Ο Μπάιντεν ξεκίνησε να επιβάλει το «όραμά» του ξηλώνοντας την πολιτική Τράμπ

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αναγνωρίσει μέχρι χθες την ήττα του και το επιτελείο του συνέχιζε τις προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος μέσω των δικαστηρίων, οι Δημοκρατικοί κινούνταν αποφασιστικά για την προετοιμασία της νέας εποχής, που θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της Αμερικής, εγκαινίασαν την επίσημη ιστοσελίδα της μετάβασης (buildbackbetter.com), όπου ήδη περιγράφουν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής τους: αντιμετώπιση της πανδημίας, οικονομική ανόρθωση, φυλετική ισότητα και κλιματική αλλαγή.

Οπως έχει ήδη δεσμευθεί, την πρώτη κιόλας μέρα του στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αναιρώντας μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις της διοίκησης Τραμπ. Επιπλέον, θα διορίσει «επιτροπή για τον έλεγχο της πανδημίας» και «διοικητή για την εθνική αλυσίδα εφοδιασμού» ζωτικά αναγκαίων προϊόντων, αναβιώνοντας τα αποφασιστικά μέτρα που πήρε ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ για την εξυπηρέτηση της εθνικής προσπάθειας από τη βιομηχανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηδη, χθες, Μπάιντεν και Χάρις συγκρότησαν επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων, στους οποίους ανέθεσαν την επεξεργασία σχεδίου δράσης κατά της COVID-19.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την οριστικοποίηση της νίκης του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έδωσε την εκλογική μάχη ως «υπερήφανος Δημοκρατικός», αλλά εννοεί να κυβερνήσει ως «πρόεδρος όλων των Αμερικανών». Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, «ανυπομονεί να ανατρέψει καταστροφικές, κατά τη γνώμη του, πολιτικές του προέδρου (Τραμπ) αναφορικά με το περιβάλλον, τη μετανάστευση, την υγεία, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τις περικοπές φόρων, τις ελευθερίες, τις αμβλώσεις, τις φυλετικές σχέσεις, τις στρατιωτικές δαπάνες και άλλα θέματα».

Οι προσπάθειες των Μπάιντεν και Χάρις θα περιπλακούν εάν τελικά οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Την προηγούμενη διετία είχαν πλειοψηφία 53-47. Με τα τελευταία δεδομένα της καταμέτρησης, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν μία έδρα, φτάνοντας τους 48 γερουσιαστές, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν 50. Δύο έδρες, και οι δύο στην πολιτεία Τζόρτζια, θα κριθούν σε επαναληπτική αναμέτρηση στις 5 Ιανουαρίου, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων εξασφάλισε το 50% των ψηφισάντων. Εάν πάρουν και τις δύο έδρες οι Δημοκρατικοί, πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, κάθε κόμμα θα έχει από 50 γερουσιαστές, αλλά σε περιπτώσεις ισοψηφίας θα υπερισχύει η ψήφος της Κάμαλα Χάρις, η οποία ως αντιπρόεδρος θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει κρίσιμες επιλογές του μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, στις άμεσες προτεραιότητές του θα είναι η αποκατάσταση του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων να συνδικαλίζονται, η προστασία των αστέγων, η παροχή ασύλου σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες και η άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για μουσουλμανικές χώρες.

Εξέχοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και οι γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ και Λίζα Μαρκόφσκι, συνεχάρησαν τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του. Κάποιοι άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, συντάχθηκαν με τον πρόεδρο στην προσπάθεια δικαστικής αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών παραμένουν επιφυλακτικά.

Η πλειονότητα των διεθνών ηγετών συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε, στο συγχαρητήριο μήνυμά της, την ευχή ΗΠΑ και Ε.Ε. να εργαστούν από κοινού, τονίζοντας ότι «είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και μοιραζόμαστε κοινές αξίες και συμφέροντα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εξαίροντας την «ειδική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ. Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Μπάιντεν, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τις δικαστικές προσφυγές. Χθες το βράδυ, ο Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος είχε συγκρουστεί μαζί του για τη χρησιμοποίηση του στρατού προς καταστολή διαδηλώσεων. Τη θέση του πήρε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κατά της Τρομοκρατίας, Κρίστοφερ Μίλερ.

Η ποικιλία των ΗΠΑ

Την προεκλογική του δέσμευση ότι θα προαγάγει την πολιτισμική ποικιλία αναμένεται να εκπληρώσει ο Μπάιντεν, που ετοιμάζεται για να παρουσιάσει το μελλοντικό του υπουργικό συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τη συνεδρίαση του κολεγίου των εκλεκτόρων στις 14 Δεκεμβρίου. Το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Ουίλιαμ Μπερνς, φαίνεται να συζητιέται ήδη για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σε μία επίδειξη διακομματικής συναίνεσης –αλλά και με στόχο να προσελκύσει Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές πρόθυμους να εγκρίνουν τις επιλογές του Μπάιντεν σε Πεντάγωνο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλα κρίσιμα υπουργεία– ο νέος πρόεδρος ενδέχεται να επιλέξει υπουργό από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με το όνομα του πρώην κυβερνήτη Τζον Κέισικ να βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Το υπουργείο Εξωτερικών διεκδικεί, όμως, με αξιώσεις και η Αφροαμερικανή πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα και πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναλυτές «βλέπουν» τη γερουσιαστή Εϊμι Κλομπιούτσαρ, που εγκατέλειψε τη διεκδίκηση για το χρίσμα για να στηρίξει τον Μπάιντεν. Την επίσης πρώην αντίπαλό του, καθηγήτρια νομικής του Χάρβαρντ, Ελίζαμπεθ Ουόρεν ενδέχεται να αξιοποιήσει ως υπουργό Οικονομικών. Στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να διορίσει τον Κουβανοαμερικανό πρώην υφυπουργό της εποχής Ομπάμα, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας. Πολλοί κάνουν λόγο για διορισμό του Μπέρνι Σάντερς στο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία στον προοδευτικό γερουσιαστή να εκπληρώσει τα φιλόδοξα σχέδιά του για καθολική υγειονομική περίθαλψη και επιβολή κατώτατου μισθού.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged