Οι Γάλλοι έχουν όραμα και γούστο – Η θρυλική λεωφόρος Champs-Élysées στο Παρίσι μετατρέπεται σε απέραντο κήπο [εικόνες]

Κατασκευές Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Στην Ευρώπη και ειδικά στην Γαλλία  το θεωρούν ως το αστικό έργο της δεκαετίας: Η θρυλική λεωφόρος Champs-Élysées στο Παρίσι μετατρέπεται σε απέραντο κήπο. Όχι δεν έχει καμία σχέση με τους ερασιτεχνισμούς του υπερτιμημένου Κ.Μπακογιάνη που αποπειράθηκε να παρουσιασθεί ως μέγας οραματιστής και αναμορφωτής του Αθηναϊκού αστικού τοπίου με τον αποτυχημένο «Μεγάλο Περίπατο»… Όχι… όχι δεν θα αναφερθούμε στις περίφημες αναπλάσεις του Ανδρέα Παχατουρίδη  στον Δήμο Περιστερίου, αφού αυτές σε σχέση με το Παρίσι φαντάζουν ως ανέκδοτο, αν και πριν τις εκλογές του 2019, ο δήμαρχος Περιστερίου, είχε αναφερθεί στο όραμά του να μετατρέψει το Περιστέρι σε Παρίσι της Ελλάδας!!!

——————

Μια από τις διασημότερες λεωφόρους του Παρισιού, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ετοιμάζεται για ολικό λίφτινγκ. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό άναψε το πράσινο φως για ένα πλήρες λίφτινγκ στην Champs-Élysées, αποδίδοντάς την ουσιαστικά στους πεζούς, δημιουργώντας χώρους πρασίνου και διατηρώντας ένα μικρότερο τμήμα για τα αυτοκίνητα.

Η λεωφόρος Champs-Élysées είναι ένας από τους πιο γνωστούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου, έχει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας και διασχίζει την Αψίδα του Θριάμβου και την Place de la Concorde.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια του αρχιτέκτονα Philippe Chiambaretta και του γραφείου του, PCA-STREAM, η κυκλοφορία των οχημάτων θα μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ οι πεζοί θα μπορούν να απολαμβάνουν ευρύτερα πεζοδρόμια και περισσότερη πρασινάδα στους χώρους που το αρχιτεκτονικό γραφείο αποκαλεί πράσινα σαλόνια.

Το λίφτινγκ στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών σε μια περιοχή που, πριν από την πανδημία, είχε αρχίσει να χάνει την πολυτελή λάμψη της, κυρίως μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η Επιτροπή Champs-Élysées, μια τοπική ένωση για την προώθηση και ανάπτυξη της περιοχής, πανηγύρισε τα νέα με μια δήλωσή της την Κυριακή, μετά την αποκάλυψη της Ινταλγκό σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

 «Η μυθική λεωφόρος έχει χάσει το μεγαλείο της τα τελευταία 30 χρόνια», ανέφερε η επιτροπή, η οποία άρχισε να επεξεργάζεται προτάσεις για το λίφτινγκ της περιοχής πριν από τρία χρόνια.

«Εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά από τους Παριζιάνους και υπέστη μια σειρά από κρίσεις: “Κίτρινα Γιλέκα”, απεργίες, πανδημία και οικονομική κρίση», ανέφερε η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των πεζών στη θρυλική λεωφόρο του Παρισιού είναι τουρίστες, σύμφωνα με το PCA-STREAM, με τους Παριζιάνους να αποτελούν μόλις το 5% των πεζών.

Στη ανακοίνωσή της η επιτροπή ανέφερε ότι πανηγυρίζει για την απόφαση, η οποία δείχνει ότι το δημαρχείο «φαίνεται να θέλει να κάνει την πλήρη ανακαίνιση της Champs-Élysées ένα από τα ξεχωριστά αστικά έργα αυτής της δεκαετίας».

Η Ινταλγκό είπε ότι το πρώτο στάδιο του έργου θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της Place de la Concorde, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και η υπόλοιπη λεωφόρος θα ολοκληρωθεί μετά τους Αγώνες.

Οι Αρχές του Παρισιού εργάζονται επίσης για ένα ευρύτερο σχέδιο αναζωογόνησης της πόλης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Οι εγκαταλελειμμένοι, αχρησιμοποίητοι και ξεπερασμένοι χώροι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ως νέοι προορισμοί για φαγητό, θεματικά ξενοδοχεία, μουσεία και χώρους αναψυχής.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged