Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Χειροπέδες σε 32μελή συμμορία – Σκληροί κακοποιοί

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Καραμπίνες, κουκούλες και πόζες με χιλιάδες ευρώ μέσα στην Πολυτεχνειούπολη: Χειροπέδες σε 21μελή συμμορία και μία ανθυπαστυνόμο

Από τους πιο σκληρούς κακοποιούς φέρεται να είναι ο 30χρονος ο οποίος συνελήφθη στη παλιά φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, καθώς σε βάρος του υπήρχαν τέσσερα εντάλματα σύλληψης από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο συλληφθείς κρυβόταν τουλάχιστον δύο χρόνια μέσα στις φοιτητικές εστίες. Αυτά τα χρόνια, τον αναζητούσε η Ελληνική Αστυνομία καθώς ήταν καταζητούμενος για κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά αλλά και για τον νόμο περί όπλων.

Αφορμή φαίνεται να στάθηκε βίντεο – ντοκουμέντο, όπως μετέδωσε το MEGA, το οποίο δείχνει δύο άτομα, εντός των εστιών, να επιδεικνύουν όπλα και χρήματα. Όπως φαίνεται από το βίντεο, το οποίο οι ίδιοι οι νεαροί ανήρτησαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται με όπλα στα χέρια να ποζάρουν, ενώ επιδεικνύουν στην κάμερα και μια στοίβα από 50άρικα.

Ο άντρας είχε βρει κρησφύγετο μέσα στην εστία του Ζωγράφου. Μάλιστα, επειδή οι αστυνομικοί είχαν βάλει και σε διαδικασία άρσης τηλεφωνικού απορρήτου το κινητό του τηλέφωνο, τον άκουγαν που συζητούσε και ζητούσε από τη σύζυγό του, πότε να τού πάει φαγητό, πότε έκανε παραγγελίες με delivery, κι ο ίδιος παρέμενε και κρυβόταν μέσα στην εστία. Μάλιστα, το διαμέρισμα όπου διέμενε η σύζυγός του ήταν πάρα πολύ κοντά στην εστία και από εκεί έφευγε η γυναίκα όταν την έπαιρνε τηλέφωνο, και της ζητούσε, είτε φαγητό, είτε ρούχα είτε οτιδήποτε.

Συνολικά, είναι 21 οι κατηγορούμενοι οι οποίοι, πριν από 15 ημέρες, έκαναν ληστεία σε σούπερ μάρκετ και σε τράπεζα στον Άλιμο, έφυγαν από την εστία όπου διέμεναν, πήγαν κι έκαναν τη ληστεία και, στη συνέχεια, επέστρεψαν στην εστία για να μοιράσουν τα κλοπιμαία.

Στο «μικροσκόπιο» η δράση της δοκίμου – Διατηρούσε σχέση με έναν από τους κακοποιούς

Στην υπόθεση, μάλιστα, έχει συλληφθεί και μία δόκιμη. Η ίδια φέρεται να διατηρούσε σχέση με έναν από τους κατηγορούμενους και ο ρόλος της ήταν να ενημερώνει τις εγκληματικές αυτές ομάδες για το ποιες θα ήταν οι κινήσεις της ελληνικής αστυνομίας. Το ενδιαφέρον των ομάδων αυτών ήταν, φυσικά, το πότε οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα στη φοιτητική εστία και πόσο κοντά μπορεί να είναι στη σύλληψή τους. Γι’ αυτό το κινητό τηλέφωνο και οι συνομιλίες της δόκιμης, έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Κατά την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ, η αστυνομικός κάποια στιγμή αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε από την επιχείρηση και τότε ο 30χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης της επιτέθηκε.

Τότε εκείνη άνοιξε πυρ σε βάρος του άνδρα ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν σεσημασμένος σκληρός κακοποιός ο οποίος έμενε μέσα στις φοιτητικές εστίες, οι οποίες όπως αναφέρει η αστυνομία είχαν μετατραπεί σε ορμητήριο και κρησφύγετο κακοποιών, ενώ μέσα στο κτίριο σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν όπλα.

Η φοιτητική εστία ήταν άνδρο κακοποιών

Ήδη μέσα στην εστία έχουν σημειωθεί 22 συλλήψεις. Πρόκειται για κακοποιούς που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές και για κλοπές και για άλλες υποθέσεις.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μίνα Καραμήτρου, η πληροφορία που είχε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών ήταν ότι η εστία είχε μετατραπεί σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών και ορμητήριο για ληστρικές επιθέσεις. Οι κακοποιοί διέμεναν μέσα στην εστία και από εκεί οργάνωναν ληστρικές επιθέσεις και μόλις ολοκλήρωναν τη δράση τους επέστρεφαν εκεί για να κρυφτούν από τις Αρχές.

Πάνω από 30 ληστείες έχει κάνει ο 30χρονος που πυροβολήθηκε από την αστυνομικό

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, ο 30χρονος που πυροβολήθηκε από την αστυνομικό και νοσηλεύται τραυματισμένος, είναι σκληρός κακοποιός με περισσότερες από 30 ληστείες στο ενεργητικό του.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν 4 εντάλματα συλλήψεις για ναρκωτικά ληστείες και κλοπές, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές ο θείος του, όταν είχε απαγάγει παιδί, το είχε πάει στο σπίτι του και απειλούσε τους συγγενείς για να λάβει λύτρα.

Χειροπέδες και σε δόκιμη αστυνομικό – Ενημέρωνε τους δράστες για τις κινήσεις των αστυνομικών

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μία 22χρονη δόκιμη αστυνομικός, η οποία κατά πληροφορίες, υπηρετεί στο ΑΤ Ζωγράφου και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να ενημέρωνε τους δράστες για τις κινήσεις των αστυνομικών.

ΚΝΕ: Απαράδεκτο να πέφτουν πυροβολισμοί δίπλα σε αμφιθέατρα που διεξάγονται εξετάσεις

«Είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στις Φοιτητικές Εστίες ΕΜΠ, να πέφτουν πυροβολισμοί δίπλα σε αμφιθέατρα που διεξάγονται εξετάσεις, να απειλούνται μέχρι και να κυνηγιούνται φοιτητές από αστυνομικούς με τα όπλα τους!» τονίζει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ σε ανακοίνωση-καταγγελία για τα γεγονότα μετά την αστυνομική επιχείρηση με πυροβολισμούς στην Πολυτεχνειούπολη.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση διάφορων ύποπτων κυκλωμάτων, ακόμα και ποινικών, στη συγκεκριμένη φοιτητική εστία του ΕΜΠ» σημειώνει.

«Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, που γνωρίζει το πρόβλημα και αντί να αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα και το ναρκεμπόριο, ο προσανατολισμός της εξακολουθεί να είναι η καταστολή στους λαϊκούς αγώνες, στους φοιτητές και τους συλλόγους τους, αξιοποιώντας τέτοια γεγονότα» καταλήγει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το περιστατικό

Η αστυνομία για το πώς σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί αναφέρει τα εξής: «Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 06:00 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και ειδικότερα στην Φοιτητική Εστία, παρουσία Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επιχείρηση διεξάγεται διότι η Φοιτητική Εστία, χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και καταφύγιο από κακοποιούς, με ιδιαίτερα έντονη δράση -ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών- στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, 35χρονη Ανθυπαστυνόμος αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε. Κατά την αποχώρησή της δέχθηκε επίθεση από σεσημασμένο 30χρονο αλλοδαπό, τον οποίο τραυμάτισε κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου.

Σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 6 ομάδες ΟΠΚΕ, 4 ομάδες της ΕΚΑΜ, ομάδες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Η επιχείρηση συνεχίζεται και με την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση».

Ορμητήριο του δράστη, δωμάτιο της Πανεπιστημιούπολης – Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του

Σε ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών φέρονται να εμπλέκονται οι περισσότεροι από τους 22 συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου

—————–

Ορμητήριο του δράστη, δωμάτιο της Πανεπιστημιούπολης – Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του

Σε ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών φέρονται να εμπλέκονται οι περισσότεροι από τους 22 συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου. Ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα τη Δευτέρα με εφόδους αρχικά σε σπίτια υπόπτων και κλιμακώθηκε χθες το πρωί με την έρευνα της αστυνομίας στη φοιτητική εστία της Πανεπιστημιούπολης.

Στη διάρκεια της εφόδου, μάλιστα, ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια 30χρονο υπήκοο Αλβανίας, κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εις βάρος του εκκρεμούσαν τέσσερα εντάλματα σύλληψης για ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών. Εμενε μαζί με τη σύζυγό του στο δωμάτιο 764 των εστιών, στο οποίο είχε κάνει κατάληψη. «Τα πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές. Οι εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση. Δεν είναι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας είπε στην «Κ» ότι η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, κατόπιν καταγγελιών από φοιτητές και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, άτομα που διαπράττουν ένοπλες ληστείες χρησιμοποιούν είτε ως ορμητήριο είτε ως καταφύγιο τις φοιτητικές εστίες. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να προχωρούν σε άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. Στη διάρκεια της περίπου δίμηνης παρακολούθησης ταυτοποιήθηκαν συνολικά 22 άτομα, τα οποία προέκυψε ότι συγκροτούσαν τρεις διαφορετικές υποομάδες.

Επεισόδιο 30χρονου κακοποιού με ανθυπαστυνόμο κατά τη διάρκεια εφόδου στις εστίες, όπου συνελήφθησαν 22 άτομα.

Ανάμεσα στις ενέργειες που τους αποδίδονται είναι η ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ επί της οδού Γούναρη στη Γλυφάδα, το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου. Τότε, τέσσερα άτομα με κράνη είχαν μπει στο κατάστημα και με την απειλή όπλων είχαν αδειάσει τα ταμεία. Διέφυγαν με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους και το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε πάροδο της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη ληστεία, οι ίδιοι δράστες λήστεψαν υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Αμφιθέας. Κατά τη διαφυγή τους, ωστόσο, καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς και οι δύο από τους τέσσερις δράστες συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους όπλα αλλά και τα χρήματα από τη ληστεία. Οι αστυνομικοί αποδίδουν στους κατηγορουμένους και ενεργό ρόλο σε διακίνηση ναρκωτικών, δίχως πάντως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η έφοδος στην Πανεπιστημιούπολη έγινε χθες στις 6 το πρωί με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ασφάλειας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Από το σύνολο των 22 συλληφθέντων, οι εννέα εντοπίστηκαν μέσα στις φοιτητικές εστίες τις οποίες χρησιμοποιούσαν όχι μόνον ως κρησφύγετα αλλά και ως προσωρινά καταλύματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η αστυνομικός πυροβόλησε τον 30χρονο υπήκοο Αλβανίας όταν εκείνος την απείλησε με κατσαβίδι. Σύμφωνα με μια εκδοχή την εντόπισε ενώ απομακρυνόταν από το σημείο έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι απειλήθηκε ενώ φρουρούσε τη σύντροφο του 30χρονου που είχε ήδη συλληφθεί.

Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και μια δόκιμη αστυφύλακας. Από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών των υπόπτων προέκυψε ότι έδινε πληροφορίες σε έναν από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό.

Τρεις συμμορίες σκληρών κακοποιών διέμεναν στη φοιτητική εστία! Έδιωχναν με τη βία φοιτητές, στοιχεία-σοκ

Τέλος στη δράση τριών συμμοριών που χρησιμοποιούσαν από το 2019 ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη έβαλε η Ελληνική Αστυνομία μετά τη χθεσινή ευρεία επιχείρηση στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της υπόθεσης εξάρθρωσης τριών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και διακινούσαν ναρκωτικά, συνελήφθησαν συνολικά 32 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχικά στελέχη.

Η δράση των συμμοριών είχε τρομοκρατήσει τους φοιτητές, οι οποίοι δέχονταν απειλές και λόγω φόβου δεν προχωρούσαν σε επώνυμες καταγγελίες. Μάλιστα, οι δράστες δεν είχαν διστάσει να απειλήσουν με όπλο έναν φοιτητή.

Η δράση και τα μέλη των τριών συμμοριών

Οι τρεις συμμορίες διέπραξαν συνολικά 29 ληστείες έχοντας ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

  • Η πρώτη συμμορία είχε 9 μέλη και εμπλέκεται σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.
  • Η δεύτερη συμμορία είχε 24 μέλη, τα οποία είχαν διαπράξει 27 ληστείες.
  • Η τρίτη συμμορία είχε 18 μέλη, ενώ αναζητούνται ακόμα πέντε άτομα.

Ενδεικτικό της κατάστασης ανομίας που είχαν δημιουργήσει οι εγκληματικές συμμορίες στον πανεπιστημιακό χώρο είναι ότι, από τις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, οι 28 συνέβησαν μέσα σε αυτόν.

Εννέα ηγετικά μέλη των συμμοριών έμεναν στις φοιτητικές εστίες

Όπως προέκυψε από την εξάρθρωση των εγκληματικών συμμοριών που είχαν ως ορμητήριο την Πολυτεχνειούπολη, τουλάχιστον εννέα ηγετικά στελέχη έμεναν μόνιμα στις φοιτητικές εστίες και περίπου 12 σταδιακά.

Δεν είχαν συγκεκριμένα δωμάτια, διάλεγαν όποια ήθελαν, με τη βία έδιωχναν τους φοιτητές και τα καταλάμβαναν. Μάλιστα, φαίνεται πως είχαν δημιουργήσει το δικό τους γκέτο, αφού έκαναν face control για το ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε. Στην περίπτωση που δεν γνώριζαν κάποιον, του έκαναν έλεγχο για να διαπιστώσουν την ταυτότητά του. Είχαν φτάσει στο σημείο να απειλήσουν φοιτητή με όπλο.

Όσον αφορά τη δόκιμη αστυνομικό που συνελήφθη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έδινε πληροφορίες στους κατηγορούμενος σχετικά με το πότε θα γίνονταν αστυνομικές επιχειρήσεις στην Πολυτεχνειούπολη.

Σωρεία κατηγοριών απήγγειλε ο εισαγγελέας σε μέλη των συμμοριών

Σε όσους από τους κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για κακουργήματα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν, ενώ οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν μόνο πλημμεληματικές κατηγορίες θα οδηγηθούν αύριο, Τετάρτη, στο Αυτόφωρο.

Σωρεία αδικημάτων με πολλά από αυτά κακουργηματικού βαθμού, περιλαμβάνονται στην δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας στους 23 από τους 32 συλληφθέντες, κατά την μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, που φέρονται μέλη ομάδων με πλούσια εγκληματική δράση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου βρέθηκαν και κάποιοι συγγενείς τους.

Το κατηγορητήριο

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση απήγγειλε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης αφορούν τα αδικήματα:

  • εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)
  • διακεκριμένη περίπτωση κλοπής
  • ληστεία
  • διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη
  • αντίσταση κατά της αρχής
  • απείθεια

Παράβαση του νόμου περί όπλων (πλημμεληματική και κακουργηματική).

Σε όσους από τους κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για κακουργήματα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν, ενώ οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν μόνο πλημμεληματικές κατηγορίες θα οδηγηθούν αύριο, Τετάρτη, στο Αυτόφωρο για να δικαστούν.

Μέχρι τότε παραμένουν όλοι κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι συλληφθέντες φέρονται να είναι μέλη ομάδων που τα τελευταία χρόνια διέπρατταν ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με «έδρα» της δράσης τους τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη, όπου και, κατά την δικογραφία, διέμεναν κάποιοι από αυτούς.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται τουλάχιστον 29 ληστείες και κλοπές, μεταξύ των οποίων και σε βάρος φοιτητών που διέμεναν στην Πολυτεχνειούπολη, ενώ φαίνεται να είχαν τον πλήρη έλεγχο των εστιών, ώστε να διαφυλάσσουν το ορμητήριο της δράσης τους. Παράλληλα διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Πηγή: ethnos.gr, kathimerini.gr, iefimerida.gr, ΑΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged