Μεταρρύθμιση και ριζικές αλλαγές στην Παιδεία: Οι 5 προτεραιότητες του νέου Προέδρου του ΙΕΠ

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

«Αξιολόγηση και αλλαγές παντού στην Παιδεία» φαίνεται πως θα είναι το σύνθημα της πολιτικής που θα εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ, Γιάννης Αντωνίου.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το πως θα αντιδράσει το συνδικαλιστικό εκπαιδευτικό κίνημα με τις «νεκρές» θέσεις και την οξύτατη απέχθεια σε κάθε τι νεωτερίστικο και κυρίως στον θεσμό της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και Εκπαιδευτικών, όπως και μεγάλο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας που ακολουθώντας έτσι όπως του αρέσει τις αριστερές και αριστερίστικες παρατάξεις με τις υπερσυντηρητικές θέσεις, αντιδρά σε κάθε πρόταση που βελτιώνει τη διαδικασία της γνώσης, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να απαλλαγούν από απαρχαιωμένες παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές. Στόχος βέβαια πάντα η «Αξιολόγηση» και η Τράπεζα Θεμάτων στις διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών, όπως και η συμμετοχή της βαθμολογικής αξιολόγησης και των τριών τάξεων στο Εθνικό Απολυτήριο, που αν μη τι άλλο θα φέρει στην επιφάνεια το σημερινό γνωσιακό, διδακτικό και παιδαγωγικό επίπεδο όσων υπηρετούν στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. Ας μη γελιέται κανείς… Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος που προκαλεί τις αντιδράσεις και που ας μην βαυκαλιζόμαστε θα έλθουν…

Απ’ εκεί και πέρα είναι πλέον στο χέρι της Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης να εφαρμόσει και «επιβάλει» τις προωθούμενες αλλαγές. Εάν κάνει και αυτή η Κυβέρνηση πίσω, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει καμία ελπίδα να επιζήσει…

Διαβάστε στην συνέχεια ατ κομβικά σημεία και στοιχεία των αλλαγών που έρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως τα παραθέτει ο νεός Πρέοδρος του ΙΕΠ κος Γιάννης Αντωνίου, μέσα από την συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

—————————

Δίνοντας ο κος Αντωνίου το στίγμα των επερχόμενων αλλαγών σε συνέντευξη στην Καθημερινή, τονίζει πως  «η αξιολόγηση είναι το οξυγόνο των εκπαιδευτικών συστημάτων το εργαλείο για την ανάπτυξη της δυναμικός τους και της προσαρμογής τους στις ανάγκες της εποχής. Προσθέτοντας πως αντιπαρέρχεται «τη μυθολογία περί τιμωρητισμού δηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αξιολόγηση που θα εφαρμόσουμε δεν τιμωρεί διορθώνει» ο νέος Πρόεδρος του ΙΕΠ σημειώνει τα εξής:

—————————–

Ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής παραθέτει τα κομβικά στοιχεία των αλλαγών που θα περιλαμβάνει το μεταρρυθμιστικό κύμμα της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, όπως αυτά θα προδιαγραφούν με το μεγάλο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα έλθει σ6τη βουλή μέσα στο Δεκέμβριο. Αξιολόγηση σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, καινούργια προγράμματα σπουδών και βιβλία, νεο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με απόκτηση εθνικού απολυτηρίου και εξετάσεις μέσω Τράπεζας Θεμάτων. Ακόμη, μιλά για τον ρόλο και την αναβάθμιση των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Σύστημα αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αντωνίου «η αξιολόγηση είναι το οξυγόνο των εκπαιδευτικών συστημάτων το εργαλείο για την ανάπτυξη της δυναμικός τους και της προσαρμογής τους στις ανάγκες της εποχής. Προσθέτοντας πως αντιπαρέρχεται «τη μυθολογία περί τιμωρητισμού δηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αξιολόγηση που θα εφαρμόσουμε δεν τιμωρεί διορθώνει» ο νέος Πρόεδρος του ΙΕΠ σημειώνει τα εξής:

«Υπάρχει n εμπειρία της εφαρμογής αξιολογικού συστήματος που προέβλεπε το Π.Δ 152 n οποία έφτασε έως τα στελέχη της εκπαίδευσης το 2014 το σύστημα που εφαρμόστηκε στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία το 2013-14 και το σύστημα αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων την ίδια περίοδο.

Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία βελτιώνοντας τα αξιολογικά εργαλεία και ενισχύοντας τα εχέγγυα της αξιοκρατίας. Βασική αρχή είναι ότι κανείς δεν αξιολογεί εάν δεν έχει αξιολογηθεί και ο ίδιος. Σε αυτόν τον κανόνα προφανώς περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί διευθυντές οι διευθυντές διευθύνσεων οι σχολικοί σύμβουλοι με αναβαθμισμένο εποπτικό επιμορφωτικό και αξιολογικό ρόλο και βεβαίως οι διευθυντές σχολικών μονάδων δηλαδή τα στελέχη της εκπαίδευσης που θα αναλάβουν την ευθύνη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών».

Τράπεζα Θεμάτων

Για την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων ο Γιάννης Αντωνίου ανακοίνωσε πως το ΙΕΠ «θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα θέματα Θα αξιολογηθούν από επιτροπές ειδικών που επίσης θα συστηθούν από το ΙΕΠ και εφόσον κριθούν κατάλληλα θα συμπεριληφθούν στην τράπεζα Επίσης θα επανεξετασθούν τα θέματα της τράπεζας του 2014.

Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί έναν μηχανισμό εποπτείας και πιστοποίησης των μορφωτικών αποτελεσμάτων της προσφερόμενης γνώσης σε όλα τα Λύκεια της επικράτειας. Η εφαρμογή της στις τρεις τάξεις του Λυκείου περιορίζει τον υποκειμενισμό στην αξιολόγηση των μαθητών από σχολείο σε σχολείο παρέχοντας μια ενισχυμένη εγκυρότητα στους σχολικούς τίτλους. Στόχος μας είναι η θεραπεία μιας παθογενούς κατάστασης που καθιστά οιονεί προσχηματική μια ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Εθνικό απολυτήριο – Νέο εξεταστικό σύστημα

Στόχος σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΙΕΠ είναι το Λύκειο να μετατραπεί σε μια αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα με την καθιέρωση πιστοποιημένου εθνικού απολυτηρίου το οποίο θα είναι το εισιτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών τα νέα προγράμματα σπουδών την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο».

Πώς θα οργανωθούν τα νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία;

Πρόκειται για δύο μεγάλα εργαστήρια καινοτομίας και αριστείας με σχολεία που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια. Ο σημαντικός ρόλος τους στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής η δικτύωση τους με τα υπόλοιπα σχολεία η ουσιαστική συμμετοχή τους στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθιστά απολύτως αναγκαία την οργανική σύνδε σή τους με το ΙΕΠ. Τα δίκτυα των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων δεν σχεδιάζονται για να κλειστούν αυτάρεσκα στον εαυτό τους αλλά για να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πολιτική πορεία: από την Αριστερά στη ΝΔ

Για την πολιτική του πορεία από το χώρο της Αριστεράς, του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, της ΔΗΜΑΡ, της πρωτοβουλίας των 58 και τελικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Αντωνίου αναφέρει πως «επέλεξα να ζήσω ως ενεργός πολίτης σε μια εποχή συγκλονιστικών αλλαγών».

«Κάπως έτσι πορευτήκαμε πολλοί μα πάρα πολλοί στον χώρο της Αριστεράς άλλοτε με όρους στράτευσης, άλλοτε με τις ψευδαισθήσεις μιας ακόμη προσπάθειας και στο τέλος πια με την αδράνεια της συνήθειας» και χρησιμοποιεί τα λόγια του Διονύση Σαββόπουλου και του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη: «Ο Σαββόπουλος επιχειρώντας με αυτοσαρκαστικό τρόπο να δικαιολογήσει το αριστερό παρελθόν του έχει πει: Πριν τη χούντα εάν ήσουν αριστερός δεν έβγαζες ούτε δίπλωμα οδήγησης. Στη χούντα και στη μεταπολίτευση, εάν δεν ήσουν αριστερός δεν μπορούσες ούτε φιλενάδα να βρεις. Ο Κασιμάτης διακωμωδώντας την αριστερή στράτευση αναφερόμενος σε έναν φίλο του ο οποίος συνήθιζε να συνοδεύει τις αναπολήσεις της νεότητάς του με τη φράση όταν ήμουν κομμουνιστής του, απαντούσε με σαρκαστική στοργή άρρωστος ήσουν αγόρι μου, όχι κομμουνιστής»

Τέλος καταλήγει «πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Παιδεία ταυτίζεται με όσα πίστεψα και προσπάθησα να υλοποιήσω στη μακρά διάρκεια της θητείας μου στην εκπαίδευση».

Διαβάστε ακόμη:

H Τράπεζα Θεμάτων στην Β/θμια και ο ρόλος της στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης

Η πρότασή μας για «Το σχολείο του 21ου Αιώνα» και το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου δικαιώνεται

Τσιγάρο και Ναρκωτικά στα σχολεία: Ας μιλήσουμε αλήθειες και έξω από τα δόντια (upd)

Μοιραστείτε το:
Tagged