Νάντια Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση μένει άπρακτη και αμήχανη απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Κατά τη τοποθέτηση της κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η Τουρκική επιθετικότητα, ενώ επισήμανε την καθυστέρηση με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα η Κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, η κα. Γιαννακοπούλου αναφερόμενη στην ακρίβεια, είπε:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών και μέσων ενημέρωσης είναι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός.

Το αυτοκίνητο από ένα βασικό και απαραίτητο εργαλείο δουλειάς τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ και ο κάθε Έλληνας το αισθάνεται καλά όταν πηγαίνει να ψωνίσει σε ένα μαγαζί, σε ένα supermarket και βλέπει τα καταναλωτικά να αυξάνονται συνέχεια. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει, παραμένει άπρακτη και άτολμη να πάρει μέτρα.

Ακόμα και τα όποια μέτρα έχει πάρει ανά διαστήματα, τα έχει πάρει με καθυστέρηση με αποτέλεσμα η ακρίβεια να « τα έχει φάει» εκ των προτέρων. Κοιτάει την εκρηκτική άνοδο της τιμής της βενζίνης και ο χρόνος περνάει δηλώνοντας ότι ΘΑ κάνουμε ανακοινώσεις, όταν ΘΑ είμαστε έτοιμοι. Δεν προχωράει σε τολμηρά μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα, όπως η μείωση του φόρου καυσίμων και καταναλωτικών προϊόντων έστω πρώτης ανάγκης.

Εδώ και τώρα είναι αναγκαία η λήψη γενναίων μέτρων που να στηρίζουν την κοινωνία απέναντι σε αυτό το τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει το επίπεδο ζωής των πολιτών»

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο όπου επισήμανε ότι αν και είναι ορθή κίνηση η προσπάθεια συγκέντρωσης και συστηματοποίησης σε ένα νομοθέτημα των διάσπαρτων διατάξεων, εν τούτοις το φερόμενο νομοσχέδιο αναδεικνύει για πολλοστή φορά τη γενικευμένη κυβερνητική προχειρότητα και ανοργανωσιά στη νομοθέτηση, καθώς κωδικοποιεί νομοθετήματα τις τελευταίας εικοσαετίας.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε:

«Το προς ψήφιση λοιπόν νομοσχέδιο αποτελεί εν τοις πράγμασιν την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών καθώς και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τη χρησιμότητα των κωδικοποιήσεων της νομοθεσίας.

Αλλά δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως είναι η δεύτερη φορά που κωδικοποιείται η συγκεκριμένη νομοθεσία από την ίδια κυβέρνηση. 30 μήνες πέρασαν από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος 4636/19 και τότε, θυμίζουμε πως είμασταν, επί της αρχής, θετικοί. Πάνω από 100 αλλαγές υπέστη αυτός ο νόμος. Καταργήσατε, κατ’ αποτέλεσμα, τη δική σας νομοθεσία, τη σκορπίσατε και τώρα την κωδικοποιείτε πάλι.

Δεν λάβατε υπόψιν πως η ενωσιακή νομοθεσία είναι υπό διαμόρφωση στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ούτε καν διαγνώσατε την ανάγκη να τροποποιήσετε το πλαίσιο της προσωρινής προστασίας που υπάρχει από το 2006 και ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία του έτους 2001. Πριν φέρετε τις διατάξεις για κωδικοποίηση.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα πολλά έχουν αλλάξει από τότε και πολλά δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Και ακόμη χειρότερα, το ζήτημα της προσωρινής προστασίας είναι επίκαιρο. Εφαρμόζεται στα δεκάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά τη ρωσική εισβολή. Ακούμε μεγάλα λόγια για την προστασία τους αλλά στην ουσία γίνονται ελάχιστα.»

Τέλος η κα. Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αιτήσεις ιθαγένειας παιδιών δεύτερης γενιάς που εκκρεμούν.

«Θα ήθελα να επισημάνω ένα σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, που είχε αφορμή απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ. Για την ιθαγένεια των παιδιών της δεύτερης γενιάς ο λόγος. Υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν από το 2017 και 2018 σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία.

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και οφείλεται στη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών που ελπίζω να μην είναι πολιτική επιλογή. Θα αποδείξετε πως δεν είναι αν λύσετε το θέμα γρήγορα.»

Νίκος Παρίκος

Μοιραστείτε το:
Tagged