Μετά το Καζακστάν και στην Τουρκία μπορεί όλα να φουντώσουν ξαφνικά…

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Μετά το Καζακστάν και στην Τουρκία μπορεί όλα να φουντώσουν ξαφνικά, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα

Ήξερε μήπως κάτι ο Ερντογάν, όταν δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ότι θα πατάξει και θα στείλει στην φυλακή  όλους τους διαδηλωτές αν γίνουν ταραχές  αμφισβήτησης των πολιτικών του…; Ερώτημα που χρίζει απάντησης…

———————-

Κάλεσμα από τον πρώην πρόεδρο Ναζαρμπάγεφ για στήριξη της κυβέρνησης

Το μήνυμά του για συσπείρωση μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Μασίμοφ. Ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, κάλεσε τον πληθυσμό να υποστηρίξει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

O Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος (φωτογραφία Reuters/Khabar TV)

Ο Ναζαρμπάγεφ «κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας», αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Η έκκληση του πρώην προέδρου Ναζαρμπάγεφ γίνεται την ώρα που ένας από τους στενούς συμμάχους του, ο Καρίμ Καγιμκανούλι Μασίμοφ, πρώην πρωθυπουργός, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας (ΚΝΒ) συνεπεία των επεισοδίων που προκλήθηκαν από αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η KNB ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μασίμοφ τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έναρξη έρευνας εναντίον του για εσχάτη προδοσία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να καταπνίξουν οποιαδήποτε εξέγερση και, ενισχυμένος από την υποστήριξη της Ρωσίας, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία και άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

————

Εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα του ρωσικού φιλοκυβερνητικού πρακτορείου ειδήσεων Regnum, το οποίο προειδοποιεί πως όλα μπορεί να φουντώσουν ξαφνικά και στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, για χτύπημα της Τουρκίας στο Καζακστάν κάνει λόγο η επίσης φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία, γράφει η Yeni Safak, ενώ εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα του ρωσικού φιλοκυβερνητικού πρακτορείου ειδήσεων Regnum, το οποίο προειδοποιεί πως όλα μπορεί να φουντώσουν ξαφνικά και στην Τουρκία, αφού προηγουμένως παραθέτει απόσπασμα της Habertürk για εξελίξεις και «στο Ανατολικό Τουρκεστάν».

Η οξεία κρίση στο Καζακστάν, το ενδιάμεσο αποκορύφωμά της με την ανάπτυξη στη χώρα αυτήν των ένοπλων δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο οποίος, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, «μπορεί να δράσει μόνο σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης», έχουν προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων, γράφει το ρωσικό πρακτορείο Regnum.

Σοβαρή διεθνής επίπτωση

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «συμμορία διεθνών τρομοκρατών», στράφηκε στον CSTO για βοήθεια, αν και πολλοί κατανοούν ότι το εξωτερικό έναυσμα της αναταραχής στο Καζακστάν κρύβει περισσότερα: την αύξηση των επιδεινούμενων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, τεχνικά και πολιτικά ανεπιτυχής διέλευση της εξουσίας από τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στον Τοκάγιεφ κ.λπ.

Στο μέλλον, αυτά τα γεγονότα θα περιγραφούν και θα αναλυθούν από ειδικούς περισσότερες από μία φορές.

Δεν πρόκειται μόνο για τα εσωτερικά προβλήματα του Καζακστάν, αλλά και για σοβαρή διεθνή επίπτωση λόγω του γεγονότος ότι η χώρα έχει μια σταθερή θέση στον κόσμο.

Η πλούσια σε πετρέλαιο δημοκρατία, το ένατο μεγαλύτερο κράτος, έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις, είναι μέλος του CSTO, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης.

Και στην Ενωση Τουρκικών Κρατών (STG) κατέλαβε, αν όχι τις ηγετικές, μία από τις ηγετικές θέσεις.

«Εξι κράτη ένα έθνος»

Τώρα, σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, «η εικόνα της από καιρό θεωρούμενης μιας από τις πιο σταθερές εκ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία από Regnum)

Αλλά από ποιον; Ο Μπούνιαμιν Γεσίλ, τούρκος πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για την Κεντρική Ασία, ισχυρίζεται ότι δεν συμφωνεί με αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν «μέσω του Καζακστάν ορισμένες δυνάμεις έπληξαν μόνο τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν και να τορπιλίσουν την ενσωμάτωση στον μετασοβιετικό χώρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήγμα δέχεται και η Τουρκία.

Καλεί να δοθεί προσοχή στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της νέας ένωσης, της Ενωσης Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα αφορά τη μετάβαση της καζακικής γλώσσας στο λατινικό αλφάβητο, την οργάνωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την απλούστευση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου προκειμένου να σχηματιστεί μια οικονομική και στρατιωτικοπολιτική συμμαχία μεταξύ Καζακστάν και Τουρκίας.

Από αυτήν την άποψη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόβαλε τη θέση των «έξι κρατών και ενός έθνους». Αυτός είναι ο λόγος που ο Γεσίλ πιστεύει ότι «η παρέμβαση της Ρωσίας θα τη βλάψει με την ευρεία έννοια».

Παρατηρεί, ωστόσο, ότι πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που περιέχουν κριτικές για το ότι «η άρχουσα ελίτ του Καζακστάν μπορεί να πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνο μέσω μιας συμμαχίας με την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι η Ενωση Τουρκικών Κρατών «γίνεται το κύριο όπλο της Δύσης στον αγώνα κατά της Ρωσίας και της Κίνας».

Τουρκία, Καζακστάν στο ίδιο ρέμα – πληθωρισμός, ακρίβεια, αλλαγή εξουσίας

Τώρα, η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δηλώνει με «έκπληξη»: «Οι χώρες του CSTO ανταποκρίθηκαν γρήγορα στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Καζακστάν Τοκάγιεφ, στέλνοντας ειρηνευτικό σώμα στη χώρα» και «πρέπει να περιμένουμε στοχευμένη επιβεβαίωση της εξωτερικής προέλευσης των αναταραχών και των τρομοκρατικών ομάδων του Καζακστάν».

Τα ταραχώδη γεγονότα στο Καζακστάν είναι πιθανό να διαρκέσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η Αγκυρα υποπτεύεται ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της ελίτ του Καζακστάν.

Εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η αναταραχή στο Καζακστάν συνέπεσε με τις προετοιμασίες για τις συνόδους κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική Habertürk, «όλα μόλις αρχίζουν» και σύντομα το «Ανατολικό Τουρκεστάν» θα γίνει η αρένα ενός σπουδαίου παιχνιδιού.

Σε δημόσιο επίπεδο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Καζακστάν» και «αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα ενός φιλικού κράτους».

Η Τουρκία έχει τους δικούς της λόγους για αυτήν την «ιδιαίτερη προσοχή». Σε αυτήν, όπως και στο Καζακστάν, υπάρχει το πρόβλημα της αλλαγής της εξουσίας και ο πληθωρισμός που είναι αχαλίνωτος.

Και κύριος παράγοντας είναι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων, για να μην αναφέρουμε την ξηρασία.

Και στην Τουρκία όλα μπορούν να φουντώσουν «ξαφνικά», καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Με πράσινο χρώμα το Καζακστάν και με κίτρινο η Τουρκία (εικόνα από Regnum)

Οθωμανικό παραλήρημα από τη Γενί Σαφάκ

Στις Τουρκικές Δημοκρατίες, εκτός της Τουρκίας, η πιο ισχυρή χώρα είναι το Καζακστάν, γράφει ο αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Συνεχίζει:

Ο κόσμος βγήκε ξαφνικά στους δρόμους, τα αγάλματα του Ναζαρμπάγιεφ, του αρχηγού της «σιδηράς πυγμής» του Καζακστάν, καταστράφηκαν σε όλη τη χώρα!

Αυτό που συνέβη είναι ανατριχιαστικό: Μοιράζονταν όπλα χωρίς άδεια στους ανθρώπους με αυτοκίνητα στο Καζακστάν, άρχισαν να πυροβολούν από τα παράθυρά τους!

Είναι όλα αυτά μια προσπάθεια υποκίνησης του λαού σε εξέγερση και μετά προετοιμασία για πραξικόπημα ή ξένη επέμβαση;

Γιατί το Καζακστάν κάλεσε τη Ρωσία για βοήθεια;

Προφανώς, ο λόγος που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους είναι για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση του φυσικού αερίου που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οικονομικά δεινά στη χώρα!

Λοιπόν, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για όλα τα γεγονότα;

Ενώ έγραφα ότι μπορεί να είναι παραπλανητικό να δώσω την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση βιαστικά, την έδωσε ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων: Η διοίκηση του Καζακστάν κάλεσε τη Ρωσία για βοήθεια! Ηταν αναμενόμενη η παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλά, η Ρωσία βγήκε από το κουτί της Πανδώρας!

Γεγονός είναι ότι η αύξηση του φυσικού αερίου ήταν μια δικαιολογία, το έδαφος για την εισβολή στη χώρα από τους Ρώσους είχε ουσιαστικά προετοιμαστεί.

Μήπως είναι οι Ρώσοι που προετοίμασαν τις διαδηλώσεις, μοίρασαν όπλα στον λαό, άνοιξαν πυρ από τα παράθυρά τους και τελικά αυτο-κλήθηκαν «για να σώσουν το Καζακστάν από το χάος στο οποίο έχει περιέλθει»;!

Οι όροι για βοήθεια από τη Ρωσία είναι πολύ βαριές, ιμπεριαλιστικές!

Οι όροι που έθεσαν οι Ρώσοι για να βοηθήσουν το Καζακστάν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που μόλις αναφέρθηκαν και το γεγονός ότι η Ρωσία είναι η απεχθής ιμπεριαλιστική δύναμη πίσω από τα πάντα.

Το κτίριο του κέντρου διοίκησης στην πόλη Αλμάτι μετά την πυρπόλησή του (φωτογραφία Reuters)

Ακολουθούν οι 4 προϋποθέσεις της Ρωσίας για την έκκληση του Καζακστάν για βοήθεια:

  • Αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας,
  • Εκ νέου αποδοχή της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας,
  • Ανοιξαν τον δρόμο της Ρωσίας για να αποκτήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα,
  • Παροχή αυτονομίας στις ρωσικές μειονότητες.

Απίστευτο! Η Ρωσία παίζει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι στην Κεντρική Ασία! Αυτό είναι πλήγμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να συσπειρώσει τον τουρκικό κόσμο!

Le Monde: «Ενάντια στην οργάνωση των τουρκικών κρατών»

Η Le Monde, η αριστερή γαλλική εφημερίδα, γράφει ότι «η αναταραχή στο Καζακστάν σχεδιάστηκε ενάντια στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (TDT) πρέπει να απλώσει χείρα βοηθείας στο Καζακστάν!

Το Καζακστάν θα έπρεπε να είχε καλέσει τον TDT και όχι τη Ρωσία για να βοηθήσει! Ομως η κατάσταση που διαμορφώθηκε επί του πεδίου δεν ήταν καθόλου κατάλληλη γι’ αυτόν, κι΄ έτσι μπήκε η Ρωσία!

Ο TDT έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την αναταραχή στο Καζακστάν:

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στο Καζακστάν, τονίζουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Καζακστάν και εκφράζουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη στη χώρα-μέλος μας, Καζακστάν».

Αυτή η δήλωση δείχνει ότι ο TDT δεν έχει ισχύ σε κυρώσεις. Θα έπρεπε να αντισταθεί και να στριμώξει τη Ρωσία, αλλά θα το πω, θα ήταν σαν να λέμε αμήν σε μια προσευχή που δεν θα γίνει.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ας δούμε ότι το Καζακστάν και ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών θα βγουν από αυτό το γεγονός με ελάχιστη ζημιά και ας κάνουμε τις βαθιές στρατιωτικές, στρατηγικές και κυρίως πνευματικές προετοιμασίες που θα επιτρέψουν σε Ρωσία – ΗΠΑ και Κίνα – Αγγλία να υποστηρίξουν την πλευρά των Τουρκικών Δημοκρατιών.

Χτυπήθηκε η Τουρκία στο Καζακστάν!

Νομίζω ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ενεργήσει μαζί εδώ και πολύ καιρό. Οι εμπειρίες επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη κατά καιρούς.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φτάνουν στο Καζακστάν (φωτογραφία Ministry of Defence of the Russian Federation)

Με ποια βάση το λέω αυτό;

  • Σε αυτήν: Τα σχοινιά τόσο του αμερικανικού όσο και του ρωσικού βαθέος κράτους βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Εβραίων. Θα με εξέπληττε η βλακεία όσων θα το αποκαλούσαν συνωμοσία αυτό που γράφω!
  • Είτε δεν έχουν νέα από τον κόσμο, είτε είναι εθελοντικά πρακτορεία είτε πάσχουν από επιστημονική τύφλωση!
  • Καθώς η Τουρκία δυναμώνει, οι Δυτικοί πανικοβάλλονται.
  • Καθώς η σφαίρα επιρροής της Τουρκίας διευρύνεται, οι Δυτικοί προσπαθούν να τη συγκρατήσουν και να αποτρέψουν την επιστροφή της (οθωμανικής) Τουρκίας!
  • Οι Δυτικοί, οι Ρώσοι και η Κίνα αισθάνονται επίσης άβολα με την Τουρκία που δείχνει σημάδια επανεμφάνισης στη σκηνή της ιστορίας ως παγκόσμιος παίκτης!
  • Πώς το μέτωπο του κακού σφυρηλατεί απροσδόκητες συμμαχίες σε μια απροσδόκητη στιγμή, σωστά;
  • Γι’ αυτό το λέω ξεκάθαρα και ξεκάθαρα: χτυπήθηκε η Τουρκία στο Καζακστάν!
  • Το κορυφαίο ιδρυτικό μυαλό του TDT ήταν το Καζακστάν, αλλά το μυαλό, ο εγκέφαλος και η καρδιά πίσω ήταν η Τουρκία.
  • Ο TDT ήταν ένα από τα πιο σημαντικά, ζωτικής σημασίας και στρατηγικά έργα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Νόμιζαν ότι θα τον μπλοκάρουν κάπως, ότι θα τον λιθοβολήσουν.

Ο σοβιετικός ιμπεριαλισμός

Ακόμα και η ιδέα αυτής της οργάνωσης ήταν υπέροχη, πολύ όμορφη. Θα μπορούσε να ήταν άλλη μια άνοιξη για να εφαρμοστεί, αλλά ήταν πολύ αργά ή πολύ δύσκολο.

Ο Μπροντέλ δεν το ονόμασε τυχαία «Τούρκοι, τα χαμένα παιδιά της ιστορίας».

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι τουρκικές δημοκρατίες απαλλάχθηκαν από τον σοβιετικό ιμπεριαλισμό και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Αλλά μόνο σε σχήμα. Οχι στο πνεύμα, μόνο στη μορφή.

Οι Τούρκοι έγραψαν την ιστορία της Ασίας και της Ευρώπης για χίλια χρόνια αφότου έγιναν μουσουλμάνοι. Αναπτύξαμε τον σχεδιασμό του Οργανισμού των Τουρκικών Κρατών – TDT, και άλλες τουρκικές δημοκρατίες υπέγραψαν επίσης, εμπιστευόμενες εμάς.

Αλλά το ξέρουμε καλά: οι τουρκικές δημοκρατίες βρίσκονται υπό την κατοχή της Ρωσίας, έστω και ντε φάκτο, ψυχικά!

Μόνο εμείς μπορούμε να τελειώσουμε αυτή την ψυχική ενασχόληση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον καζάχο ομόλογό του Μουχτάρ Τλεουμπερντί.

Πρώτα, όμως, η Τουρκία θα ανακάμψει ώστε να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός στα επόμενα πενήντα χρόνια και θα ανασυνταχθεί και θα ανεβάσει και τον TDT και την οθωμανική γεωγραφία…

  • Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό.
  • Και πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στις 11 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο Καζακστάν, αναφέρει από την πλευρά της η τουρκική Τζουμχουριέτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Καζακστάν και ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας προς αυτό.

Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις και για την Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 11 Ιανουαρίου 2022 και στην οποία θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις στο Καζακστάν.

——————————-

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Στο Καζακστάν δεν αποκλείω την εμπλοκή ακραίων ισλαμιστών

Με την κατάσταση σε ορισμένες πόλεις του Καζακστάν να παραμένει έκρυθμη ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος μιλά στο Liberal και επισημαίνει ότι Δύση, Ρωσία, αλλά και η Κίνα δεν επιθυμούν να προκληθεί αναστάτωση, καταγράφοντας και την αύξηση που σημειώθηκε τις ημέρες αυτές στο Ουράνιο. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πίσω από το προφανές, την αντίδραση στις αυξήσεις της τιμής του αερίου, να υπάρχει μια οργανωμένη κίνηση από ακραίους μουσουλμάνους εκφράζοντας ανησυχία για ένα ντομινο εξελίξεων στον Καύκασο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο η γεωπολιτική σημασία του Καζακστάν κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, όπως και το γεγονός πως είναι μια χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου παγκοσμίως, ενώ παράγει 1.600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Διαθέτει αέριο και χρυσό επίσης. Εύκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως αποτελεί μήλον της Έριδος, εν τούτοις τόσο η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία έχουν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, ενώ και η Κίνα δεν έχει όφελος από μια αναστάτωση όπως αυτή που καταγράφεται στη χώρα.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ουδείς ωφελείται, ενώ και η Τουρκία δεν διαθέτει ερείσματα, αν και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ακόμη και η αύξηση της τιμής ουρανίου που σημειώθηκε αυτές τις ημέρες είναι ενδεικτική του ότι δεν επιθυμεί κανείς αναταραχές.

Στο πλαίσιο αυτο ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εκτιμά ως πιο πιθανό το σενάριο μια προσπάθειας εκμετάλλευσης της οικονομικής αναταραχής που έφερε η αύξηση του αερίου, σε συνδυασμο με την γενικότερη οικονομική κατάσταση τμήματος του πληθυσμού απο ακραία μουσουλμανικά στοιχεία. Παραπέμπει δε στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν άνδρες των αρχών τους οποίους αποκεφάλισαν.

Σημειώνει μάλιστα πως το μουσουλμανικό στοιχείο στο Καζακστάν και την ευρύτερη περιοχή είναι ισχυρό και οι παραφυάδες του ισλαμικού κράτους δεν θα δυσκολευόταν να αποκτήσουν εστίες.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου (liberal.gr)

  • Εκτιμάτε πως η «εξέγερση» στο Καζακστάν οφείλεται σε οικονομικά και κοινωνικά αίτια ή είναι η αφορμή;

Το προφανές έναυσμα ήταν τα οικονομικά. Και όχι μόνο το ζήτημα της αύξησης της τιμής του αερίου για την κίνηση των οχημάτων, αλλά γενικότερα η οικονομική δυσπραγία η οποία επεκτείνεται και στην έλλειψη προιόντων και κυρίως στην έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, όπως τα κρέατα. Το Καζακστάν για να έχει συνάλλαγμα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της κτηνοτροφίας του και τώρα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις εξαγωγές για να έχουν απόθεμα. Αυτά σε συνδυασμό με την κατάργηση των επενδύσεων στα καύσιμα, κυρίως στο αέριο, με το οποίο σημειωτέον κινούνται τα περισσότερα οχήματα στη χώρα και ήταν σε πολύ χαμηλή τιμή και τώρα διπλασιάστηκε, πυροδότησε αντιδράσεις.

Αυτό εκτιμώ πως είναι το επιφανειακό. Δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο από πίσω. Και θα σας πως για ποιο λόγο. Οι ταραχές ξέσπασαν σε μια πόλη που βρίσκεται στο άκρα βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, στο Ζεοζάν. Αμέσως μετά την επόμενη μέρα ξέσπασαν ταραχές στο Αλμάτι, που βρίσκεται πανω από 1.500 χιλιόμετρα μακριά. Την τρίτη ημέρα στην Αστάνα, την πρωτεύουσα που έχει ονομαστεί πλέον Νουρ-Σουλτάν, που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα προς την άλλη πλευρά από το Αλμάτι. Είναι πολύ δύσκολο να έγινε όλο αυτό ξαφνικά, αυθόρμητα στα τέσσερα σημεία της χώρας.

Τι υπάρχει πίσω από αυτό είναι δύσκολο να το πεί κανείς, αλλά εκτιμώ πως πιθανότατα βρέθηκε η ευκαιρία, λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας με τις τιμές, από στοιχεία ακραίων ισλαμιστών να προκαλέσουν αυτές τις αντιδράσεις. Και το εκτιμώ αυτό διότι πολλές φορές και το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν έχουν δείξει πως μπορούν και ελέγχουν τους μουσουλμάνους και κρατούν τα ακραία στοιχεία υπό έλεγχο, αλλά ενδεχομένως αυτό τώρα στο Καζακστάν να ξέφυγε.

  • Σε ό,τι αφορά τα όσα λέγονται για ξένο δάκτυλο με αναφορά στη Δύση;

Να είναι πίσω από αυτές τις εξελίξεις δυτικές χώρες δεν το θεωρώ πιθανό. Η Δύση και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ έχουν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Καζακστάν και δεν βλέπω ποιο λόγο θα είχαν να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση.

Οι περισσότερες εταιρείες που βρίσκονται στο Καζακστάν και ασχολούνται με τους υδρογονάνθρακες και το αέριο είναι δυτικές και ως εκ τούτου δύσκολα η Δύση θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία…

Ναι γενικότερα οι δυτικές κυβερνήσεις δεν θα έμπαιναν σε αυτές τις διαδικασίες. Το Καζακστάν είναι από τους μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου, εξάγει περίπου 1.600.000 βαρέλια την ημέρα συν το αέριο, είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται κάποιες χώρες του Σαχέλ, της Βόρειας Αφρικής. Τώρα με βάση τα μέτρα περί πράσινης ανάπτυξης είναι φυσικό χώρες που αναζητούν πράσινη ενέργεια να στραφούν προς το ουράνιο και εκεί το Καζακστάν θα είναι μήλο της Έριδος. Δεν είναι δηλαδή μόνο το πετρέλαιο. Όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με αυτά είναι δυτικές. Είναι η Total, η Exxon Mobil και άλλες.

Κοιτάξτε μέχρι τώρα το Καζακστάν εθεωρείτο από τα παραδείγματα σταθερότητας. Αυταρχική βέβαια, αλλά σταθερή. Δεν θα εξυπηρετούσε όμως κανέναν ένα τέτοιο είδος εξεγέρσεων τουλάχιστον ως προς τις δυτικές χώρες και όχι μόνο.

  • Πάντως το ουράνιο καταγράφει αύξηση στην τιμή διαπραγμάτευσής του…

Είναι αναμενόμενο. Η τιμή αυξήθηκε λόγω των ταραχών στο Καζακστάν. Όπως σας είπα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου και είναι φυσικό όταν εκει συμβεί κάτι, όπως άλλωστε γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, η αύξηση της τιμής οπως καταγράφηκε για το ουράνιο είναι δεδομένη. Το πρόβλημα είναι όμως γενικότερο. Το Καζακστάν πέραν του ουρανίου και του πετρελαίου έχει και χρυσό, έχει και άλλα προιόντα.

Κατά συνέπεια μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δεν θεωρώ όμως ότι κάποια πλευρά έχει όφελος από μια αποσταθεροποίηση της χώρας. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία έχει λόγους να ανησυχεί. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Καζακστάν είναι εθνικά Ρώσοι.

Ακριβώς. Το Καζακστάν είναι μια χώρα που βρίσκεται σε αυτό που θα λέγαμε “μαλακό υπογάστριο” της Ρωσίας γεωπολιτικά, θα μπορούσε αυτό να παίζει κάποιο ρόλο στις εξελίξεις αυτές;

Κοιτάξτε υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι σε έκταση ίση με τη δυτική Ευρώπη και οι Ρώσοι μένουν κυρίως στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας που ακουμπά στη Ρωσία, όπου έχει μεταφερθεί και η πρωτεύουσα της χώρας που μετονομάστηκε σε Νουρ-Σουλτάν, προς τιμήν του πρώην πρόεδρου της χώρας. Και αυτό έγινε με στόχο η Ρωσία να έχει έλεγχο ακόμη και των μειονοτήτων της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη, κατ επανάληψη, ότι θα προστατεύει τις εθνικές της μειονότητες όπου και αν βρίσκονται, ό,τι και αν συμβαίνει. Έχει λόγους η Ρωσία να ενδιαφέρεται. Άλλωστε στο Καζακστάν υπάρχει και το μεγαλύτερο “Κοσμοδρόμιο” της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (φεύγουν οι επανδρωμένοι πύραυλοι για διάφορες αποστολές στο διάστημα).

Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία έχει πολλούς λόγους να ενδιαφέρεται για την ηρεμία στη χώρα αυτή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σύμφωνο ασφάλειας των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αποφάσισε και μάλιστα με ταχύτητα, να παρέμβει με την αποστολή και ρώσικων και λευκορώσικων στρατευμάτων που βρίσκονται ήδη εκεί.

  • Κατ’ επέκταση, αν οι δυτικές χώρες και η Ρωσία θέλουν ηρεμία και σταθερότητα στη χώρα αυτή, ποιος άλλος παράγοντας θα μπορούσε να παρέμβει και να πετύχει αυτές τις εξελίξεις;

Το Καζακστάν είναι μια κατά βάση μουσουλμανική χώρα. Και οι μουσουλμάνοι είναι σουνίτες. Υπενθυμίζω πως όταν είχε ξεσπάσει η κρίση με το μουσουλμανικό κράτος, ένας από τους λόγους που οδήγησε τη Ρωσία στην εμπλοκή της στη Συρία εναντίον του ισλαμικού κράτους, ήταν η αγωνία της αναφορικά με ενδεχόμενη επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα της κεντρικής Ασίας, δηλαδή σε χώρες όπως το Καζακστάν το Ουζμπεκιστάν και το Ταγικιστάν.

Μια τέτοια επέκταση θα σήμαινε για τη Ρωσία ένα μέτωπο 3 έως 4 χιλιάδων χιλιομέτρων με χώρες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το Ισλαμικό Κράτος. Έδωσε τη μάχη στη Συρία για να περιορίσει τυχόν επέκταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στις χώρες για τις οποίες μιλάμε δεν τίθεται και θέμα ομάδων που ριζοσπαστικοποιούνται.

Με αυτά τα δεδομένα, επαναλάμβάνω, πως δεν αποκλείω να υπήρξε διείσδυση εντός των μουσουλμανικών κοινοτήτων με στόχο την μετατροπή μουσουλμάνων σε ακραίους και να δημιουργήσουν εξελίξεις και καταστάσεις. Δεν το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω, τόσο λόγω των εξεγέρσεων από πόλη σε πόλη όσο και εξ αιτίας των πράξεων που ακούγονται πως λαμβάνουν χώρα. Και μιλάω για τις πληροφορίες που μεταδίδονται αναφορικά με αποκεφαλισμούς ανδρών των ομάδων ασφαλείας της χώρας που θυμίζουν ακραίους ισλαμιστές.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτό συμβαίνει. Το θεωρώ ομως πιθανότερο από το να έχει εμπλακεί η Δύση που δεν θα είχε και κάποιο όφελος. Μια ανώμαλη κατάσταση στο Καζακστάν θα παρασύρει και το Κιργιστάν. Αμέσως μετά υπάρχει το Ουζμπεκαστάν, μεγαλύτερο σε πληθυσμό, με το νότιο μέρος του στα σύνορα με Αφγανιστάν να παρατηρούνται φαινόμενα δράσεις ακραίων ισλαμιστών.

Στο πλαίσιο αυτό ένα ντομινο εξελίξεων σε χώρες όπως το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν το Ουζμπεκιστάν θα υπάρξουν επιτώσεις που δεν θέλει η Δύση, αλλά ούτε και η Ρωσία.

  • Ο ρόλος της Τουρκίας;

Δεν βλέπων να φτάνουν οι δυνατότητες της Τουρκίας ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει θέματα στο Καζακστάν. Σίγουρα παρακολουθεί τις εξελίξεις, εκτιμώ όμως πως δύσκολα θα έχει δημιουργήσει προγεφυρώματα και εστίες τέτοιες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη.

  • Η περίπτωση της Κίνας;

Και η Κίνα ανησυχεί. Συνορεύει με το Καζακστάν μέσω της μουσουλμανικής επαρχία Σιντζιανγκ όπου έχει προβλήματα με τους ντόπιους Ουιγούρους, αρκετά σοβαρά ζητήματα. Έχει ένα τμήμα που θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια αντίδραση και να φτιαχτεί ένα Τουρκεστάν όπως στο παρελθόν.

Η Κίνα θέλει πάση θυσία να είναι σταθερό το Καζακστάν. Μια αναστάτωση σε αυτή τη χώρα, πολύ εύκολα θα έλεγα, θα μπορούσε να “ξεχειλίσει” προς την πλευρά της επαρχίας Σιντζιάνγκ και κατ επέκταση στην πλευρά της Κίνας.

* Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι πρώην υπουργός.

Πηγή: regnum.ru, yenisafak.com, cumhuriyet.com.tr, echedoros-a.gr, in.gr, liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged