Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Η Δούρου έκοψε, ο Πατούλης ράβει! – Όχι στο ΑΙΣΧΟΣ της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής

Οικολογία Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Συμπαρατασόμαστε στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές. H συνέχιση λειτουργίας του και η επέκτασή του, αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Μολύνει τον αέρα, τα νερά, το έδαφος και το υπέδαφος της περιοχής, βλάπτει την υγεία των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλης της Δυτικής Αττικής.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στις περιοχές αυτές η αύξηση των θανάτων από νεοπλασίες είναι πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Αττική. Κάθε μέρα πρόσθετες ποσότητες αποβλήτων προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Εδραιώνεται ο αποτεφρωτήρας των νοσοκομειακών και των άλλων επικίνδυνων αποβλήτων υγείας, με αυξημένη μάλιστα υποδοχή φορτίων, ενώ με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών του όρων, δέχεται ήδη και άλλα τοξικά απόβλητα.

Επεκτείνεται το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και η παραγωγική του ικανότητα εκτινάσσεται από τους περίπου 220.000 τόνους/έτος στους 412.000 τόνους/έτος.

Σαν να μην έφταναν αυτά, νεκρανασταίνεται η περιβόητη “τροπολογία Βάσως Παπανδρέου” και εγκρίνεται το ανενεργό λατομείο “Μουσαμά”, δίπλα στη Ζωφριά, μια ανάσα από την Πετρούπολη και μέσα στη ζώνη απολύτου προστασίας του όρους Αιγάλεω, ως κατάλληλος χώρος για ΧΥΤΥ. Την ίδια στιγμή, ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι” η κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών, το ένα δυναμικότητας έως 60.000 τόνους και το άλλο έως 100.000 τόνους ετησίως.

Σε αυτά προστίθενται και οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων στην Εγκατάσταση της Φυλής για την Διαχείριση Αποβλήτων (ΟΕΔΑ): Δηλαδή της χωματερής, του εργοστασίου ανακύκλωσης, του αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων.

Η Δούρου έκοψε, ο Πατούλης ράβει!

Η απερχόμενη Διοίκηση Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), όχι μόνο δεν έκλεισε τη χωματερή όπως διατυμπάνιζε αλλά λίγες μέρες πριν τη λήξη της θητείας της ανέλαβε να βγάλει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της νέα Περιφερειακής Αρχής του κ Πατούλη (ΝΔ), να της στρώσει το έδαφος για να συνεχίζεται το έγκλημα σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής. (Απόφαση 248/2019 της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για την νέα χωματερή που πάρθηκε πραξικοπηματικά και “εν κρυπτώ ” την 1η Αυγούστου)

Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή άλλαξαν, αυτό που δεν άλλαξε είναι ότι η Δυτική Αθήνα αντιμετωπίζεται ως η “πίσω αυλή” της Αττικής, με τους κάτοικους της να είναι τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Κοροιδεύουν ωμά τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και Αθήνας

Το ίδιο και διάφοροι δήμαρχοι, που υποστηρίχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όταν υπόσχονταν κάθε φορά στους προεκλογικούς τους λόγους ότι θα κλείσουν τη χωματερή και αμέσως μετά υπέγραφαν επεκτάσεις για να παίρνουν παραδάκι από τις κυβερνήσεις, ξεπουλώντας την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Οι δήμαρχοι Φυλής και Ασπροπύργου ενώ έχουν στα χέρια τους περιβαλλοντολογικές μελέτες, δεν τις δίνουν στη δημοσιότητα, δεν ενημερώνουν το λαό της περιοχής. Είναι συνένοχες στο έγκλημα.

Το ίδιο και η πολιτική της ΕΕ που μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι αφού αξιολόγησε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής το επικροτεί.

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική αυτή, στα σχέδιά τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ που κεντρικό άξονα έχουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Στηρίζουμε τα αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος που διεκδικεί:

  • Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία χώρου αποθήκευσης επικίνδυνων λημμάτων στη Μάνδρα.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΣΔΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Όλοι στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας τσακίζει, με φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό. Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε μια.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ.

Οκτώβρης 2019

Μοιραστείτε το:
Tagged