Νέα Δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την συντριπτική υπεροχή Μητσοτάκη και ΝΔ στις προτιμήσεις των πολιτών

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Iσχυρό προβάδισμα της ΝΔ, εμπιστοσύνη των πολιτών στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 18,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ, την ίδια στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι 18,2% του Α.Τσίπρα, σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll για τη διαδικτυακή εφημερίδα Political. Αν και το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τo 68% συμφωνεί με την απόφαση για lockdown.

Ειδικότερα. το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά.  Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών.

Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lock down. To 68% συμφωνεί με την απόφαση αυτή έναντι ενός 31%. Συντριπτικά είναι τα ποσοστά συμφωνίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με 80,9% και 78,9% αντίστοιχα. Πλειοψηφική είναι αυτή η άποψη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ο αντίθετο σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ 25 και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά, 83,4% και 80% αντίστοιχα.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκείται όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%. 

Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40%, ποσοστό σημαντικό και πλειοψηφικό, αν και σημειώνεται μείωση σε σχέση με το εύρημα έρευνας της Opinion Poll τον Οκτώβριο που βρισκόταν στο 67%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ με 83,8% και του ΚΙΝΑΛ με 63.5%. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό όλων των κομμάτων δηλώνει ικανοποίηση από την συνολική διαχείριση της κυβέρνησης. Είναι 36,8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 38,8% στο ΚΚΕ, 38,2% στην Ελληνική Λύση, με το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 22,6% να σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ 25.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στον βαθμό ικανοποίησης από την στήριξη στην οικονομία, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την κυβέρνηση που είναι 38% έναντι ενός 43%.

«Απόθεμα εμπιστοσύνης» των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την στιγμή που η συνολική ικανοποίηση από την κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στο 51%, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μόλις  στο 13% (14% στην έρευνα του Οκτωβρίου). Μάλιστα και ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λίγο ή πολύ ικανοποιημένοι δηλώνει το 28,3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται κυρίαρχος και με απόθεμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του, αφού στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων έναντι 18,2% του Α.Τσίπρα, με το 26,1% να επιλέγει τον κανένα. Διατηρεί δηλαδή ένα προβάδισμα της τάξης του 32,2% έναντι του Α. Τσίπρα, όσο ήταν και τον Οκτώβριο (49,4% έναντι 17,3%) .

Σημαντικό στοιχείο της διακομματικής επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το στοιχείο της επιλογής του από μεγάλα ή και σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Πιο ισχυρός εμφανίζεται στους ψηφοφόρους της ΝΔ με 89,6% , του ΚΙΝΑΛ με 78,6% και της Ελληνικής Λύσης με 52,9%. Στα άλλα κόμματα συγκεντρώνει: ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, ΚΚΕ 24,5%, ΜΕΡΑ 25%.

Αντίθετα ο Α. Τσίπρας φαίνεται να επιλέγεται από το 50% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 8,5% της ΝΔ, το 17,3% του ΚΙΝΑΛ, το 10,2% του ΚΚΕ και το 22,6% του ΜΕΡΑ 25. Από την Ελληνική Λύση δεν επιλέγεται από κανένα.

Σαν αποτέλεσμα η ΝΔ διατηρεί  ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 18,7% και συγκεντρώνει το 37,5%. Τα άλλα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα καταγράφουν τα εξής ποσοστά: ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 3,1% και ΜΕΡΑ 25 2,8% .Τα ποσοστά αυτά στην μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν 6,7%, 5,2%, 3,2% και 2,8% αντίστοιχα.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged