Παιδιά και γονική παρουσία – Η σχέση που επηρεάζει τον χαρακτήρα τους

Παιδιά-Έφηβοι
Μοιραστείτε το:

Πώς η γονική απουσία επηρεάζει τα παιδιά;

Τα παιδιά επωφελούνται από μια υγιή σχέση με τους δύο γονείς, αλλά οι περιστάσεις μπορεί μερικές φορές να το κάνουν αδύνατο.

Ο θάνατος, το διαζύγιο ή άλλο δυσάρεστο γεγονός μπορεί να αφήσει ένα παιδί χωρίς έναν από τους γονείς του. Εάν συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις μακροχρόνιες συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η απουσία γονέων.

Οι γονείς αποτελούν πηγή ασφάλειας και ζεστασιάς για τα παιδιά τους. Όταν ένας ή και οι δύο γονείς απουσιάζουν, οι έφηβοι μπορούν να στερηθούν την απαιτούμενη προσοχή.

Όταν η μητέρα ή ο πατέρας απουσιάζει από το σπίτι, τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν και να αισθάνονται ότι δεν έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται.

Για να μπορέσουν να κοντρολάρουν αυτό το τρωτό σημείο και ενδεχομένως να το εξουδετερώσουν, ορισμένοι νέοι μπορούν, μεταξύ άλλων, να γίνουν επιθετικοί με την πρόθεση να εκφοβίσουν τους άλλους πριν γίνουν θύματα. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν όλα τα παιδιά οι συνέπειες της γονικής απουσίας με τον ίδιο τρόπο.

Προβλήματα που σχετίζονται με τη γονική απουσία

Η γονική απουσία μπορεί να είναι περίπλοκη για τα παιδιά. Επομένως, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως:

  1. Προβληματικές σχέσεις

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος χάσει έναν γονέα, αυτό επηρεάζει έμμεσα τη σχέση του / της με άλλους. Μια επικρατούσα συνέπεια είναι οι προβληματικές σχέσεις. Ο έφηβος μπορεί να αναπτύξει μια κακή εικόνα του εαυτού του και να γίνει όλο και πιο δυσαρεστημένος, εκτός από το φόβο ότι θα εγκαταλειφθεί.

  1. Γνωστικά προβλήματα

Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εφήβους με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες, σύμφωνα με μια μελέτη του The Journal of Human Resources. Ένας συμβάλλοντας παράγοντας είναι η μικρότερη συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση του εφήβου. Ένας τρόπος να καταπολεμηθεί αυτό είναι να βρεθεί υποστήριξη μέσω της συμμετοχής της οικογένειας.

  1. Επιθετικότητα

Ένας έφηβος που δεν έχει γονέα μπορεί να ασχολείται με δυσαρέσκεια, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετικότητα. Η γονική επιρροή στα πρώτα χρόνια του παιδιού του διδάσκει τις κατάλληλες αντιδράσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας.

Όταν ένας από τους γονείς λείπει, αυτά τα μαθήματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Όταν φτάνει στην εφηβεία, ο νεαρός είναι πιθανότερο να αφεθεί στην αδυναμία να αντιμετωπίσει κατάλληλα τη δική του επίθεση.

  1. Άγχος

Το παιδί μπορεί να είναι επιρρεπές σε επεισόδια άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα παιδί χωρίς γονέα δεν είχε την οικειότητα και την εγγύτητα που παρέχει μια υγιής σχέση παιδιού – γονιού.

Μαζί με την υπερκινητικότητα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα άγχους που σχετίζονται με τον μητρικό ή πατρικό διαχωρισμό. Για τους εφήβους, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και με την ακαδημαϊκή απόδοση.

Πηγή: baby.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged