Νέες Μαμάδες με νεογέννητα μωράκια: 10 πολύτιμες συμβουλές για τη νέα ζωή τους

Παιδιά-Έφηβοι
Μοιραστείτε το:

Μετά τον Τοκετό

Ο πρώτος καιρός με το νεογέννητο στο σπίτι, όσο εύκολο κι αν είναι το μωρό μας, είναι γεμάτος προκλήσεις! Η ζωή των μαμάδων αλλάζει στην πράξη πολύ περισσότερο απ’ όσο περίμεναν και καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα καθημερινότητα, εντελώς διαφορετική από την προ-παιδιών εποχή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε ότι τους πρώτους μήνες θα είστε κατά κύριο λόγο άυπνες, εξαντλημένες, αγχωμένες αλλά και… ευτυχισμένες όπως ποτέ ξανά!

της Αλεξάνδρας Κεντρωτή

Για να την βγάλετε καθαρή, όμως, ακολουθείστε 8 πολύτιμες συμβουλές:

Δώστε προτεραιότητα στα βασικά

Όταν έρχεται πρώτη φορά το μωρό στο σπίτι, πελαγώνουμε! Είναι τόσες πολλές οι απορίες μας επιστρέφοντας σπίτι από το μαιευτήριο, που δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε. Το μυστικό είναι αρχικά να εστιάσουμε στις βασικές ανάγκες του μωρού. Το τάισμα, το άλλαγμα πάνας και ο ύπνος είναι ό,τι πρέπει για αρχή! Όλα τα άλλα θα έρθουν στη συνέχεια!

Να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό

Ίσως έχετε ξανακούσει αυτή τη συμβουλή και δεν την έχετε πάρει τόσο στα σοβαρά αλλά αποκτά… νέο νόημα όταν είστε λεχώνα. Τα μωρά θέλουν διαρκή φροντίδα όταν είναι ξύπνια, οπότε καλό είναι να εκμεταλλεύεται την ώρα που κοιμούνται για να ξεκουράζεστε.  Μπορεί να ακούγεται δελεαστικό να μείνετε ξύπνιες μέχρι αργά για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά, αλλά η πραγματικότητα θα σας προσγειώσει απότομα! Όταν παλεύεις όλη μέρα να φροντίσεις ένα μωρό, είναι από μόνο του κουραστικό. Πόσο μάλλον αν το βράδυ έχεις κοιμηθεί ελάχιστα επειδή το νεογέννητό σου ξυπνάει κάθε δύο ώρες για να φάει.

Μην μάθετε το μωρό να κοιμάται στην απόλυτη ησυχία

Στην αρχή το μωρό σας θα θέλει απόλυτη ησυχία για να κοιμηθεί και ο παραμικρός θόρυβος θα το ξυπνάει. Ωστόσο, μην πέσετε στην παγίδα που πέφτουν οι περισσότεροι γονείς και αποκλείσετε τους καθημερινούς θορύβους από το σπίτι! Έτσι, το μωρό σας θα μάθει να κοιμάται ενώ πλένετε τα πιάτα ή βλέπετε τηλεόραση χωρίς να ενοχλείται, κι εσείς δεν θα είστε αναγκασμένη να κάθεστε σιωπηλή στον καναπέ όση ώρα εκείνο κοιμάται.

Μην ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές των άλλων

Οι νέες μαμάδες δέχονται δεκάδες συμβουλές για τον νέο τους ρόλο από συγγενείς και φίλους. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να τις ακολουθείτε όλες κατά γράμμα! Στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, έχει διαφορετικές ανάγκες και ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα. Μπορεί η μητέρα σας να σας κοίμιζε στα χέρια, για παράδειγμα, αλλά το δικό σας παιδί προτιμά την άνεση του κρεβατιού του! Πείτε «ευχαριστώ» σε κάθε καλοπροαίρετη συμβουλή, λοιπόν, κι έπειτα κάντε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα το μωρό και την οικογένειά σας.

Πείτε ναι στη βοήθεια που σας προσφέρεται

Η κούραση μιας νέας μαμά είναι τόση που συχνά νιώθει πως θα λιποθυμήσει! Πριν απορρίψετε την βοήθεια των αγαπημένων σας, λοιπό, σκεφτείτε πόσο θα σας ξεκούραζε ένα πιάτο φαΐ που δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε μόνη σας ή μια ώρα baby sitting από την κολλητή σας. Εκμεταλλευτείτε την προθυμία των κοντινών σας προσώπων και βρείτε ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να κάνετε ένα μπάνιο ή να κοιμηθείτε. Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει…

Μη συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά

Κανένα μωρό δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα υπόλοιπα, είναι απλά διαφορετικό. Το καθένα αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς και αναπτύσσει ξεχωριστά ταλέντα. Δεν σημαίνει πως αν το ξαδερφάκι του μίλησε στους 6 μήνες, πρέπει να μιλήσει τότε και το δικός σας. Το να συγκρίνουμε την ανάπτυξη και τις δεξιότητες του παιδιού μας με άλλα παιδιά και να ανησυχούμε, είναι λάθος! Ο μόνος που πρέπει να ακούμε είναι ο παιδίατρος και, φυσικά, το ένστικτό μας. Κανείς δεν ξέρει τα μωρά μας καλύτερα από εμάς.

Ένα ζεστό μπάνιο είναι συνήθως το καλύτερο φάρμακο!

Όταν γίνεσαι μαμά, ένα ζεστό μπάνιο είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να απομονωθείς, να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς! Όταν νιώθετε την υπομονή σας να εξαντλείται και την κούραση να σας γονατίζει, αφήστε για λίγο το μωρό με τον μπαμπά η τη γιαγιά και… μπείτε στο ντους! Για λίγα έστω λεπτά δεν θα χρειάζεται να φροντίζετε κάποιον άλλον, θα περάσετε χρόνο μόνη σας και θα αναζωογονηθείτε.

Βγείτε από το σπίτι!

Μια βόλτα στον ήλιο, με ή χωρίς το μωρό, κάνει πάντα καλό ενώ το περπάτημα παράγει ενδορφίνες – τις ορμόνες της χαράς – που χρειάζονται σε όλες τις νέες μαμάδες! Φροντίστε να βγαίνετε καθημερινά, και να χαρίζετε τόσο σε εσάς όσο και στο νεογέννητο μωράκι σας μια ώρα μακριά από τις ευθύνες του σπιτιού. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να συναντηθείτε με φίλους ή συγγενείς, να ανταλλάξετε τα νέα σας, να γελάσετε και να ξεφύγετε από την ρουτίνα του μωρού που είναι κουραστική. Γενικά, προσπαθήστε να μην αμελείτε τον εαυτό σας, ακόμα κι όταν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο.

Ζήστε το παρόν…

Μπορεί οι μέρες να μοιάζουν ολόιδιες και ατέλειωτες τον πρώτο καιρό με το μωρό στο σπίτι, όμως τα χρόνια περνούν σαν νερό! Μια μέρα ξυπνάς και συνειδητοποιείς πως το μωρό σου δεν είναι πια… μωρό και η τρυφερή ρουτίνα που μοιραστήκατε τα πρώτα χρόνια δεν θα επιστρέψει ποτέ. Ζήστε, λοιπόν, το τώρα σας και χαρείτε τις μοναδικές στιγμές που του να έχετε ένα νεογέννητο που εξαρτάται 100% από εσάς.

… και τραβήξετε πολλές φωτογραφίες!

Για τον ίδιο λόγο, φροντίστε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ακόμα κι όταν δεν συμβαίνει τίποτα ιδιαίτερο, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα απ’ όσο νομίζουμε. Οι στιγμές του μωρού μας που απαθανίζουμε, γίνονται όλο και πιο πολύτιμες με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: lifehack.org, mama365.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged