Ο «Μαδούρο», η νομιμοποίηση της Κόκκας, το εμπόριο κοκαΐνης και οι «αντιπρόσωποι» της Ανατολικής Μεσογείου

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Ο Ελ Ασαϊμί, o Mαδούρο και οι «τοποτηρητές» της Μεσογείου

Στα ίχνη των «τοποτηρητών» του καρτέλ των ναρκωτικών που διακινεί τόνους κολομβιανής κοκαΐνης μέσω Βενεζουέλας βρίσκονται οι αρχές των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις διωκτικές ευρωπαϊκές αλλά και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Οι κατασχέσεις φορτίων που διακινούνται με πλοία αλλά και αεροπλάνα και οι εξαρθρώσεις κυκλωμάτων σε Ισπανία Βέλγιο και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούν την μια πλευρά της μεγάλης επιχείρησης που διαρκεί τρία περίπου χρόνια. Η άλλη αφορά το χρήμα που διακινείται και το οποίο ξεπλένεται μέσα από εταιρείες off shore που δραστηριοποιούνται και στην Ευρώπη.

 «Follow the money» λένε οι Αμερικανοί όταν πρέπει να αναζητήσουν την ρίζα του κακού και αυτό έχουν θέσει ως βασικό στόχο αναζητώντας αποδέκτες αλλά και διαχειριστές τεραστίων ποσών που προέρχονται από τη διακίνηση ενός και πλέον εκατομμυρίου τόνων κοκαΐνης σε ετήσια βάση, 300 τόνοι εκ των οποίων κατευθύνονται στην Ευρώπη με κάθε μέσο.

Εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων στις διεθνείς μετακινήσεις λόγω κορονοϊού τα κυκλώματα δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες «εφοδιασμού» της διεθνούς και ευρωπαϊκής αγοράς. Είναι ενδεικτική η κατάσχεση 4,5 τόνων ναρκωτικών στην Ισπανία που επιχειρήθηκε να μεταφερθεί με πλοίο και η εξάρθρωση ενός κυκλώματος που όμως αποτελεί την αιχμή του δόρατος των καρτέλ. Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν με βάση τις πληροφορίες της DEA είχε ως διαχειριστή βενεζουελανικα συμφέροντα. Μάλιστα η επιχείρηση διακίνησης στήθηκε την περίοδο που οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Νικολάς Μαδούρο και άλλα 15 ηγετικά στελέχη.

Την ίδια στιγμή όμως ο Νικολάς Μαδούρο έδινε τη δική του απάντηση. ΕΝ μέσω πανδημίας και διεθνούς κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου αναγόρευε στις 27 Απριλίου σε υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας τον στενότερο συνεργάτη του, τον Τάρεγκ Ελ Ασαϊμί. Πρόσωπο που επίσης διώκεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (στον έλεγχο του οποίου ανήκει μεταξύ άλλων και το FBI) για εμπόριο ναρκωτικών και «διακίνηση τρομοκρατών»

Ο Λιβανοσυριακής καταγωγής, γεννημένος στη Βενεζουέλα Ελ Aσαϊμί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσώπων που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν καταδικάσει, παγώνοντας τυχόν περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύοντας και την είσοδό του. Ειδικά η ΕΕ πάτησε στα όσα φέρεται να έχει πράξει ως υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, κατά πολιτών και κυρίως κατά όλων όσοι αντιδρούν στο καθεστώς Μαδούρο

Με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου ο Ελ Ασα̈́ιμι αποκτά τον έλεγχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA αλλά και των στόλου των πλοίων που αυτή χρησιμοποιεί. Όπως και ορισμένων αεροσκαφών. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα πρόσωπο που διαθέτει σημαντικές επαφές στην Μεσόγειο. Τουρκία, Συρία και Λίβανος αποτελούν χώρες – σημεία στα οποία ο νυν υπουργός Πετρελαίου διαθέτει και λόγω καταγωγής ερείσματα.

Μέσω της εμπλοκής με την PDVSA ανακτά και τις προσβάσεις στην ρωσική πλευρά, η οποία έχει στηρίξει με κάθε τρόπο το καθεστώς Μαδούρο.

Ο Ελ Ασαιμί έχει, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αναλάβει να βρει, με κάθε τρόπο τους πόρους που απαιτούνται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή και διύλιση του πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Η κρίση έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά. Τα έσοδα της PDVSA έχουν καταρρεύσει και κατ’ επέκταση τα έσοδα της Βενεζουέλας. Υπάρχει μέχρι και αδυναμία εισαγωγής των συστατικών διύλισης. Τα διυλιστήρια λειτουργούν στο 40% και η παραγωγή έχει πέσει 37%. Μόνο τα χρέη της PDVSA ξεπερνούν σύμφωνα με πληροφορίες τα 56 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό οι πόροι που απαιτούνται ώστε το καθεστώς να «γυρίσει» το παιχνίδι και να παραμείνει στην εξουσία είναι μεγάλοι. Και αναζητούνται με κάθε τρόπο και μέσο. Η Ρωσική βοήθεια δύσκολα θα ανταποκριθεί για μια ακόμη φορά, ενώ η Κίνα έχοντας υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά και αναζητώντας τον βηματισμό της θα καθυστερήσει να συμμετάσχει σε τέτοιες παρεμβάσεις.

Ο χρόνος τρέχει

Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των προερχόμενων από τη Βενεζουέλα ναρκωτικών που κατασκευάζουν και χρηματοδοτούν τα κολομβιανά καρτέλ που δραστηριοποιούνται στα σύνορα των δύο χωρών με τη στήριξη ειδικών ομάδων οι οποίες δίνουν λόγο στην ηγεσία της Βενεζουέλας έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στις αμερικανικές αρχές. Άλλωστε τα ναρκωτικά δεν κατευθύνονται μόνο προς την Ευρώπη και άλλες χώρες. Αγγίζουν τις ΗΠΑ και μάλιστα με μεγάλες ποσότητες που επίσης εν μέσω πανδημίας έφτασαν στις ακτές αλλά και σε αεροδρόμια στις νότιες πολιτείες.

Οι εντολές που είχαν δοθεί στις αρμόδιες αρχές πέραν της εξάρθρωσης των τοπικών κυκλωμάτων σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Μέσης ανατολής, ήταν η τήρηση στάσης αναμονής.

Στόχος η εύρεση ακλόνητων στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν οι «τοποτηρητές» και οι διαχειριστές των χρημάτων. Πλέον όμως η εντολή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες είναι να επισπευτούν όλες οι διαδικασίες.

Και αυτό διότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό του καθεστώτος. Να αποτρέψουν δηλαδή τις οικονομικές ενέσεις, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που οι πόροι προέρχονται από το εμπόριο της κολομβιανής κοκαΐνης.

Τις τελευταίες ημέρες η Μεσόγειος δείχνει να… φλέγεται. Μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο ειδικοί απεσταλμένοι βρέθηκαν στη Δαμασκό και το Λίβανο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις αρμόδιες αρχές να κλείσουν τις κερκόπορτες. Μήνυμα που είχε στόχο και τον Ελ Ασαϊμι ο οποίος διαθέτει προσβάσεις κατά μήκος της νότιας, νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Ειδικά στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης όπου οι σχέσεις των Βενεζουελάνων ηγετών δεν αφορούν μόνο εμπόρους και διακινήτες, αλλά ειδικούς «τοποτηρητές» με ισχυρές προσβάσεις και λόγο στις εξελίξεις των χωρών.

Ποιος είναι ο Ελ Ασαϊμι

Ο Λιβανοσυριακής καταγωγής γεννημένος στη Βενεζουέλα νέος υπουργός Πετρελαίου έχει κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές ακόμη και για διακίνηση τρομοκρατών μέσω της διάθεσης διαβατηρίων Βενεζουέλας. Διαθέτει ισχυρές προσβάσεις σε χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ως υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος Οικονομικών, είναι από τα πρόσωπα που εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν το καθεστώς Μαδούρο και με διεθνείς επαφές. Είναι ένα από τα πρόσωπα που κατ επανάληψη έχει κάνει χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους της PDVSA που έχει χρησιμοποιήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Μάλιστα στην τελευταία πτήση, που έγινε γνωστή, με στάση το αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου το αεροσκάφος παρέμεινε για έξι ώρες για… ανεφοδιασμό, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ήταν εκ των επιβαινόντων, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί αφού τηρήθηκε μεγάλη μυστικότητα.

Ο Ελ Ασαιμί έχει κατηγορηθεί για βία και πρακτικές βασανιστηρίων ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας από τη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Και η Ε.Ε. έχει παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε συνδυασμό με την απαγόρευση εισόδου από το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ο ίδιος κινείται σε όλη την Βενεζουέλα αλλά δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο νησί Μαργαρίτη όπου διατηρούν τις επιχειρήσεις τους και τα επίσης λιβανεζικής καταγωγής αδέλφια Χαλίντ.

Τάσος Ευαγγελίου

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged