Ουκρανία: Μαζική φονική επίθεση διέταξε ο Πούτιν – «Δεν παραδινόμαστε» λέει ο Ζελίνσκι – Μεγάλες Απώλειες

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Νεκροί Ελληνες ομογενείς – Οργισμένη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζική επίθεση διέταξε η Ρωσία.  »Είμαστε γενναίοι δεν παραδινόμαστε» λέει ο Ζελίνσκι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην Ουκρανία, να προχωρήσουν σε μαζική επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Από την Μαριούπολη στα ανατολικά ως την Οδησσό στα δυτικά, τη Μελιτόπολη στο νότο και το Κίεβο στο βορρά όλα τα μέτωπα φλέγοντα.

Στο μεταξύ στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι  στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».

Νέο μήνυμα Ζελένσκι – «Είμαστε γενναίοι, δεν παραδινόμαστε»

Λίγη ώρα νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε τη διερεύνηση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέο μήνυμα στο λαό του αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα που παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook καλεί το λαό του να συνεχίσει να αμύνεται.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», ήταν το μήνυμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ευχαρίστησε την Εσθονία για τις μεγάλες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο, κατά της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τις «μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Εσθονίας». Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε ακόμα τον πρόεδρο της χώρας, Άλαν Κάρις και τους Εσθονούς για «την αλληλεγγύη τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως «διευρύνει την επίθεση» παρά τη διεθνή κατακραυγή

Ο ρωσικός στρατός έλαβε σήμερα τη διαταγή να διευρύνει την επίθεσή του προς όλες τις κατευθύνσεις παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή, καθώς η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από το ρωσικό στρατό, σημειώνουν «επιτυχίες». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επαληθευθούν άμεσα από ανεξάρτητη πηγή.

Κατά την τρίτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μάχες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις αυτής της φιλοδυτικής χώρας της ανατολικής Ευρώπης.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 198 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ πολλαπλασιάζονται οι βομβαρδισμοί του Κιέβου και άλλων πόλεων, όπως το Χάρκιβ (ανατολικά).

Ο Κονασένκοφ επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πλήττει κατοικημένες περιοχές, αλλά δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν κατοικίες να έχουν πληγεί από πυρά σε όλη τη χώρα.

Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές ότι «εμπλέκουν τον άμαχο πληθυσμό» καθώς «μοιράζουν με τρόπο ανεξέλεγκτο» όπλα, ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αυτό «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ατυχήματα και σε απώλειες».

Καθολική Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου, αποσαφηνίζοντας μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα.

Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, διαρκούσε έως σήμερα μεταξύ 22:00 έως 07:00.

Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια.

 «Το μετρό μετατρέπεται σε καταφύγιο», έγραψε σε ένα ξεχωριστό μήνυμα στο Telegram.

Γερμανία: Το Βερολίνο ενέκρινε την αποστολή 400 RPG στην Ουκρανία

Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε νωρίτερα απόψε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Περίπου 100.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στην Πολωνία

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί έχουν περάσει στην Πολωνία έπειτα από την επίθεση της Ρωσίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας, Πάβελ Σεφερνάκερ.

«Μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και έως σήμερα, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, 100.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα, ερχόμενοι από την Ουκρανία στην Πολωνία», δήλωσε ο Σεφερνάκερ σε δημοσιογράφους, από το μεθοριακό φυλάκιο της Μεντίκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των προσφύγων πήγαν ή πάνε στην Πολωνία σε φίλους ή σε γονείς, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε εννέα κέντρα υποδοχής που έχουν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα.

Εκεί τους προσφέρεται φαγητό, ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης, ένα μέρος να ξεκουραστούν και πληροφορίες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Ο επικεφαλής των συνοριοφυλάκων της Πολωνίας Τόμας Πράγκα διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου ότι μονάχα χθες σχεδόν 50.000 Ουκρανοί έφθασαν στην Πολωνία.

Στους 198 οι νεκροί

Τουλάχιστον 198 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείο Υγείας της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρία παιδία.

Όπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Δεκάδες τραυματίες στο Κίεβο

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κίεβο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο.

Μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.

Ο Αντόν Χερασένκο είπε επίσης πως η Ρωσία λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.

Πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στο Κίεβο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters να αναφέρει ότι δύο πύραυλοι έπληξαν περιοχές στα νοτιοδυτικά του Κιέβου, με έναν εξ αυτών να προσγειώνεται κοντά στο αεροδρόμιο του Zhulyany.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι οι πύραυλοι έπληξαν περιοχή κοντά στην πλατεία της Σεβαστούπολης, ενώ η κυβέρνηση της Ουκρανίας είπε ένας από τους πυραύλους έπληξε πολυκατοικία.

Πληροφορίες για κατάληψη της Μελιτούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax να αναφέρουν ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτούπολη στη νοτιοανατολική επαρχία Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών και κατέστρεψαν αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού.

Πηγή: newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged