Πέθανε ο εμβληματικός (πρώην) Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός

Α/θμια
Μοιραστείτε το:

Πέθανε  σήμερα ο πρώην πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός ,μετά από την τετράμηνη  μάχη  στην εντατική.

Από την ΟΙΕΛΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Μιχάλης Κουρουτός, ο Πρόεδρός μας, ο ηγέτης της Ομοσπονδίας μας, ταξιδεύει από το πρωί στο Επέκεινα, μετά από γενναία μάχη σχεδόν 4 μηνών στην εντατική.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συντριβή, την οδύνη, τον πόνο όλων μας, των συντρόφων, των συνοδοιπόρων, των συναγωνιστών, των φίλων.

Έφυγε ένας μεγάλος, έφυγε ένας αναντικατάστατος. Έφυγε ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές της γενιάς του, ένας άνθρωπος που άλλαξε το ρου των πραγμάτων στο χώρο της Παιδείας, που η φωνή του ακουγόταν δυνατή, πέρα από τα στενά όρια του κόσμου της εκπαίδευσης. Ένας άνθρωπος που αγαπούσαν οι φίλοι και σέβονταν οι αντίπαλοι.

Δίνουμε τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε το δύσβατο, το μοναχικό, τον ωραίο όμως δρόμο που χάραξε. Έναν δρόμο που επιφυλάσσει πολλές πίκρες και λίγες χαρές. Αξίζει όμως αυτός ο σκληρός, συχνά άνισος αγώνας. Αξίζει να πολεμάει κανείς, όπως πολέμησε ο Μιχάλης σε όλη του τη ζωή, για το όνειρο. Για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την αξιοπρέπεια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για τα δίκαια των εργαζόμενων, για τις νέες γενιές.

Στο καλό αητέ,

Στο καλό «ακροβάτη»,

Θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας, στις ψυχές μας, στη μνήμη μας.

Λεπτομέρειες για την κηδεία του Μιχάλη θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα μας.

Δήλωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Κουρουτού, που υπηρέτησε για πολυετή περίοδο την #ΟΙΕΛΕ από τη θέση του Προέδρου.

Δήλωση τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη

Με αληθινή οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, του εμβληματικού προέδρου της ΟΙΕΛΕ, του αγαπημένου φίλου και συντρόφου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τον Μιχάλη τον γνώρισα ιδιαίτερα τα χρόνια που υπηρέτησα ως υπουργός Παιδείας. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία. Διέκρινα το συνολικό του πλατύ όραμα για την εκπαίδευση, τον επιστημονικό λόγο και τις παιδαγωγικές αγωνίες του, που είχαν βρει δημιουργική διέξοδο στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μελετητικού θεσμού, του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τις συνεχείς και πιεστικές οχλήσεις της τρόικας, ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 το νόμο που αποκαθιστούσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Στη νομοθέτηση αυτή η αντίρροπη πίεση που άσκησε η ΟΙΕΛΕ και με προσωπικό πάθος ο Μιχάλης Κουρουτός, βοήθησε να υπερβούμε ταλαντεύσεις και εμπόδια.

Δυστυχώς, αυτή τη νομοθεσία ξηλώνει σήμερα μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θεωρεί την εκπαίδευση εμπόρευμα και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς υπαλλήλους εκπαιδευτικών super market.

Aποχαιρετούμε με θλίψη τον Μιχάλη Κουρουτό, πραγματικό συνεχιστή άξιων παιδαγωγών και συνδικαλιστών μιας άλλης εποχής, με τεράστιο προσωπικό εκτόπισμα και αγωνιστική δράση, όπως ο αγαπημένος Γιώργος Φυσάκις και οι αείμνηστοι Αλόη Σιδέρη, Ανδρέας Κασσέτας και άλλοι.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στην αγαπημένη του οικογένεια. Στους συναδέλφους του στην ΟΙΕΛΕ. Και στον άξιο συνεχιστή του Γιώργο Χριστόπουλο, το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, που η μοίρα θέλησε να εκλεγεί από ένα Συνέδριο που συνέπεσε με το θάνατό του μέντορά του.

Μέχρι αυτό φρόντισε να ρυθμίσει ο Μιχάλης. Κρατήθηκε με πείσμα στη ζωή μέχρι το Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και την εκλογή νέου Προεδρείου.

Καλό ταξίδι Μιχάλη, φίλε και σύντροφε ακριβέ.

Η ΟΛΜΕ για την απώλεια του Μιχάλη Κουρουτού

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ  εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τραγική απώλεια του συναδέλφου και επί χρόνια προέδρου της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλη Κουρουτού.

Ο θάνατος του  στερεί τον  τόπο και την εκπαίδευση από έναν αγωνιστή Παιδαγωγό που με υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και διάθεση προσφοράς πάλευε επί δεκαετίες για μια καλύτερη εκπαίδευση και μια πιο δίκαιη κοινωνία για τις νέες γενιές.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με όλες τις δυνάμεις μας. 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην  οικογένεια και στους οικείους του.

Αντί στεφάνου, η ΟΛΜΕ θα καταθέσει χρήματα στη Φλόγα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο Μιχάλης Κουρουτός υπήρξε ένας αγωνιστής στον χώρο του ελληνικού συνδικαλισμού και ιδίως για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα ως βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος επάνω στα ζητήματα της Παιδείας, συνέβαλε καθοριστικά στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.Ως μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένωνε τη φωνή του στον δρόμο για μια συνολική πολιτική ανατροπή, δείχνοντας ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές αγωνίες του κινούνταν πέρα από το πλαίσιο του εκπαιδευτικού κλάδου.Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους υπόλοιπους συντρόφους του.

Δήλωση της Χαράς Κεφαλίδου 

Ένας πραγματικά ξεχωριστός άνθρωπος με προοδευτικές απόψεις έφυγε από τη ζωή.

Ο Μιχάλης Κουρουτός αφιέρωσε τη ζωή του στη διαρκή βελτίωση του δημόσιου και του ιδιωτικού σχολείου και άφησε το δικό του μοναδικό στίγμα στον χώρο της Παιδείας. Αγωνίστηκε για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, την προστασία των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την καταπολέμηση των  κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συνεργάτες του.

Δήλωση Γ. Βούτσινου

Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και  Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), Γεώργιος Βούτσινος, εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για την απώλεια του Μιχάλη Κουρουτού με τη ξεχωριστή μακρά διαδρομή του στο χώρο της εκπαίδευσης και την ενεργό και παραγωγική παρουσία του στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ..

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, τέως Προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.).

Ο Μιχάλης Κουρουτός, επί 24 χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση και αγωνίστηκε για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, αλλά και για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συναδέλφους, στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ  εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, τέως Προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών .

Ο Μιχάλης Κουρουτός άφησε το προσωπικό του στίγμα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μαχητικός και αποτελεσματικός ήταν πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούσε.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η ΔΟΕ

Φτωχότερος είναι από την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ο κόσμος της εκπαίδευσης και του συνδικαλισμού.

Ο Μιχάλης Κουρουτός, ο ηγέτης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας, έπειτα από την άνιση μάχη που έδωσε για 4 μήνες, έφυγε από κοντά μας. Η απώλειά του προκαλεί οδύνη και πόνο σε όλους όσους είχαμε την τύχη να συμπορευτούμε και να δώσουμε αγώνες για την εκπαίδευση μαζί.

Φωνή δυνατή, καθαρή, ανεξάρτητη και αξιοπρεπής. Ακούραστος μαχητής για την παιδεία και την κοινωνία, μια προσωπικότητα που ενέπνεε αγάπη και σεβασμό.

Καλό ταξίδι, φίλε Μιχάλη. Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένειά σου και προς τους συνοδοιπόρους σου στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Μοιραστείτε το:
Tagged