«Μου έτριβε τους μηρούς μέχρι τα γεννητικά όργανα» – Νέες σοκαριστικές καταγγελίες στην ενόργανη

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Συνεχίζονται οι καταγγελίες που σοκάρουν στην ελληνική ενόργανη γυμναστική για προπονητές που κακοποιούσαν σωματικά και αθλητικά κοπέλες και αγόρια.

Νέες σοκαριστικές καταγγελίες στην ενόργανη

Σοκάρουν οι καταγγελίες που συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας για προπονητές της ενόργανης που κακοποιούσαν σωματικά και αθλητικά κοπέλες και αγόρια.

Μια πρώην αθλήτρια, η Μάγδα (δεν θέλησε να πει το επώνυμό της) μίλησε στο Mega για όσα βίωσε σε τρυφερή ηλικία.

«Στα 14 μου ήρθε ένας νέος προπονητής που είχε τη φήμη πως είναι άγριος. Κάποια στιγμή άρχισαν σε μένα κάποιες περίεργες κινήσεις που μου χτυπούσαν το καμπανάκι. Την ώρα της προθέρμανσης με έβαζε ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά και έτριβε τους μηρούς μου εσωτερικά φτάνοντας μέχρι τα γεννητικά μου όργανα με τη δικαιολογία ότι έτσι θα βελτιώσει την ευλυγισία μου. Επίσης συνήθιζε να μας λέει να ξεκουραζόμαστε μόνο όταν καθόμαστε πάνω του, γιατί εκεί είναι ο… θρόνος μας. Επίσης μας έλεγε ‘όταν είστε αδιάθετες να έρχεστε για να ξέρω πότε έχετε τα ζουμάκια σας και να σας προσέχω όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα’. Με έχει αρπάξει από τα μαλλιά, με σήκωσε από το πάτωμα και με έκανε σβούρες. Ήθελε με κάποιον τρόπο να μας ταπεινώσει, να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα και να ντραπούμε. Μίλησα στους γονείς μου, έγινε ένα συμβούλιο γονέων και ο προπονητής αποχώρησε από την ομάδα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως αργότερα ο ίδιος προπονητής δούλεψε ως καθηγητής ΤΕΦΑΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Η Βάσω Τσαβδαρίδου, πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, που βίωσε κακοποιητικές συμπεριφορές δήλωσε: «Έφαγα πολύ ξύλο από τους προπονητές μου στη γυμναστική. Έτρωγαν ξύλο αθλήτριες από 6 ετών μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φοβόμουν να μιλήσω στους γονείς μου για να μη με απομακρύνουν από το άθλημα». Παράλληλα, για τις καταγγελίες που έγιναν για τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και για σεξουαλική κακοποίηση ανέφερε: «Πολλές αθλήτριες δέχτηκαν απειλές για να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες. Έχει παραγραφεί το αδίκημα και το γνωρίζουμε, αλλά περιμένουμε μια ηθική δικαίωση».

Η Σοφία Πήδουλα, πρώην πρωταθλήτρια, τόνισε: «Δεν είναι μόνο 27 οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης. Τόσες είναι μόνο οι καταγγελίες. Είμαστε 120 άτομα. Κάποιοι άλλοι για προσωπικούς λόγους δεν θέλησαν να προσυπογράψουν τις καταγγελίες. Η ομοσπονδία προκαλεί με τις τοποθετήσεις της και λέει πως θέλουμε να ρίξουμε σκιές στο άθλημα, αλλά εμείς θέλουμε να ρίξουμε φως. Τις σκιές τις ρίχνουν αυτοί που καλύπτουν ανθρώπους που κακοποιούν παιδιά. Ο άνθρωπος που με κακοποίησε επί 28 χρόνια κλωτσάει και βρίζει παιδιά».

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Αδαμίδης, δικηγόρος των καταγγελλόντων, ανέφερε πως πέρα από τις κακοποιητικές πράξεις υπήρχαν και περιπτώσεις που προπονητές πρόσφεραν στις αθλήτριες χάπια για δήθεν ρύθμιση της περιόδου τους, αλλά που αποδείχτηκαν αναβολικά! Στην εκπομπή τοποθετήθηκε ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Γιάννης Μούτλιας.

—————

Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν θα ξεχαστεί το οτιδήποτε, όσα χρόνια κι αν πέρασαν.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τοποθετήθηκε για τις πολλές καταγγελίες που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες στην Ενόργανη Γυμναστική.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τοποθετήθηκε σήμερα, μιλώντας στο Mega Channel, για τις καταγγελίες που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες στη Γυμναστική από 26 αθλήτριες και αθλητές της Ενόργανης, εναντίον 30 προπονητριών και προπονητών.

Οι συγκεκριμένοι προπονητές, άνδρες και γυναίκες, κατονομάζονται και κατηγορούνται ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως και τη δεκαετία του 2000, παρενοχλούσαν σεξουαλικά και προέβαιναν σε σωματική και λεκτική βία, αλλά και συναισθηματική κακοποίηση, ως προπονητικές πρακτικές.

 «Ακόμα κι αν έχουν ποινικά τυχόν παραγραφεί επιλήψιμες συμπεριφορές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθούν ή να ξεχαστούν. Δεν υπάρχει πρόθεση να ξεχαστεί το οτιδήποτε, όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αδυνάτων, που ως τώρα ήταν τα θύματα» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

«Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην αθλητική οικογένεια να κάνουμε ό,τι γίνεται θεσμικά, προκειμένου το αθλητικό οικοδόμημα να καταστεί πιο ισχυρό, πιο καθαρό, πιο ασφαλές για την επόμενη γενιά αθλητριών και αθλητών», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Πηγή: sport-fm.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged