Νόμιμη η υλοτόμηση μη δασικών Εκτάσεων εκτός Οικισμών – Όροι και προϋποθέσεις (εγκύκλιος)

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά, καθορίζονται οι όροι υλοτόμησης και καθαρισμού μη δασικών εκτάσεων  που βρίσκονται εκτός οικισμών, υπό την προϋπόθεση  ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες θα τηρήσουν όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος: «Εξαιτίας σημαντικών γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα υπό μορφή φυσικών καταστροφών, συναρτώμενα με έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, ήτοι: έντονες και ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις αλλά και εκτεταμένες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, αποδιδόμενα σύμφωνα με τα λεχθέντα των ειδικών επιστημόνων και στην κλιματική αλλαγή, παραθέτουμε στο πλαίσιο παροχής οδηγιών αναφορικά με το εν θέματι αντικείμενο, τα κάτωθι:

Είναι δυνατή η υλοτομία και απομάκρυνση ιστάμενων (ζωντανών) δασικών ειδών, τα οποία φύονται επί ιδιωτικών εκτάσεων, εκτός ορίων οικισμού και μη υπαγομένων στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εφαρμοζομένης της διάταξης της παραγράφου 1 (ε) και (στ) του άρθρου 177 ν.δ 86/1969 ως ισχύει, τα οποία διατίθενται για την κάλυψη ατομικών αναγκών, ακολουθώντας τα διαλαμβανόμενα της αρμοδίως εκδοθείσης Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης, και συμφώνως της ακολουθητέας διαδικασίας:

Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου (είτε μέσω ηλεκτρονικής υποβολής, είτε ιδιοχείρως και με εξουσιοδότηση, είτε ταχυδρομικώς) και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών τα οποία ορίζει σχετικώς η διάταξη του άρθρου 2 (εδάφια 2 έως 6) της υπ’ αριθ. οικ.ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/79833/4393/30-8-2021 (ΦΕΚ Β’ 4022/01-09-2021), ελλείψει τίτλων ιδιοκτησίας υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 4 του άρθρου 8 ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνεται ότι: «Είμαι ιδιοκτήτης αγροτικής έκτασης εμβαδού … τ.μ., στη θέση …, Δ.Ε. …, του Δήμου …, δεν έχω επίσημους τίτλους και δεν έχω υποβάλει δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο», διενεργείται αυτοψία των δασικών οργάνων προκειμένου σήμανσης των προς υλοτομία δασικών ειδών, και σύνταξη εκθέσεως επί των πραγματικών δεδομένων (αριθμός ατόμων, δασικό είδος, κατ’ εκτίμηση απολήψιμος ξυλώδης όγκος).

Προτεραιότητα δίδεται στην υλοτομία και απομάκρυνση ειδών που είναι ασθενικά, καχεκτικά, υπέργηρα και επικινδύνως κεκλιμένα προς αποφυγή πτώσης τους, ιδιαιτέρως γειτνιάζοντα επί οικιών, κτισμάτων ή αποθηκευτικών χώρων. Η περιγραφείσα διαδικασία αφορά και στις εργασίες κλάδευσης, καθαρισμού, περιποίησης ιστάμενων δασικών ειδών και γενικότερα δενδροκομικών χειρισμών με σκοπό την αποτροπή και αποφυγή, στις περιπτώσεις έντονων ή ακραίων καιρικών φαινομένων ως σχετικώς ανεφέρθη, ανεμοθλασιών, χιονοθλασιών, ανεμορριψιών, χιονορριψιών, καθώς και δημιουργίας εστιών μετάδοσης και διάδοσης πυρκαγιάς σε παρακείμενες θέσεις και σε γειτνιάζουσα δασική βλάστηση, στα πλαίσια της πρόληψης δασικών πυρκαγιών.»

Για να δείτε όλη την εγκύκλιο κάντε κλικ εδώ.  

Ν.Π.

Μοιραστείτε το:
Tagged