Πανδημία κορωνοϊού: 72 νεκροί, 4.340 κρούσματα, 741 διασωληνωμένοι – Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

«Ανανέωση) 30.3.2021: Νέα αρνητικά ρεκόρ με 72 νεκρούς, 4.340 κρούσματα και 741 διασωληνωμένους – Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση – Στους 8.017 οι θάνατοι από κορωνοϊό.

Τα νέα 30/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι.

Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11,84%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 48 ωρών (σήμερα Τρίτη 30/3 και αύριο Τετάρτη 31/3) είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εάν από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου θα ανοίξουν κάποιοι ακόμα τομείς της οικονομίας.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνέρχεται αύριο Τετάρτη 31/3 προκειμένου να εξετάσει όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας και να αποφασίσει για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τη στιγμή πάντως που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως εάν η Ελλάδα ανοίξει πρόωρα, κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να δοκιμάζεται, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.150 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 1.232 βρίσκονται σε ΜΕΘ και οι 741 είναι διασωληνωμένοι ενώ η Αττική παραμένει η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων, μια και εξακολουθεί να καταγράφει πάνω από τα μισά κρούσματα που αναφέρονται καθημερινά σε όλη την χώρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και στην Αττική διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων – με εξαίρεση τα βόρεια προάστια και τη Δυτική Αττική -, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει μια ελεγχόμενη άρση των περιορισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, είναι πολύ πιθανό από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική και από τη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, με την αρχή να γίνεται με τα μικρά καταστήματα.

Εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μένει να διευκρινιστεί εάν οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away ή αν θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα στέλνοντας μήνυμα στο 13032 έχοντας στη διάθεση τους τρεις ώρες.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5/4 θα σημάνει πως τα σχολεία, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self test.

Με διαφορά μίας ή και δύο εβδομάδων αναμένεται και το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων ενώ εντός του τρίτου 10ημέρου του Απριλίου αναμένεται και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά βέβαια εξακολουθούν να αποτελούν σενάρια, η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την εξέλιξη της επιδημίας.

Παυλάκης: Αν ανοίξουμε τώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία

Την θέση πως αν ανοίξουμε τώρα δραστηριότητες, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία διατύπωσε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να τριπλασιαστούν τα κρούσματα αν υπάρξει πρόωρο άνοιγμα.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να φανεί πρώτα αν το επιδημικό κύμα αρχίζει να χαμηλώνει και τότε σταδιακά να αρχίσει μια αποσυμπίεση.

«Τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δουλεύουν.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πορτογαλία αν ανοίξει απρόσεχτα.

Στην Πορτογαλία άνοιξαν μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και είχαν φοβερό επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα να τραβήξουν μεγάλο κύμα που είδαν και έπαθαν να το κατεβάσουν.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει το ίδιο» ανέφερε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος πάντως σημείωσε πως μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, υπογράμμισε πως το τρίτο κύμα στην Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά.

Εξαδάκτυλος: Η πανδημία δεν κάμπτεται – Τρομερή η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική

Τη θέση πως η πανδημία δεν κάμπτεται καθώς και ότι υπάρχει τρομερή πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, υποστήριξε ότι η κατάσταση αρχίζει να πιέζεται και στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως εάν τα στοιχεία δείξουν ότι το επόμενο βήμα είναι επικίνδυνο, τότε σκοπεύει να εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων στην επιτροπή των ειδικών.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής ούτε συμφωνεί αλλά ούτε και διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούν για την εξαγωγή συγκεκριμένου συμπεράσματος.

«Θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση κατ΄ελάχιστο στην Αττική.

Υπάρχουν δείγματα πως η κατάσταση τείνει ως προς αυτό» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε πως θα πει όχι στο άνοιγμα εάν τα στοιχεία δεν είναι ασφαλή.

«Δεν θα συγχωρεθούν λάθη σε αυτή τη φάση» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος εκτίμησε πως η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πιο δύσκολη από αυτή για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Καπραβέλος: Δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη

Την εκτίμηση πως «δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη» διατύπωσε ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, κάνοντας για λόγο για «ηφαίστειο που βράζει» αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Καπραβέλος υποστήριξε ότι έως τα τέλη Απριλίου η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας.

Όπως είπε, ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα».

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς.

Μια λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας ότι κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

«Το ζήτημα είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων» ανέφερε ο κ.Καπραβέλος, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000

Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό.

Τζανάκης: Επιπεδώνεται η επιδημιολογική καμπύλη – Ναι σε άνοιγμα λιανεμπορίου και Γ’ Λυκείου

Την εκτίμηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου και μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία.

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10 – 15 Απριλίου θα έχουμε 2.000, 2.000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2.000.

1.000 με 2.200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να «παίζουμε» με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2.000.

Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1.500 – 1.600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1.910 κρούσματα» τόνισε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως η αποκλιμάκωση μπορεί να διαρκέσει από 7 έως και 10 ημέρες.

Αποκλιμάκωση στην Αττική

«Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη.

Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας , και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση.

Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως «το να ανοίξουμε με 2.000 – 2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές».

«Πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και testing.

Οι εμβολιασθέντες των 60 ετών και άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους, έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν» σημείωσε.

Τι προτείνει για λιανεμπόριο, σχολεία

Σχετικά με το λιανεμπόριο ο κ.Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα.

«Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ.

Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 22:00 το βράδυ.

Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών.

Θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν.

Η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται.

Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Αισιοδοξία από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό

Στην αντίπερα όχθη, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

  • Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
  • Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
  • Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
  • Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
  • Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.

Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους 65 – 69 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Από 1η Απριλίου τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα των Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), Astrazeneca (450.00 δόσεις), Moderna (100.000 δόσεις) και Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).

Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις αλλεργίες

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας τόσο για το εμβόλιο της Astrazeneca όσο και για τα φαινόμενα φόβου από πλευράς πολιτών και δισταγμού από πλευράς γιατρών για τον εμβολιασμό ατόμων με αλλεργίες.

Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες.

Παράλληλα όμως συνεχίζεται η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη αιτιώδους συσχέτισης του εμβολίου με το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, με 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Όσο για τις αλλεργίες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας και ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό.

Αρχές Απριλίου τα self test στα φαρμακεία

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να είναι στα φαρμακεία περίπου 10 εκατομμύρια self test, τα οποία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.

Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.

Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Τρίτη 29.3.2021: Αρνητικό ρεκόρ με 738 διασωληνωμένους – Στους 65 οι νέοι θάνατοι, 1.724 κρούσματα

Συνεχίζεται η τάση ανόδου των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ-Covid που σήμερα έφτασε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τους 738, πιέζοντας ασφυκτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο που ανέρχονται σε 65.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση +8.06%. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα είναι 1.724, εκ των οποίων 773 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 241 νέες μολύνσεις. Υψηλοί αριθμοί σε Αχαΐα με 80 νέα κρούσματα και σε Λάρισα με 58.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 99 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών:  93 κρούσματα
  • Δυτική Αττική:  40 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 94 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 178 κρούσματα
  • Νήσων:  6 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών:  102 κρούσματα
  • Πειραιώς:  161 κρούσματα

Αναλυτικά η κατανομή των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 255.755 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.162 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.

Κυριακή 27.3.2021: 1.449 νέα κρούσματα και 54 θάνατοι – Στους 735 οι διασωληνωμένοι

H εταιρεία που έφραξε το Σουέζ είχε κάποτε γεμίσει τον πλανήτη με παπάκια

H εταιρεία που έφραξε το Σουέζ είχε κάποτε γεμίσει τον πλανήτη με παπάκια

Μείνετε μακριά από το κινητό σας για 24 ώρες και κερδίστε 2.400 δολάρια

Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα κινούνται και σήμερα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα, πιέζοντας ασφυκτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταθέτοντας για αργότερα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να είναι αισθητά μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα λίγα τεστ που έγιναν το Σάββατο, που αγγίζουν τις 22.000 (στο 6,8% η θετικότητα). Την ίδια στιγμή, νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας καταγράφουν οι διασωληνωμένοι, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι νέοι θάνατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.449, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 254.031 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.605 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.880 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 735 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.664 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή +13.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.

Κυριακή 27.3.2021: 3.133 νέα κρούσματα – 72 θάνατοι – 728 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, 3.133 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.826 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.656 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

26.3.2021: Σημάδια σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες; – 1.496 νέα κρούσματα, 707 διασωληνωμένοι

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του τρίτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα κάνουν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία σε ειδικούς και κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%, ενώ σημείωσε πως συνολικά στην χώρα υπάρχουν 23.500 ενεργά κρούσματα.

Αναλυτικότερα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000», ανέφερε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος».

«Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως «τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Τέλος, έκανε αναφορές στα ατομικά τεστ, τονίζοντας πως ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα», είπε ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με τα τεστ αντιγόνου.

Στους 707 οι διασωληνωμένοι – 1.496 νέα κρούσματα, τα 637 στην Αττική

Στα 1.496 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με 637 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και 167 στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 53 ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 707 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στις 448 οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκα συνολικά 11.542 τεστ εκ των οποίων 5.911 ήταν μοριακοί έλεγχοι και 5.631 rapid. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,96%.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.093.890 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.224.899 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 38.270 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τετάρτη 22.32021: Σταθερά υψηλά στα 3.062 τα κρούσματα, 1.422 στην Αττική – 699 οι διασωληνωμένοι

Στα 3.062 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στη χώρα να ανέρχεται σε 245.405.

Αμετάβλητος ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που ανέρχονται σε 699, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν ακόμα 67 θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της νόσου.

Σταθερά πάνω από τη μονάδα το Rt, ενώ μειωμένες είναι και οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 192  κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 168  κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 98  κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 214 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 338 κρούσματα
  • Νήσων: 18  κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 173  κρούσματα
  • Πειραιώς: 221  κρούσματα

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.062, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 245.405 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 81 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.038 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.02 (95%Crl: 0.28-1.59)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.649 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.632 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 476 (ημερήσια μεταβολή -8.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.071.496 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.182.858 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 44.273 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τρίτη 22.32021: Στο «κόκκινο» η Αττική: 1.422 νέα κρούσματα -387 μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για μία ακόμη ημέρα η Αττική, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 1.400. Συγκεκριμένα, στην Αττική εντοπίζονται 1.422 νέες μολύνσεις από τις 3.062, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 387 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 121

Αναλυτικά, τα κρούσματα κορωνοϊού στις περιφερειακές ενότητες Αττικής:

  • Ανατολική Αττική: 192 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 168 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 98  κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 214 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 338 κρούσματα
  • Νήσων: 18 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 173  κρούσματα
  • Πειραιώς: 221 κρούσματα

Ξεπερνούν τους 5.000 οι νοσηλευόμενοι – 100 διασωληνώσεις καθημερινά

Αμείωτη παραμένει η πίεση που ασκείται λόγω της πανδημίας στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται να έχει ξεπεράσει πλέον το φράγμα των 5.000, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 500 εισαγωγές, με τις μισές περίπου να αφορούν στο Λεκανοπέδιο. Ασφυκτική η κατάσταση και στις ΜΕΘ, όπου καθημερινά εισάγονται για νοσηλεία περισσότεροι από 100 ασθενείς, με τον συνολικό τους αριθμό να αγγίζει πανελλαδικά τους 700.

Υπενθυμίζεται πως μόνο το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», επιβεβαίωσε τη δραματική κατάσταση.

«Είναι δύσκολα, έχουμε πολλές εισαγωγές και νοσηλευόμενους ακόμα και σε κοινές κλινές. Οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 5.000, ενώ και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός. Υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι που περιμένουν να μεταφερθούν. Κάνουμε γρήγορη διακίνηση άλλα όταν έχεις 100 νέες διασωληνώσεις δεν αντέχει το σύστημα να τους βάλει όλους σε ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Αντέξαμε και στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσουμε να έχουμε 100 διασωληνωμένους, θα έχουμε ανθρώπους που θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε.

Η κ. Γκάγκα, είπε ότι αν όλοι προσέξουμε τα πράγματα μπορεί εύκολα να βελτιωθούν παρά την κούραση και το θυμό των πολιτών. Μάλιστα είπε ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται σε οικογένειες, καθώς παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε εσωτερικούς χώρους και σπίτια.

Β. Κοντοζαμάνης: Οι εισαγωγές είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά σταθεροποιούνται

Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, γνωστοποιώντας ότι υπάρχει σχέδιο για ό,τι προκύψει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής και άλλων νοσοκομείων σε αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19 αλλά και για περεταίρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός τόνισε πως οι εισαγωγές είναι σε υψηλό επίπεδο ωστόσο δείχνουν ότι σταθεροποιούνται, ενώ σημείωσε ότι βρισκόμαστε στη κορύφωση του τρίτου κύματος και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, ωστόσο η κατάσταση στη συνέχεια θα εξισορροπήσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το ΕΣΥ δεν έχει γίνει αποκλειστικά Covid όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ΝΔ έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 2574 γιατρών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του είχε προσλάβει 2700 γιατρούς. Επίσης όπως είπε, έχουν προσληφθεί 8.000 άτομα σε ειδικότητες  επικουρικού προσωπικού.

Σχετικά με τα τεστ που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία, τόνισε ότι είμαστε σε διαδικασία προμήθειας.

Με το ΕΣΥ να εξακολουθεί να κινείται στα όρια του στην καθημερινή μάχη που δίνει με την επιδημία του κορωνοϊού, μια «ανάσα» αναμένεται να δώσουν οι 206 επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα πρέπει σήμερα 23/3 να δώσουν το παρών στα νοσοκομεία που τους έχει οριστεί.

Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί των ειδικοτήτων της Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής θα καλύψουν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και κυρίως τα νοσοκομεία covid, Σισμανόγλειο και Ερυθρός, τα οποία παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η προσέλευση των επιστρατευμένων γιατρών ξεπέρασε το 90%.

Η συνδρομή τους κρίνεται αναγκαία μια και το σύστημα υγείας εξακολουθεί να λειτουργεί πάνω από τα όρια του, όπως άλλωστε δείχνουν οι 699 διασωληνωμένοι, οι οποίοι αποτελούν αριθμό – ρεκόρ και οι περισσότεροι από 5.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς (αριθμός που δεν έχει προηγούμενο), τη στιγμή που ρεκόρ καταγράφονται και στον ημερήσιο αριθμό των μολύνσεων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το εάν βρισκόμαστε ή όχι στην κορύφωση του γ’ κύματος της επιδημίας, με την απάντηση να μην μπορεί να δοθεί ακόμα αλλά με τους ειδικούς να εκτιμούν πως και οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Στους 7.582 οι θάνατοι

Τα νέα 23/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347, εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
  • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι.
  • Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (χθες 681).
  • Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
  • To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • xartis23.jpg
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31,47%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δευτέρα 22.32021: «Μαύρο» ρεκόρ νέων κρουσμάτων και στην Αττική το τελευταίο 24ωρο με 1.779 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, όπου καταγράφονται 1 στα 2 περιστατικά στη χώρα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε 470 περιστατικά, ενώ και ο Πειραιάς καταγράφει υψηλό από την έναρξη της πανδημίας, με 320 μολύνσεις.

Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων και στην ανατολική Αττική, με 244 μολύνσεις, 282 καταγράφηκαν στα δυτικά προάστια των Αθηνών, ενώ 180 νέα περιστατικά κορωνοϊού σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον βόρειο τομέα Αθηνών. Τη Δευτέρα, σε αριθμό περίπου 14.000 τεστ, η Αττική κατέγραψε 801 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού

Από το σύνολο των 3.586 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, 12 είναι εισαγόμενα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη προσεγγίζει τα 400 κρούσματα, με 398 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού, ενώ 161 περιστατικά εντοπίζονται στην Αχαΐα, 82 στην Κοζάνη, 89 στη Λάρισα και 60 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Νέα αναβολή στο άνοιγμα, οι πιθανές ημερομηνίες

Αποτέλεσμα της δραματικής αυτής κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι να αναβάλλεται για ακόμα μια φορά το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, με τα σχέδια να μετατοπίζονται για αργότερα.

Έτσι, αν και το σχέδιο προέβλεπε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 29/3, αυτό μετατοπίζεται χρονικά για τις 5 ή και 12 Απριλίου ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, ενώ τα σχολεία το άνοιγμα των οποίων προσδιοριζόταν για τις αρχές Απριλίου, πηγαίνει και αυτό αργότερα, με πιθανότερες ημερομηνίες την 12η Απριλίου για γυμνάσια και λύκεια και την 19η Απριλίου για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Όσον αφορά την εστίαση, στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή να ανοίξει εντός του Απριλίου και πρώτα στους εξωτερικούς χώρους, με μια πρώτη ημερομηνία να προσδιορίζεται η 19η Απριλίου, αν και πλέον έχει γίνει κοινός τόπος πλέον πως όλη αυτή η σεναριολογία είναι στον αέρα, καθώς όλα εξαρτώνται από το πώς εξελίσσεται η επιδημία.

Τζανάκης: Έως τις 26/3 η κορύφωση του γ’ κύματος κορωνοϊού – Θα παραμείνουν ψηλά τα κρούσματα

Την εκτίμηση πως το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού θα κορυφωθεί έως τις 26 Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως τα κρούσματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως η κορύφωση θα έχει διάρκεια λόγω της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων και της μη τήρησης των περιορισμών του lockdown.

«Τα περιστατικά θα φτάσουν μετά τις 15 Απριλίου σε άκρως διαχειρίσιμο αριθμό δηλαδή 1.200, 1.000 και κάποιες ημέρες λιγότερα από 1.000 περιστατικά» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά τις επόμενες τρεις εβδομάδες αλλά δεν θα αυξάνονται και σταδιακά θα αρχίσει η μείωση.

Επιπλέον, ο κ.Τζανάκης χαρακτήρισε προεξοφλημένο γεγονός την αύξηση των θανάτων για ένα χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι αναμένονται από 40 έως και 70 νεκροί κάποιες ημέρες, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ μπορεί να ξεπεράσουν τους 750.

«Δεν το λέω για να φοβίσω αλλά για να πάρουμε τα μέτρα μας, για να δώσω αισιοδοξία ότι φτάνουμε στην κορυφή, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, τονίζοντας την ανάγκη να προετοιμαστεί το ΕΣΥ γιατί αυτή είναι η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Παγώνη: Η κυβέρνηση να επιτάξει και άλλες ιδιωτικές κλινικές

Για τις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινικών.

«Υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;» διερωτήθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί.

«Μπορεί να φτάσουμε και τους 1000 διασωληνωμένους.

Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση» είπε η κα.Παγώνη, η οποία έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως είπε, έχει αποδειχτεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.

Για την επίτευξη της ανοσίας η κα Παγώνη είπε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δε θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι».

«Ορόσημο ο Ιούλιος για την ανοσία» είπε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτίμησε ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση» υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ανοίγει στις 26 Μαρτίου η πλατφόρμα για τους 70-74 – Αρχές Απριλίου για τους 65 – 69

Το πρόγραμμα παραλαβής των εμβολίων για τον Απρίλιο και τις ηλικιακές ομάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως δήλωσε, στις 29 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις πολιτών που μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στην ομάδα Α των υποκείμενων νοσημάτων.

Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για του πολίτες ηλικίας 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα για τους πολίτες ηλικίας 65-69.

«Σήμερα έχουν γίνει 29.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.464.000 εμβολιασμοί.

Το ποσοστό κάλυψης είναι στο 9,74%. Αύριο 23/3 μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το ένα εκατ. με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων. Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί αίτηση που οι πολίτες θα μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα, αν θεωρούν ότι υπάγονται σε αυτή.

Επίσης για τις πολύ σπάνιες και υποκείμενες παθήσεις, ο γιατρός θα μπορεί να υποβάλει αίτηση. Αν ο πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις θα ενημερώνεται μέσω του συστήματος ανά βδομάδα.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για ηλικίες 70-74 και στις αρχές Απριλίου, οι ηλικίες 65-69» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε και στις παραδόσεις των εμβολίων για τον μήνα Απρίλιο.

  • «Από την Pfizer περιμένουμε πάνω από 1,2 εκατ.
  • Η AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις.
  • Από τη Moderna περιμένουμε 100.000 δόσεις.

Όσον αφορά στη Johnson & Johnson θα τηρήσει τη δέσμευση της παράδοσης του 1,2 εκατ. δόσεων με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 900.000 τον Ιούνιο. Στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα από 1η Απριλίου και θα ξεπεράσουμε τις δυνατότητες εμβολιασμού για 2 εκατ.

Το επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για εμβολιασμό πριν το καλοκαίρι, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προτεραιοποιηθεί από το σύστημα. Αυτό θα γίνει μέσα Μαΐου» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Μαζικά δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας

Έρχονται τα μαζικά δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία.

Ειδικότερα, από το τέλος Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο που εντάσσει η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών, εύκολα και δωρεάν.

Έτσι, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Μάλιστα, μαζί με το self test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Τα rapid test θα βοηθήσουν δυνητικά στην πραγματοποίηση εκατομμυρίων test, τα οποία θα προστεθούν στα τεστ που γίνονται καθημερινά και θα επιτρέψουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και βέβαια την πρόληψη.

Τι επαναλειτουργεί από 22/3 – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Επαναλειτουργούν από 22/3 κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές.

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων κατόπιν ραντεβού, με τη χρήση του κωδικού 6.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν:

  • Κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων.
  • Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια

Οι μετακινήσεις εκτός δήμου για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής επιτρέπονται από τη Δευτέρα 22/3.

Ειδικότερα, οι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου «πολύ αυξημένου κινδύνου», θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός δήμου κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού ειδικά για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνεί προηγουμένως με το κομμωτήριο ή το κέντρο αισθητικής, να κλείνει ραντεβού και το κατάστημα να του στέλνει SMS ή e-mail που αποτελεί το αποδεικτικό του ραντεβού. Την ημέρα και την ώρα του ραντεβού ο πολίτης στέλνει SMS με επιλογή 6 στο 13033 ή ετοιμάζει την χειρόγραφη βεβαίωση και μαζί με το αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή e-mail) μετακινείται.

Αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, παιδικές χαρές

Ανοιχτοί είναι από σήμερα οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται η παρουσία έως 3 ατόμων με χρήση μάσκας. Η μετακίνηση θα γίνεται με τον κωδικό και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Για τη μετάβαση σε δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033. Στους χώρους θα επιτρέπεται επίσκεψη έως και τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες ενώ η μετάβαση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Η ώρα έναρξης του μέτρου της απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί της επομένης όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στις εκκλησίες, μπορεί να τελεστεί λειτουργία με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου).

Παράλληλα, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Πηγή: bankingnews.gr /iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged