Παιδιά και διαδίκτυο: 8 στους 10 γονείς ανησυχούν για την ασφάλειά τους

Παιδιά-Έφηβοι Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Η ιδιωτικότητα και η ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών είναι κορυφαία προτεραιότητα για τους γονείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αν και ανησυχούν, οι γονείς δεν επενδύουν χρόνο στη συζήτηση με τα παιδιά για τους κινδύνους, που εγκυμονεί ο παγκόσμιος ιστός. Το 84% των γονέων παγκοσμίως ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaspersky, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Savanta. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι γονείς δαπανούν μόλις 46 λεπτά για να μιλήσουν στα παιδιά τους για την ηλεκτρονική ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Περισσότεροι από τους μισούς (58%) ερωτηθέντες επενδύουν λιγότερα από 30 λεπτά συζητώντας το θέμα, το οποίο είναι το ήμισυ του χρόνου ενός τυπικού σχολικού μαθήματος.

Οι γονείς δαπανούν μόλις 46 λεπτά για να μιλήσουν στα παιδιά για την ηλεκτρονική ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Με δεδομένο ότι περισσότερα από 9 στα 10 παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών, παγκοσμίως, έχουν στην κατοχή τους μια συσκευή, smartphone ή tablet, με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, είναι λογικό η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια να αποτελούν λόγο ανησυχίας των γονέων. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 2 στους 3 γονείς (64%) συμφωνούν ότι τα παιδιά τους περνούν πάρα πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε διάφορους πιθανούς κινδύνους.

Διαδικτυακές απειλές

Οι πιο επικίνδυνες διαδικτυακές απειλές, σύμφωνα με τους γονείς, είναι το σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο (27%), ο εθισμός στο Διαδίκτυο (26%) και η λήψη ανώνυμων μηνυμάτων ή περιεχομένου, που τα παρακινεί να αναπτύξουν βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά (14%).

Για να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις και να εξηγηθεί ο κίνδυνος της περιήγησης στο Διαδίκτυο, το 81% των γονέων δηλώνει ότι η ευθύνη της διδασκαλίας ασφαλούς περιήγησης βαραίνει εξίσου τους ίδιους και το σχολείο. Το 86% πιστεύει ότι είναι πιο αποτελεσματικό να το αναλάβουν οι γονείς, καθώς τα παιδιά γενικά τους εμπιστεύονται περισσότερο.

Οι γονείς θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξηγήσουν τις απειλές με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να τις κατανοήσουν και να ταυτιστούν (60%). Επίσης, να καταφέρουν να πείσουν τα παιδιά να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις πιθανές απειλές (51%) και να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αυτοπεποίθηση να μην πέφτουν θύματα της πίεσης των συνομήλικων (peer pressure) (42%).

Συμβουλές

Για να βοηθήσει τις οικογένειες να προστατεύσουν τα παιδιά από διάφορες απειλές στο διαδίκτυο, η Kaspersky συνιστά:

  • “Αν γνωρίζετε τι αναζητά το παιδί σας στο Διαδίκτυο, μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια και υποστήριξη, αλλά να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες προσεκτικά.
  • Συζητήστε με το παιδί σας πόσο χρόνο μπορεί να δαπανήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων ή τη νύχτα.
  • Προσπαθήστε να μην περιορίσετε τον κοινωνικό κύκλο του παιδιού σας, αλλά φροντίστε να επιλέγει προσεκτικά φίλους και γνωστούς”.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged