Πάσχα: Ποιες υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται και από πότε – Πώς θα λειτουργούν malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Mπλόκα παντού για το Πάσχα – Ποιες υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται – Πώς θα λειτουργούν malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους στις εξόδους των πόλεων και στις εθνικές οδούς έτσι ώστε να αποτραπεί μαζική έξοδος εκδρομέων προς την ύπαιθρο ενόψει του Πάσχα σχεδιάζει η Ελληνική Αστυνομία, τη στιγμή που η κυβέρνηση προειδοποιεί τους επίδοξους παραβάτες με επιβολή ιδιαίτερα τσουχτερών προστίμων.

Μάλιστα εκδόθηκε υπουργική απόφαση που κλείνει όλες τις μέχρι πρότινος εξαιρέσεις για υπερτοπικές μετακινήσεις και προβλέπει ακριβώς πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιτρέπονται μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αυστηρά μέτρα όμως θα ισχύουν για όσους παραμείνουν στα αστικά κέντρα, καθώς απώτερος στόχος είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών, προκειμένου αμέσως μετά τις γιορτές να ακολουθήσει το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων με μεγαλύτερη ασφάλεια και με λιγότερα κρούσματα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις και ειδικά από την Αθήνα και ότι τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην πάρουν το ρίσκο και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της οικονομίας από τις 3/5 με την εστίαση και της κοινωνίας από τις 10/5 με την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία ενώ προσδοκά να είναι όλα έτοιμα από τις 14/5 για το άνοιγμα του τουρισμού και γενικότερα όλης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση βασίζεται αφενός στα self test προκειμένου να υπάρχει ένας έλεγχος της επιστροφής των εργαζομένων στην εργασία τους και αφετέρου στην επιτάχυνση των εμβολιασμών έτσι ώστε να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο και πιο σύντομα τα περιοριστικά μέτρα.

Χαρδαλιάς για μέτρα Πάσχα: Τι ισχύει με μετακινήσεις- Τι απαγορεύεται – Πώς θα λειτουργούν εκκλησίες

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Λειτουργία των Εκκλησιών

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

  • Ακολουθίες Μεγάλης Παρασκευής

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

  • Οικογενειακές συγκεντρώσεις Κυριακής Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Επεσήμανε πως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από αύριο, αλλά και τις αγορές με τη μέθοδο του click in shop στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Δικαιολογητικά Περιφερειακών μετακινήσεων

Σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να φέρουν μαζί τους οι πολίτες που ταξιδεύουν στην περιφέρεια προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά, θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ.
  • Αν κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδειας, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ αναφέρεται: «Eξαιρούνται από την εφαρμογή της παρ. 1 οι περιπτώσεις μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

  • Μετακινήσεις από και προς την εργασία

Η συνδρομή της παρούσας πιστοποιείται σύμφωνα με τις περ. α), β) και γ) της παρ. 3 του άρθρου 3της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.24489/16.4.2021 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίαςτου Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επικρατείας και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Μ. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00” (Β’ 1558), όπως εκάστοτε ισχύει.

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  • Μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους. Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

  • Μετακινήσεις για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, όπως για παράδειγμα το μάζεμα ελιάς, παύουν να υφίσταται σαν λόγος μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα

  • Μετακινήσεις για λόγους υγείας, κηδείες, κλπ…

Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.

Οι μετακινήσεις για κηδεία, καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης κηδείας.

  • Μετακίνηση σε μόνιμη κατοικία, επικοινωνία γονέων-τέκνων, κλπ

Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας.

Πώς θα λειτουργήσουν, malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά malls και κέντρα αισθητικής καθώς και την εστίαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αναλυτικά:

  • Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά

Έναρξη λειτουργίας: Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click inside και click away.

Για την μετάβαση είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών», ή η συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ..

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

  • Κέντρα Αισθητικής

Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

Τετραγωνικά μέτρα εμβαδού κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη): Έως 100 τ.μ. 4 άτομα, άνω των 100 τ.μ. +1 άτομο ανά 25 τ.μ. (ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους).

  • Εστίαση

(Επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από Αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14)

Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους Δευτέρα 3 Μαΐου

Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.

Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση). Δείτε αναλυτικά σχεδιαγράμματα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Κλειστά 23:00-05:00.

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου, την βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1/3/2020.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους Κ.Α.Δ. α) 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις β) 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και γ) τους οκταψήφιους αυτών.

Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο»

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια, με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα.

Ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα.

O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 4,2%, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες.

Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%. Τόνισε ότι είναι λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

Aναφέρθηκε, επίσης, στην τήρηση των μέτρων προστασίας με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα.

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

Στους 9.864 οι θάνατοι

Τα νέα 23/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.754, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 329.134, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.094 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εγιναν συνολικά 66.362 τεστ, τα 18.285 μοριακά και τα 48.077 rapid.

Η θετικότητα βελτιώθηκε ελαφρά, στο 4,2% έναντι 4,37% ένα 24ωρο νωρίτερα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.864 θάνατοι.

Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (χθες 831).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.003 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή -2,56%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 479 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

—————-

Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:

  • από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
  • από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
  • από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

Άνοιξε από 21/4 η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 55 – 59 ετών

Άνοιξε από Τετάρτη 21 Απριλίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας 55 – 59 ετών, ενώ σειρά παίρνουν από το ερχόμενο Σάββατο 24/4 τα άτομα 50 – 54 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται τώρα πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας.

Οι διαδικασίες επιταχύνονται και αν τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού και για ηλικιακές ομάδες, κάτω των 50 ετών.

Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων, αναμένονται από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο ενώ η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged