  • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. ναυτία, έμετος ή διάρροια)
  • Ερεθισμός στα μάτια
  • Εξάνθημα

Προσοχή: Εάν έχετε κάποιο από αυτά, ειδικά πυρετό, καλέστε το γιατρό σας.

Εάν εμφανίζετε αλλεργίες κάθε χρόνο, προσέξτε για συμπτώματα που φέτος είναι τυχόν διαφορετικά από αυτά που είχατε στο παρελθόν.

Οι σοβαρές αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε σφίξιμο στο στήθος σας και δύσπνοια, ειδικά εάν έχετε επίσης άσθμα. Αλλά αυτά μπορεί επίσης να είναι σοβαρά συμπτώματα της COVID-19. Εάν δεν είστε βέβαιοι ή εάν δεν έχετε διαγνωστεί με άσθμα, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Είναι το φτέρνισμα ένα κοινό σύμπτωμα της COVID-19;

Όχι, ο νέος κορονοϊός δεν προκαλεί φτέρνισμα. Αν όμως φτερνιστείτε, είναι σημαντικό να καλύψετε την μύτη και το στόμα σας, για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού. Πλύνετε αμέσως τα χέρια σας.

Πηγή: liberal.gr, iatropedia.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged