Παγιωμένη πάνω από το 10% η διαφορά Ν.Δ.–ΣΥΡΙΖΑ – Να περισώσει ότι μπορεί προσπαθεί το Κυβερνών Κόμμα

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:

Δημοσκόπηση PULSE: Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών το 62%, στο 10,5% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 62% των Ελλήνων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για τον Σκάι, ενώ το 72% των πολιτών εκτιμά πως το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε προετοιμαστεί μεταξύ των δύο εταίρων. Παγιωμένη είναι και η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στο 10,5% (όση και τον Δεκέμβριο), ενώ αυξάνεται η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην παράσταση νίκης.

Στο «καυτό» μέτωπο της Συμφωνίας των Πρεσπών το 62% των Ελλήνων βρίσκεται απέναντι στη Συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την μάλλον ή σίγουρα κακή. Στον αντίποδα, μόλις το 27% του δείγματος στηρίζει τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 40% βρίσκει τη συμφωνία κακή.

Ακόμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 20-22 Ιανουαρίου 2019, το 72% των Ελλήνων εκτιμούν πως το πολιτικό «διαζύγιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε προετοιμαστεί από τους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους.

Το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται, καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με διαφορά 10,5 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 22,5%. 

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι που λαμβάνουν από 1% αντίστοιχα.

Τέλος, στην παράσταση νίκης το 59% του δείγματος ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, εκτιμά πως πρώτη θα βγει η Νέα Δημοκρατία, ενώ μόλις το 22% θεωρεί πως πρώτος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 24%. Δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο το 9%.

Έχει εδραιωθεί μια διαφορά 8 μονάδων υπέρ της ΝΔ – Ύστατη προσπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ η Novartis, η οικονομία δεν αποδίδει

Οι πολιτικοί ελιγμοί Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστοι, το πολιτικό παιχνίδι έχει χαθεί και στο μόνο στοιχείο που μπορεί να ελπίζει είναι να διατηρήσει σταθερή ή οριακά να κλείσει η ψαλίδα. Τα συνεχή δημοσκοπικά ευρήματα έχουν διαμορφώσει μια παγιοποιημένη εικόνα η οποία είναι αδύνατο να αλλάξει, αντιθέτως θα επιβεβαιωθεί και στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις. 


Ποια είναι τα συμπεράσματα; 

1) Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο η ΝΔ παραμένει ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού έχοντας μια ουσιώδη διαφορά 8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ζώνη των 22% με 25% και η ΝΔ πέριξ του 33% με τις πιθανότητες αυτοδυναμίας να αυξάνονται εφόσον η βουλή είναι 5κομματική.

3) Από την υπόθεση του Μακεδονικού και της Συμφωνίας των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν αποτυπωθεί και δεν φαίνεται ότι θα επιδράσουν άλλο αρνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

4) Η ΝΔ παραμένει στην ζώνη του 33%, βρίσκεται στις παρυφές της αυτοδυναμίας αλλά δεν έχει αναπτύξει…πολιτική δυναμική που θα σαρώσει στις εκλογές. Θα νικήσει ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ αλλά δεν θα συντριβεί ο Τσίπρας αυτό θα είναι το πολιτικό συμπέρασμα.

5) Το μόνο κόμμα που κερδίζει από το Μακεδονικό καταγράφοντας άνοδο, παρά τον αποκλεισμό είναι η Χρυσή Αυγή που προσεγγίζει το 9% και θα δει να αυξάνεται η εκλογική της δύναμη και η κοινοβουλευτική της δύναμη. 

6) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι, οπότε η μάχη που θα δοθεί από εδώ και πέρα θα είναι το κλείσιμο της ψαλίδας. Φαίνεται ότι θα ανακινηθεί ξανά η υπόθεση Novartis η οποία ωστόσο είναι δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη φάση της αποκάλυψης η υπόθεση δεν ήταν δεμένη, οπότε πολύ γρήγορα πολιτικά κατέπεσε και γύρισε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον επανέλθει η υπόθεση Novartis θα πρέπει να υπάρχουν αποκαλύψεις με αδιάσειστα στοιχεία. Εάν αυτά δεν υπάρχουν και αποδειχθούν πολιτικός καιροσκοπισμός και πολιτική παραπλάνηση θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

7) Ο Τσίπρας έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πολιτικά την οικονομία αλλά μέχρι τώρα δεν του έχει βγει καθώς η οικονομία δεν αποδίδει πολιτικά οφέλη, όσο οι τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν σε ομηρεία των προβληματικών ανοιγμάτων. Π.χ. η έξοδος στις αγορές με 5ετές που θα έρθει προσεχώς με επιτόκια 3,5% με 3,6% έναντι 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης Τσίπρα…θα θεωρηθεί non event δηλαδή ουδέτερο γεγονός. Ακόμη και εάν ακολουθήσουν αναβαθμίσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Η προώθηση συλλογικών μοντέλων λύσεων για τα NPEs όπως το Ιταλικό ή το Κυπριακό Εστία φαίνεται ότι θέλουν χρόνο – πολλούς μήνες – οπότε πολιτικά δεν θα είναι αξιοποιήσιμα. Η οικονομία δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

8) Οι πολιτικοί ελιγμοί Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστοι, το πολιτικό παιχνίδι έχει χαθεί και στο μόνο στοιχείο που μπορεί να ελπίζει είναι να διατηρήσει σταθερή ή οριακά να κλείσει η ψαλίδα.

Πηγή: liberal.gr, bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged