Νέα «Κωλοτούμπα» ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέπει τα πάντα στα Δημοτικά του Περιστερίου

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

 Ο «Κλεισθένης» ήλθε, -σύμφωνα με τον εισηγητή του Πάνου Σκουρλέτη, τότε υπουργό Εσωτερικών-, για να καλύψει πέραν των άλλων «τρύπες» του Καλλικράτη και να φέρει την ισονομία για όλους  που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα αυτοδιοικητικά της χώρας.

Ανάμεσα στα άλλα  εισήγαγε και καθιέρωσε μία σειρά περιορισμών για τους υποψηφίους αιρετούς ή αλλιώς «του ασυμβίβαστου», δηλαδή τον περιορισμό και την απαγόρευση να είναι υποψήφιος κάποιος, ανάλογα και αντίστοιχα με την θέση που κατείχε  έως 18 μήνες πριν την τυπική ημερομηνία των εκλογών.

Με τις διατάξεις αυτές, προβεβλημένα πρόσωπα της πολιτικής, δεν έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές αλλά και εθνικές εκλογές, μόνο και μόνο γιατί δεν παραιτήθηκαν, -από τις θέσεις που κατείχαν στον Δημόσιο Τομέα, αλλά και την αυτοδιοίκηση-, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2017.

Στην ουσία των πραγμάτων, ο νομοθέτης είχε δίκαιο γι’ αυτούς τους περιορισμούς, αφού π.χ. κάποιος που θα κατείχε θέση στον δημόσιο τομέα, όπως κατ’ υπόθεση «Διευθυντού Νοσοκομείου», κλπ, θα μπορούσε να επηρεάσει μεγάλο πλήθος ψηφοφόρων, κάνοντας εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια) σ’ αυτούς.

Οι περιορισμοί, δηλαδή τα ασυμβίβαστα στην ιδιότητα του υποψηφίου αιρετού, όμως ήταν πολλοί και σε ορισμένες περιπτώσεις τραγελαφικά αντικρουόμενοι, δείχνοντας την βιασύνη του νομοθέτη και μία τάση των εμπνευστών του νομοσχεδίου να εξουδετερώσουν «ανταγωνιστές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κα Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής από το 2014. Λόγω των περιορισμών του ασυμβίβαστου, μπορεί να είναι υποψήφια πάλι για την Περιφέρεια Αττικής και ακόμη την Ευρωβουλή, όχι, όμως, να είναι υποψήφια για την Ελληνική Βουλή.

Το γεγονός αυτό, που κατέδειξε την εν μέρει «προχειρότητα» και την χωρίς μελέτη σε βάθος, θεσμοθέτηση μεγάλου πλήθους «ασυμβιβάστων» στην ιδιότητα του υποψηφίου για τις επερχόμενες εκλογές και κυρίως η «στενότητα» που προέκυψε στο κυβερνών κόμμα στην προσπάθεια που καταβάλει να συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών συνδυασμών του. Κι αυτό γιατί μέγα πλήθος εν δυνάμι υποψηφίων που πρόσκεινται ιδεολογικά και πολιτικά προς το κυβερνών κόμμα, λόγω των θέσεων που κατέχουν στον Δημόσιο Τομέα δεν συναινούν να συμμετάσχουν στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτιά του, προτάσσοντας το «ασυμβίβαστο» ή τουλάχιστον το επικαλούνται για να αιτιολογήσουν την μη καταφατική απάντησή τους.

Ως γνωστόν, όμως, ο «Έχων το Μαχαίρι Κόβει το Πεπόνι» και πάνω σ’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να καταφύγει  στην γνωστή του λύση, αυτή της «βελτίωσης» της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί του ασυμβίβαστου για πληθώρα κατηγοριών υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές.

Πηγές του ΥΠΕΣ, μιλούν για έτοιμη ήδη «νομοτεχνική βελτίωση» του Κλεισθένη, που θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα προσεχή νομοσχέδια, με την οποία αίρονται, δηλαδή καταργούνται μία σειρά ασυμβιβάστων υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πιθανόν και τις εθνικές. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιες κατηγορίες ασυμβίβαστου καταργούνται.

Κι εδώ έρχονται τα αυτοδιοικητικά της πόλης του Περιστερίου. Η φημολογούμενη κατάργηση του ασυμβίβαστου για μία σειρά στελεχών του δημόσιου τομέα, τείνει να φέρει τα πάνω κάτω, στους συνδυασμούς των δημοτικών παρατάξεων, είτε αυτών που έχουν ήδη δει το φώς της δημοσιότητας, δηλαδή έχει ανακοινωθεί η συγκρότηση ή και η μερική στελέχωσή τους με υποψηφίους, είτε αυτών που ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των διεργασιών και συζητήσεων για συγκρότηση και επιλογή Επικεφαλής και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. 

Για την δεύτερη κατηγορία, το μέτρο νομοθετικής άρσης του ασυμβίβαστου υποψηφίων, αναμένεται να δώσει λύση στην συγκρότηση δημοτικής ομάδας, που πρόσκειται στον χώρο της κεντροαριστεράς, με ηγετικό μάλιστα ρόλο στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, που προς το παρόν παραμένει στο στάδιο των συζητήσεων και κυρίως στην αναζήτηση του Υποψηφίου Δημάρχου και επικεφαλή της δημοτικής παράταξης που θα κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με ασφαλείς και επιβεβαιωμένες από τρίτη ανεξάρτητη πηγή, πληροφορίες, υπάρχει ήδη συσπείρωση στελεχών γύρω από συγκεκριμένο πρόσωπο όχι απλώς κοινής κομματικής αποδοχής, αλλά και αποδοχής από άλλους πολιτικούς χώρους, μεγάλης δε κοινωνικής αποδοχής, που πιστεύεται ότι είναι ικανό και διαθέτει τα εχέγγυα να συγκροτήσει μία πολύ δυναμική δημοτική ομάδα, ικανή ακόμη και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στα τοπικά πολιτικά δρώμενα και το οποίο προς το παρόν βρίσκεται στην κατηγορία όσων έχουν «ασυμβίβαστο» υποψηφιότητας.

Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εφόσον οι εξελίξεις επιβεβαιωθούν, θα υπάρξει μία πολύ διαφορετική δυναμική στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, με ανατροπή του πολιτικού αυτοδιοικητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην πόλη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δυνητικός υποψήφιος επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης, εργάζεται ήδη πάνω στο πλάνο συγκρότησής και στελέχωσής της με υποψηφίους, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος πολιτικά χρόνος, λαμβανομένου υπόψη ότι μένουν μόνο 90 περίπου ημέρες έως της αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον υπάρξει συγκρότηση της δημοτικής παράταξης και ανακοινωθεί επίσημα, θα προκληθεί και ένα πολύ σοβαρό ρεύμα «επαναπατρισμού» στον χώρο της, στελεχών που ελλείψει αυτοδιοικητικής και όχι μόνο στέγης ή ακόμη και λόγω διαφωνιών με τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα σ’ αυτήν, είχαν έλθει κοντά σε παρατάξεις όμορων πολιτικά χώρων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμήσεις  αυτοδιοικητικών της πόλης, που γνωρίζουν σε βάθος πρόσωπα και πράγματα, αναφέρουν ότι η εμφάνιση αυτής της νέας δημοτικής παράταξης, λαμβανομένου υπόψη της προσωπικότητας που θα ηγηθεί και της αποδοχής του, όχι μόνο από το κοινωνικό σύνολο της πόλης αλλά και τους τοπικούς πολιτικούς, θα ανακατέψει υπερβολικά την πολιτική τράπουλα της πόλης, σε σημείο που να απειληθεί και λόγω συγκυριών η κυριαρχία Παχατουρίδη.

Το ζητούμενο πλέον είναι: Θα συγκροτηθεί η συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και θα αρθούν τα «ασυμβίβαστα»  ή όχι;

Ως τότε ας είναι όλοι σε αναμονή.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged