Παρατάθηκαν τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό έως και τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 (ΦΕΚ)

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Σε ποιούς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παρατάθηκαν τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό έως και τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 –  Σε ποιούς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Με την νέα ΚΥΑ ΔΙα/Γ.Π.οικ. 6756/2022 που δημοσιεύθηκε στο φεκ 430/Β/5-2-2022,διατηρούνται σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Το δυσάρεστο είναι ότι από τη  Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, περίπου 300.000 συμπολίτες μας, που είναι πάνω από 18 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν περάσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, και φυσικά θα χρειαστούν rapid test για την εργασία τους. Επίσης να θυμίσουμε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες, μόνο για καθήμενους και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι.

Από 7η Φεβρουαρίου 2022, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους.

Άρα, για να το πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 7η Φεβρουαρίου 2022.

Τα 8 μέρη που θα απαγορεύεται η είσοδος σε όσους έχουν κάνει μόνο 2 δόσεις

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γuμναστήρια

Ειδικότερα το άρθρο 9 της προαναφερθείσας ΚΥΑ προβλέπει τα εξής :

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α’ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης φυσικού προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τι ισχύει για βασικές δραστηριότητες

Που απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού και που μπορούν να μπαίνουν με PCR ή Rapid test

Μεταφορές

Μέσα μαζικής μεταφοράς [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ)]:

Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, επιδεικνύουν:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού,

β) πιστοποιητικό νόσησης,

Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Δημόσιες υπηρεσίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Τράπεζες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID- 19 με τη μέθοδο PCR εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Χώροι λατρείας / θρησκευτικές τελετές

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης,

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κλειστά μνημεία και χώροι διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων

Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες -Λειτουργία των κλειστών χώρων (περιλαμβανομένων των γηπέδων) μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο:

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Κινηματογραφικές προβολές

Λειτουργία κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο:

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους:

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, χώροι δεξιώσεων)

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε κλειστό χώρο

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Παιδότοποι

Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο

Οι ενήλικοι εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Λειτουργία παιδότοπων σε εσωτερικό χώρο

Η είσοδος για τους συνοδούς επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:

[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικό νόσησης.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Λειτουργία ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων από αθλούμενους, πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο βάσει των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 [ή ανηλίκους τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών κατόπιν πραγματοποίησης αρνητικού αυτοδίαγνωστικού ελέγχου (self-test)

Οι αθλούμενοι που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, βάσει των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 αντιστοίχως, δύνανται να εισέρχονται αποκλειστικά στις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, κατόπιν διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα.

Λειτουργία των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες από αθλητές σωματείων, στα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, που ανήκουν στο χαμηλό, χαμηλό-μεσαίο, μεσαίο και υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε προπονήσεις ατομικών και ομαδικών ερασιτεχνικών αθλημάτων στις εξέδρες σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο θεατές, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9. Δυνατότητα παρουσίας και ανηλίκων τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών κατόπιν πραγματοποίησης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),  ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).

Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Γυμναστήρια

Δυνατότητα λειτουργίας μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ.

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Συνέδρια / Εμπορικές εκθέσεις

Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:

[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικό νόσησης.

Υπηρεσίες ιεροδούλων

Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test) για τους επισκέπτες – πελάτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες

Ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι

Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα,  υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών,  υπηρεσίες εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη), υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια,  υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο,  επιχειρήσεις λειτουργίας υπηρεσιών καζίνο

Αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων

Εφόσον οι πελάτες δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 αντιστοίχως, προσέρχονται μετά από τη διενέργεια αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid-test)

Υπηρεσίες λούνα παρκ

Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης,  ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Υπηρεσίες ψυχαγωγικών δωματίων απόδρασης (escape rooms)

Λειτουργία ψυχαγωγικών δωματίων απόδρασης (escape rooms) μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια, μπιλιάρδο κ.λπ.) και αίθουσες μπόουλινγκ

Λειτουργία με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α σε κλειστούς χώρους αμιγώς για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού.

[β] πιστοποιητικού νόσησης.

Υπηρεσίες χώρων παιδικής αναψυχής

Λειτουργία (εσωτερικών) χώρων παιδικής αναψυχής

Οι συνοδοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι,  νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο

Τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014

Στα τουριστικά καταλύματα, οι διαμένοντες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού,

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Για να δείτε   την ΚΥΑ με τα νέα μέτρα κάντε κλικ στο: Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π.οικ. 6756/2022 – ΦΕΚ 430/Β/5-2-2022    

«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.»

Πηγή: e-nomothesia.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged