Νόμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας: Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία – Τι ορίζει και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Με 194 «ναι» ψηφίστηκε ο νόμος για την προστασία α’ κατοικίας – Στις 100 χιλ. ευρώ τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλάζουν και οι περιφερειακοί νόμοι

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία όλα τα άρθρα της τροπολογίας για την προστασία της α΄κατοικίας κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε σύνολο 231 παρόντων, το άρθρο 68 που περιλαμβάνει τη γενική πρόταση και τα κριτήρια επιλεξιμότητας έλαβε 194 «ναι» 33 «όχι» και 4 «παρών».

Τα περισσότερα επιμέρους άρθρα ψηφίστηκαν με 192 «ναι», 33 «όχι» και 6 «παρών». Την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε, όπως και η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Ο νέος νόμος για την προστασία πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει περίμετρο προβληματικών ανοιγμάτων 11 δισ. ευρώ. Με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, την οποία ζήτησαν οι δανειστές, προβλέπεται μείωση του ορίου για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ που ήταν στο αρχικό προσχέδιο νόμου. 

Οι δανειστές έχουν προβεί σε κάποιες επισημάνσεις και παρατηρήσεις αλλά φαίνεται ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούν με τον νέο νόμο. Οι ενστάσεις για τους συνοδευτικούς νόμους παραμένουν, με τη συμφωνία της κυβέρνησης και των θεσμών να περιλαμβάνει σταδιακή αλλαγή τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Το βασικό πρόβλημα των δανειστών δεν είναι ο ίδιος ο νόμος αλλά στο προβληματικό υποστηρικτικό πλαίσιο, π.χ. δευτερεύοντες νόμοι που σχετίζονται με την προστασία πρώτης κατοικίας, οι οποίοι έχει συμφωνηθεί να αλλάξουν.

ΕΚΤ και δανειστές θεωρούν ότι εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι συνοδευτικοί νόμοι, όπως το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων και άλλοι, ο νόμος για την προστασία πρώτης κατοικίας θα έχει σημαντικά κενά και στρατηγικά δεν θα βοηθήσει ούτε τις τράπεζες ούτε την οικονομία.
Τέλος, στο Eurogroup στις 5 Απριλίου αναμένεται να εκταμιευθούν τα κέρδη από τα ANFAs (ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) ύψους 1 δισεκ. ευρώ. 

Δραγασάκης: Η συμφωνία θα βοηθήσει στη μείωση των NPLs

Σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά δάνεια, μειώνοντας στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, το ύψος του ληξιπρόθεσμου επιχειρηματικού δανείου για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για κρατική επιχορήγηση και να διασφαλιστεί η προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και να δοθεί το πράσινο φως για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης, η αλλαγή αφορά μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει το όριο των 130.000 ανά πιστωτή ή το όριο των 100.000 ανά πιστωτή εάν αφορά επιχειρηματικό δάνειο.

Ακόμα, με άλλη αλλαγή προβλέπεται η δυνατότητα να μπορεί ο αιτών να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας του είναι διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στα βιβλία των τραπεζών.

Η συμφωνία για την α΄ κατοικία θα βοηθήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το ύψος των NPLs αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσής τους.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ωφελούνται περίπου 150 χιλ. δανειολήπτες. Όπως ανέφερε, ευνοείται το 70% των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών, καθώς ρυθμίζονται δάνεια 10-11 δισ. ευρώ. 

«Η στρατηγική μας για την επίλυση του προβλήματος της ιδιωτικής υπερχρέωσης, που είναι βαριά κληρονομιά της κρίσης και της ύφεσης, στηρίζεται σε 2 πυλώνες: ανάκαμψη της οικονομίας και ρύθμιση δανείων. «Δίνοντας λύση, αφαιρούμε ένα βαρίδι για την ανάκαμψη οικονομίας και κοινωνίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δραγασάκης: Μειώνεται στις 100.000 από 130.000 το όριο για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια

«Παράθυρο» για διεύρυνση των ορίων επιλεξιμότητας για προστασία της α΄ κατοικίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των ορίων επιλεξιμότητας για ένταξη στο νέο καθεστώς για την προστασία της α’ κατοικίας. 

  • «Εάν κάποιος έχει υπόλοιπο δανείου 131.000 και θέλει να βάλει 1.000 για να πέσει στις 130.000 και να μπει στο νόμο, τι θα γίνει; 
  • Αν κάποιος έχει υπόλοιπο 140.000 και βάλει 10.000 για να εξασφαλίσει μια καλύτερη δόση; 
  • Τι θα γίνει; 
  • Θα το δούμε αυτό στην πράξη», ανέφερε χαρακτηστικά.

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας; 

1) Η εμπορική αξία ακινήτου φυσικού προσώπου 130.000 ευρώ

2) Η αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ. 

3) Η αντικειμενική αξία των ακινήτων που αποτελούν εγγύηση για επιχειρηματικά δάνεια θα είναι ύψους έως 100.000 ευρώ από 175.000 ευρώ. 

4) Το μέγιστο των καταθέσεων του οφειλέτη δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

5) Το ποσό των 80.000 ευρώ (από αρχική πρόταση 50.000 ευρώ), θα είναι η αξία των ακινήτων πέραν της α’ κατοικίας για οφειλή δανείου πάνω από 20.000 ευρώ.

6) Οικογενειακό εισόδημα 12.500 ευρώ και επιπλέον 8.500 ευρώ για τον ή την σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά συνολικά 15.000 ευρώ. Συνολικό εισόδημα ελάχιστο 12.500 ευρώ και μέγιστο 36.000 ευρώ οικογένεια με τρία παιδιά.

7) Η ημερομηνία που θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι έως 28 Φεβρουαρίου 2019 

8) Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2019 

9) Ο χρόνος έναρξης συμμετοχής στην διαδικασία έχει οριστεί η 30η Απριλίου 2019. 

10) Το οριζόμενο επιτόκιο έχει οριστεί euribor 3 μηνών + 2% δηλαδή 1,69% σε παρούσες τιμές. 
11) Εάν ο δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας δεν πληρώσει 3 συναπτές δόσεις η τράπεζα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να κατάσχει το ακίνητο που είναι πρώτη κατοικία. 

12) Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλάνο αφερεγγυότητας με αυτοτελείς διατάξεις 

13) Η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι έως 25 έτη και δεν θα μπορεί ο δανειολήπτης να υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του. 

14) Το δημόσιο συμμετέχει με συνεισφορά στις δόσεις μεταξύ άλλων για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα τους έως 150 εκατ έκαστη ή έως 600 εκατ ετησίως συνολικά 

15) Εάν το δημόσιο δεν καταβάλλει την συμμετοχή του στις δόσεις δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άνω των 9 μηνών. 

16) Θα δημιουργηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός κυριότητας του οφειλέτη στον οποίο το δημόσιο θα καταβάλλει την αναλογούσα συμμετοχή του στην μηνιαία δόση.

17) Οποιαδήποτε μεταβολή στην οικονομική κατάσταση του οφειλέτη επηρεάζει το ποσό συνεισφοράς όχι την δόση. 

18) Στην αίτηση ο δανειολήπτης πέραν των κλασσικών στοιχείων, ονοματεπώνυμο, ταυτότητα, ΑΦΜ θα πρέπει να αναφέρονται εισοδήματα, κατάλογος πιστωτών τραπεζών, κατάλογος πλήρης περιουσιακών στοιχείων, φορολογική ενημερότητα κ.α. 
19) Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα όπου θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και θα έχει κριτήρια επιλεξιμότητας. 
20) Από την υποβολή της αίτησης κάθε τράπεζα θα έχει χρονικό διάστημα ένα μήνα για να απαντήσει και εάν κρίνει κάποιο δανειολήπτη μη επιλέξιμο είναι υποχρεωμένη να αναφέρει τους λόγους της απόρριψης του αιτήματος. 

21) Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντα, μόνο εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία 9 μηνιαίων δόσεων.

22) Από την στιγμή που ένας δανειολήπτης έχει κριθεί επιλέξιμος ώστε να ενταχθεί στον μηχανισμό προστασίας πρώτης κατοικίας παύουν οι πλειστηριασμοί.

23) Περί τα 11 δισ. ευρώ δανείων θα είναι η περίμετρος που θα ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged