Μεσαία αστική τάξη: Κατεστραμμένη από ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ – Και οι δύο έβαλαν σε ομηρία το μέλλον της οικονομίας

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Η μεσαία αστική κατεστραμμένη τάξη από ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ – Τα δύο κόμματα έβαλαν σε ομηρία το μέλλον της οικονομίας. Ποια θα είναι η συνεισφορά των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στην παραγωγή πλούτου της Ελλάδος; – Μόλις 10 δισ ευρώ

Μεσαία Αστική Τάξη.

Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή την φράση; Σίγουρα πολλές φορές από τις κυβερνήσεις και σίγουρα θα έχετε ακούσει πως κόπτονται για την μεσαία αστική τάξη πως θα την υποστηρίξουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας το τρίτο μνημόνιο και στην προσπάθεια να διασώσει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους κατάφερε και αυτούς να μην βοηθήσει αλλά και την μεσαία αστική τάξη να αποδεκατίσει.

Υπερφορολόγηση και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών δημιούργησαν ένα τοξικό κλίμα που δηλητηρίασε την μεσαία αστική τάξη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είπε αλλά δεν έκανε

Η κυβέρνηση της ΝΔ εστίασε στην αναγέννηση της μεσαίας αστικής τάξης και το 2019 είναι αληθές ότι πήρε κάποιες υποτυπώδεις πρωτοβουλίες για να στηρίξει αυτή την ζωογόνο τάξη της οικονομίας την μεσαία τάξη.

Όμως το 2020 ήταν μια καταστροφή για την μεσαία τάξη, καταστροφή που ναι μεν δεν οφείλεται σε πρωτογενείς πολιτικές αλλά σε δευτερογενείς.

Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις με βάση και τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι δυσαρεστημένες από τις πολιτικές της ΝΔ.

Το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε κλειστές εταιρίες ή το δημόσιο να συμμετέχει στο ενοίκιο και κατ΄ ουσία δεν συμμετέχει καθώς στο τέλος δεν θα δοθούν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες αλλά θα συμψηφιστούν με μελλοντικούς φόρους – όποτε γίνουν οι εκκαθαρίσεις –

Επίσης έχει σημασία να τονιστεί ότι συσσωρεύονται χρέη από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές που πνίγουν πολλές μικρές εταιρίες, που αποτελούν μέρος 

Λάθος οι φρούδες ελπίδες για την οικονομία

Θα ήταν μεγάλο λάθος η κυβέρνηση να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες για την οικονομία.

Όταν καλείται με δανεικά να αναπτυχθεί, όταν το χρέος είναι υπέρογκο – αν και οι αποδόσεις βρίσκονται στο 0,58% στην 10ετία σε ιστορικά χαμηλά λόγω της ΕΚΤ – όταν από το 2022 θα επανέλθει η δημοσιονομική προσαρμογή η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες.

Θα χρειαστεί να φθάσουμε στο 2023… για να πιάσει τους στόχους του 2019.

Το δυνατό στοιχείο της Ελλάδος δεν είναι η οικονομία και ούτε θα γίνει η οικονομία για το ορατό μέλλον.

Οπότε τα κυβερνητικά στελέχη μην ξεκινήσουν υπερφίαλες αναφορές γιατί ακόμη μια φορά θα διαψευστούν. 

Ποια θα είναι η συνεισφορά των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στην παραγωγή πλούτου της Ελλάδος; – Μόλις 10 δισ ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να αντλήσει τα 32 δισεκ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.

Από αυτά τα 13 δισεκ. ευρώ θα είναι δάνεια και τα 19 δισεκ. επιδοτήσεις τα περισσότερα εκ των οποίων θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί εγγυήσεων κ.α.

Κατά ορισμένους το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισεκ. της Ελλάδος είναι ολοκληρωμένο το βασικό ερώτημα είναι όμως το εξής…

Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;

Επίσης τα 32 δισεκ. επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό χρέους;

Απαντήσεις

Ξεκινώντας από το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό φθάνει στα 655  δισεκ. ευρώ και δομείται ως εξής:

  • Κρατικό χρέος 365 δισεκ. ευρώ
  • Ιδιωτικό χρέος 148 δισεκ. ευρώ δάνεια στις τράπεζες
  • Χρέος φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία 106 δισεκ.
  • Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. ευρώ
  • Σύνολο όλων αυτών 655 δισεκ. ευρώ.

Με ΑΕΠ της Ελλάδος το 2020 στα 163 με 164 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι η σχέση συνολικών χρεών προς ΑΕΠ ανέρχεται σε 400%…

Το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό 400% του ΑΕΠ είναι αντιληπτό γιατί ονομάζεται βουνό χρέους.

Τα 655 δισεκ. χρέους απέναντι στα 32 δισεκ. στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόλις το 5,5% του συνολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;

Τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν μόλις 10 δισεκ. στην αύξηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδος.

Η απόδοση των κεφαλαίων θα είναι ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής στήριξης και αυτή σωρευτικά καθώς τα 10 δισεκ. συνεισφορά στο ΑΕΠ δεν θα είναι σε ετήσια βάση αλλά από το διάστημα έναρξης έως το διάστημα λήξης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρακτικά η Ελλάδα θα πάρει 32 δισεκ. για να ενισχύσει το ΑΕΠ περίπου 10 δισεκ. ή σχεδόν 2 δισεκ. σε ετήσια βάση ως συμμετοχή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Καθίσταται κατανοητό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μόνο στήριξη σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέδιο Marshall για την ελληνική οικονομία.

Το 2007 με 2008 οι τράπεζες συνεισέφεραν 25 δισεκ. δάνεια ετησίως στο σύστημα και άλλα 15 δισεκ. ήταν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις συνολικά 40 δισεκ.

Ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας το 2007 με 2008 ήταν 4% σε ετήσια βάση, αυτό καθιστά αντιληπτό ότι η λογιστική απεικόνιση της ανάκαμψης της οικονομίας είναι δευτερευούσης σημασίας εμπρός στο πόσο πραγματικό χρήμα διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged