Πανελλαδικές Εξετάσεις: Η εξεταστέα ύλη για ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΦΕΚ) και η ημερομηνία διεξαγωγής τους – Τι λέει η Ν.Κεραμέως

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών για το 2020

Τον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με δεδομένη την γενική αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων.

 Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαψεύδει πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα, εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών.

«Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του κορωνοϊού, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθορίζοντας από κοινού τα επόμενα βήματα για την διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει με αφορμή την πανδημία του Covid-19 και τις συνέπειές της στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.  

Δείτε η κατεβάσετε τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις:

  • Για την  Υπουργική Απόφαση της Ύλης για τα ΓΕΛ κάντε κλικ εδώ
  • Για την  Υπουργική Απόφαση της Ύλης για τα ΕΠΑΛ κάντε κλικ εδώ

Μείωση της εξεταστέας ύλης έως και 25%

Τα σενάρια για μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως η μείωση της ύλης είναι δεδομένη και θα δημοσιοποιηθεί πριν το Πάσχα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν διδαχθεί κατά μέσο όρο το 75% με 85% της ύλης και άρα η μείωση μπορεί να κυμανθεί μέχρι και 25%.

Για το θέμα η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει σχετική εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με το ποσοστό μείωσης ανά μάθημα. Όπως αναφέρεται το Ινστιτούτο προκρίνει δύο διαφορετικά σενάρια, με το πρώτο να προβλέπει μείωση της εξεταστέας ύλης βάσει όσων είχαν διδαχθεί οι μαθητές πριν την απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων και το δεύτερο να αφορά την περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα –κάτι πάντως που θα φαίνεται δυνατό- οπότε η μείωση θα είναι μικρότερη καθώς θα υπάρχει διάστημα και για νέα διδασκαλία μαθημάτων.

Ζητούμενο για το υπουργείο Παιδείας είναι και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των Πανελλαδικών. «Ακούμε τους ειδικούς. Δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε τώρα ημερομηνίες και να αναγκαστούμε στη συνέχεια να τις αλλάξουμε. Άρα πρέπει να έχουμε τα δεδομένα από τους ειδικούς» έχει σημειώσει η κυρία Κεραμέως. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν όσο πιο κοντά στην αρχική ημερομηνία που είχε προβλεφθεί.

Χθές έληξε η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2020. Οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονταν μέσω email, ενώ λεπτομερείς οδηγίες υπήρχαν για τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών.

Η υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με επιδίωξη να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.

Κεραμέως για πανελλήνιες 2020: Από ανεξάρτητη επιτροπή τα θέματα – Δεν δίνεται καμία κατεύθυνση

Ύλη_ΕΠΑΛ_2019-20

Πιθανόν να συνεχιστεί η τηλεδιδασκαλία και στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα

Στο θέμα των πανελληνίων 2020 αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της μειωμένη ύλης για τους μαθητές που διεκδικούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με φόντο την κρίση με τον κορονοϊό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κα Κεραμέως τόνισε πως ανεξάρτητη επιτροπή επιλέγει τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές των Πανελλαδικών με όρους απόλυτης εχεμύθειας, «δεν δίνεται οιαδήποτε κατεύθυνση» ξεκαθάρισε απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται πως τα θέματα φέτος θα είναι πολύ εύκολα και μπορεί να ευτελιστεί η διαδικασία.

Η κα Κεραμέως επανέλαβε πως το υπουργείο μείωσε την εξεταστική ύλη και οι υποψήφιοι θα εξεταστούν με βάση την ύλη που έχουν διδαχθεί μέσα στις σχολικές τάξεις.

Αναφορικά με τα σχολεία, τόνισε πως το υπουργείο κινείται σε τρεις άξονες, τη σύγχρονη τηλεδιδιασκαλία όπου γίνεται κανονικά η παράδοση των μαθημάτων και η οποία μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, την ασύγχρονη διδιδασκαλία όπου υπήρξαν δυσκολίες αλλά υπάρχει εξέλιξη και τέλος την εκπαιδευτική τηλεόραση που αφορά κυρίως μαθητές δημοτικού και την οποία παρακολουθούν πάνω από 100.000 μαθητές. Η κα Κεραμέως είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές εκπαιδευτικούς που παραδίδουν τα μαθήματα.

Αναφορικά τέλος με τα Πανεπιστήμια, τόνισε ότι η εξεταστική θα καθοριστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών και σημείωσε ότι τα εξ αποστάσεων μαθήματα προχωρούν εξαιρετικά.

Πηγή: liberal.gr / newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged