Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού – Ένα στολίδι στο Δήμο Αιγάλεω Καραϊσκάκη 2-4

Αιγάλεω Ιστορία
Μοιραστείτε το:

Ένα μικρό θαύμα πολιτισμού και ελληνικής ιστορίας  βρίσκεται στον αριθμό 2-4 της οδού Καραϊσκάκη στο Αιγάλεω.

Είναι το «Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού». Στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφα ανακαινισμένο  παλιό πέτρινο κτίριο και διαθέτει συλλογές από αντικείμενα που  δώρησαν στο Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» οι απόγονοι των πρώτων προσφύγων από την Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν το 1922 στο Αιγάλεω.

Την εποχή εκείνη η συνοικία τους ονομάσθηκε «Νέες Κυδωνίες» από τις χαμένες πατρίδες και αποτέλεσε τον κορμό της πόλης που σήμερα γνωρίζουμε σαν Αιγάλεω.

Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τις χαμένες πατρίδες των Μικρασιατών προσφύγων, είναι περισσότερα από 150 και προέρχονται όλα από δωρεές των μελών και των φίλων του. Καλύπτουν όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου με έμφαση στο μαγείρεμα, στο κέρασμα, στα επαγγέλματα, στην καθαριότητα και την ένδυση.

Παράλληλα εκτίθενται μια σειρά από έγγραφα, λογοτεχνικά βιβλία, φωτογραφίες και νομίσματα από τη Μικρά Ασία καθώς και την προσφυγική εγκατάσταση στην Αττική Γη και κυρίως το Αιγάλεω. Σύντομα κατατοπιστικά κείμενα τοίχου παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να μπορεί να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα εκθέματα του Μουσείου και την ιστορική περίοδο την οποία καλύπτουν.

Στόχος του Μουσείου είναι να κάνει σαφές στους επισκέπτες του το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στον πρώην συνοικισμό «Νέες Κυδωνίες» μέσα από τα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους συντηρώντας τις μνήμες τους για αυτά που άφησαν πίσω τους.

Στις 17 Οκτωβρίου 2010 o Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες»,   ο Δήμος Αιγάλεω και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός εγκαινίασαν το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού με αντικείμενα που έχουν δωρίσει απόγονοι  Μικρασιατών. Ενάμιση χρόνο μετά, το Μουσείο έχει δεχθεί ήδη τους πρώτους 1500 επισκέπτες του, οι οποίοι βίωσαν την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα σε ένα φιλόξενο αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Στις δύο αίθουσές του, οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας μέσα από τα εκθέματα καθημερινότητας και τα ιστορικά τεκμήρια.

Όπως μας δήλωσε η κ. Αθηνά Δασκαλάκη, που μας ξενάγησε στις συλλογές του Μουσείου, η νέα γενιά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μουσείου. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα παιδιά να «ταξιδέψουν» στα κειμήλια των παππούδων τους και στην ιστορία της Μικράς Ασίας με τη δική τους, σύγχρονη ματιά.

Με πτυχίο Κοινωνιολογίας και αρκετά χρόνια εργασίας στο Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού, σήμερα είναι άνεργη. Παρόλα αυτά  η αγάπη της για το μουσείο, στο οποίο προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της ξεναγώντας επισκέπτες και μαθητές, ξεχειλίζει όταν μιλάει γι’ αυτό.

Το αρχείο του Μουσείου διαθέτει και φυλάσσει πλούσιες συλλογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντικής, κεντητικής και φωτογραφικό υλικό, όλα δωρεές των μελών του με απώτερο σκοπό τη συντήρηση, την έκθεση και προβολή τους στο άμεσο μέλλον. Σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Αθήνας – Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης πραγματοποίησε συντήρηση των αντικειμένων του μουσείου που φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς του χώρους.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε Δευτέρα και Τετάρτη πρωί  (11:00-13:00) και κάθε Κυριακή (11:00-13:00 και 18:00-20:00). Παράλληλα προσφέρονται ξεναγήσεις σε μαθητές

 

Μοιραστείτε το:
Tagged