Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός ο Προϋπολογισμός του 2022

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Η θέση μας για τον Προϋπολογισμό και το  Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 του Δήμου Περιστερίου

  1. O ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 97.000.000 € EINAI ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ, ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που καταληστεύει το λαϊκό εισόδημα, πριμοδοτεί τις δράσεις του κεφαλαίου, αποδιαρθρώνει εργασιακά δικαιώματα. Ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες για βελτίωση της ζωής τα λαϊκά στρώματα ζουν όλο και χειρότερα. Σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων (εργασιακά, 8ωρο, ασφάλιση κλπ) αφαιρούνται ή υπονομεύονται. Η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί παντού τόσο στις υπηρεσίες όσο και στην παραγωγή έργων. To κράτος βρίσκει 7,5 δις ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες, που δεν αφορούν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά τις ληστρικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Για να προωθείται αυτή η πολιτική αποτελεσματικότερα από την Τοπική Διοίκηση υπάρχουν οι μηχανισμοί ασφυκτικού ελέγχου των προϋπολογισμών στους οποίους πρόθυμα συμμορφώνεται η Διοίκηση του Δήμου, όπως καμαρώνει στην Εισηγητική Έκθεση.

Την ίδια ώρα στον κεντρικό κρατικό προυπολογισμό:

  • Έξι νοσοκομεία στην Αττική παραμένουν κλειστά «λόγω κόστους»
  • Μειώνονται: κατά 139 εκ. η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κατά 52% οι δαπάνες για Πρωτοβάθμια φροντίδα και κατά 245 εκ. οι παροχές υγείας ενώ χάνονται  σχεδόν 100 άνθρωποι την ημέρα από κορονοϊό
  • Πυρόπληκτοι, πλημμυροπαθείς και σεισμόπληκτοι μετράνε ακόμα τις πληγές τους, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα προστασίας.

Σε έναν ακόμα προυπολογισμό του Δήμου Περιστερίου οι βασικοί τομείς όπου κατευθύνονται τα χρήματα είναι: σε συνεχείς αναπλάσεις (με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της διασκέδασης), στους εργολάβους, η εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και οι ιδιωτικοποιήσεις Για το λαό ο προϋπολογισμός του Δήμου προβλέπει φόρους, τέλη, χαράτσια, παράβολα, πρόστιμα, πληρωμές  για αγορά αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών.

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

Η Διοίκηση Παχατουρίδη χειροκρότησε τις αντιδραστικές αλλαγές του Κλεισθένη και του Καλλικράτη που επιβάλλουν: Απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό (2,656  δις έναντι 2,772 το 2021), ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (με τα 2μηνα, τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς), σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτι από ΜΚΟ. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος.

  • Τα ίδια έσοδα του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 19.540.160 €. ενώ η κρατική επιχορήγηση υπολείπεται (16.737.023,73 €.). Έτσι κι αλλιώς και αυτά τα χρήματα προέρχονται πάλι από την υπερφορολόγηση του λαού (φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ). Αποτέλεσμα: ο λαός ξαναπληρώνει μέσω του δήμου (τέλη, τροφεία, κολυμβητήριο, σχολεία, ωδείο και άλλα πολλά) για υπηρεσίες που έχει ήδη πληρώσει.
  • Τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) ανέρχονται στα 21.450.000 ευρώ (22,12%) των συνολικών εσόδων. Τα 20.320.000 ευρώ θεωρούνται ΜΗ εισπράξιμα από τη Διοίκηση του Δήμου. Τα 4.750.000 € τα χρωστάνε 19 ΑΦΜ!!! Είναι γνωστό ότι οι διάφοροι εισπρακτικοί μηχανισμοί απαιτούν με κάθε μέσο (εκβιασμούς, κατασχέσεις κλπ) και την τελευταία δεκάρα που οφείλουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ποιοι μεγαλοοφειλέτες μένουν στο απυρόβλητο;
  • Το πλεόνασμα των 6.000.000 ευρώ, για το οποίο επαίρεται η Διοίκηση, δημιουργήθηκε από τη ληστρική και φορομπηχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών. Γιατί δεν διατίθεται για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας; Γιατί δεν καταργούνται τα τροφεία στους Β/Ν σταθμούς; Γιατί δεν καταργείται η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσίες; Γιατί δεν μειώνονται δραστικά τα δημοτικά τέλη; Τι νόημα έχει το πλεόνασμα όταν «πλεονάζουν» τα προβλήματα;
  1. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Από ίδιους πόρους για νέα έργα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ενώ για τα συνεχιζόμενα έργα διαθέτει μόνο 754.184,56 εκ των οποίων το 50% αφορά μελέτες και συμβατική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ κλπ).
  • Η εγγραφή των νέων «εμβληματικών έργων» μαζί με τα παλιά διαμορφώνουν ένα ποσό ύψους 82.642.213,57 ευρώ, εξαγγελίες οι οποίες είναι φυσικά πλασματικές καθώς οι εγγραφές πιστώσεων, στο μεγαλύτερο  μέρος, για την έναρξη τους  το 2022 είναι συμβολικές (1ευρώ!!! το κάθε έργο) Με τον ίδιο τρόπο εξαγγέλλονται έργα και μεταφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα από χρονιά σε χρονιά απλώς για να μεγαλώνει η λίστα για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
  • Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της πρακτικής είναι: το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο του ορεινού Περιστερίου (Ποικίλο) ύψους 2.000.000. Δηλαδή, όπως κάθε χρόνο, εγγράφουν και περιγράφουν “φαραωνικά” έργα που μένουν μόνο στη φαντασία τους.
  • ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ: αντιπυρικό ή αντισεισμικό έργο παρά μόνο μπαλώματα, αντιπλημμυρική θωράκιση παρά μόνο το αντιπλημμυρικό στην Τσαλαβούτα, απαλλοτριώσεις οικοπέδων για κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες και διανοίξεις οδικών αρτηριών, δημοτικό αποτεφρωτήρα ή διαδημοτικό νεκροταφείο την ώρα που η κατάσταση στο νεκροταφείο είναι αφόρητη και οι φόροι ταφής είναι τεράστιοι, προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες., αντιμετώπιση συνεπειών covid-19
  1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
  • Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για μισθοδοσίες, εργοδοτικές εισφορές και Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων του Δήμου το κράτος καλύπτει μόνο τα 14,8 εκατομμύρια €. Δηλαδή, μόνο για τους εργαζόμενους του Δήμου το κράτος δίνει σχεδόν 3 εκατομμύρια € λιγότερα.
  • Συνεχίζονται τα ποσά εκατομμυρίων ευρώ για τους εργολάβους στο πράσινο και αρκετές άλλες υπηρεσίες.

Η Διοίκηση Παχατουρίδη συνεχίζει την απαξίωση υπηρεσιών που σιγά-σιγά τις προωθεί σε εργολάβους και σπεύδει πρώτη να υλοποιήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την 3ωρη εργασία και τις απολύσεις.

  1. ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Β/Ν ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Για τη συντήρηση των σχολείων προβλέπεται το γλίσχρο ποσό των 371.400 ευρώ μικρότερο ακόμη και από το 2021, το οποίο παρέμεινε μόνο πρόβλεψη αφού η διοίκηση δεν απορρόφησε ούτε κατά 1 ευρώ. Και αυτό στις μέρες μας που σε πολλά σχολεία η κατάσταση είναι άθλια έως επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

H Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου έχει ήδη, το 2020, παρακρατήσει χρήματα από την κρατική επιχορήγηση των σχολείων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, επικαλούμενη τα έξοδα για αγορά αντισηπτικών και μέσων ατομικής προστασίας!

Για άλλη μια φορά ΔΕΝ υπάρχει πρόβλεψη για:

  • Ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. Τo 28ο Δημοτικό και η μετεγκατάστασή του ΑΠΟΥΣΙΑΖOYN ΠΛΗΡΩΣ από την εισήγηση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων, καθώς και δεκάδες άλλα σχολεία όπως: 4ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό, 7ο-10ο Λύκειο, 6ο Γυμνάσιο. Τα ΠΡΟΚΑΤ θα γίνουν μόνιμα (δύο από τα νηπιαγωγεία της πόλης ήδη το βιώνουν)
  • Άμεση εγκατάσταση του φυσικού αερίου μέσα στα σχολεία ενώ οι αγωγοί έχουν φτάσει ήδη απ’ έξω.

Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς:

Για 6η(!!!) χρονιά σέρνεται η μελέτη για την κατασκευή του ενός και μόνο βρεφονηπιακού σταθμού με το κονδύλι του 1.800.000 ευρώ να εγγράφεται χρόνια τώρα στους προϋπολογισμούς  χωρίς να προχωρά. Αυτά όταν πάνω από 200 παιδιά μένουν έξω από παιδικό σταθμό (από αυτά που έκαναν αίτηση) και η Διοίκηση ανερυθρίαστα απέλυσε 14 εργαζόμενες βρεφονηπιακών σταθμών με ψεύτικες συνεδριάσεις.

  1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ

Η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν πήρε ούτε το αυτονόητο μέτρο για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη το διάστημα που τα μαγαζιά ήταν κλειστά λόγω του lockdown. Ακόμα και τη διαδικτυακή πλατφόρμα που εγκαινίασαν με σκοπό να δηλωθούν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που χρειάζονται μείωση δημοτικών τελών την σαμπόταραν οι ίδιοι (αφού δεν τη διαφήμισαν). Αποτέλεσμα: μόλις 200 επαγγελματοβιοτέχνες έχουν κάνει δήλωση για μείωση τελών και μέχρι στιγμής δεν έχουν ελαφρυνθεί ούτε ένα ευρώ!!!

Στον Προϋπολογισμό του 2022 δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση τελών και φόρων. Μόνο μεγάλα λόγια και “βαρετά” σποτάκια.

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την ώρα που μπροστά μας έχουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων η απόδοση στον ΕΔΣΝΑ ύψους 3.250.000 € προκαλεί οργή.

Οι εκλεκτοί του κ. Πατούλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και μέσα στην πανδημία, και μέσα στο κατακαλόκαιρο, συνεχίζουν ακάθεκτοι το έγκλημα για την κατασκευή της νέας χωματερής στη Φυλή. Kάθε μέρα πρόσθετες ποσότητες αποβλήτων προστίθενται στις υπάρχουσες. Επεκτείνεται το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης. Εγκρίνεται το ανενεργό λατομείο “Μουσαμά” ως κατάλληλος χώρος για ΧΥΤΥ και ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι” η κατασκευή δύο εργοστασίων  σκουπιδιών.

Αυτά την ώρα που παραμένει η υγειονομική βόμβα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δίπλα στο Άλσος και ο λειοτεμαχιστής που μόνο τα φίλτρα του προβλέπεται να κοστίσουν 40.000 ευρώ!!! Η πολιτική της Διοίκησης Παχατουρίδη είναι μακριά από τη λογική της ανακύκλωσης στην πηγή.

  1. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

Οι δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες διεκδικήσεις των καταπατητών της Μητροπολιτικού ναού Λαμίας συνεχίζονται.

Μια σειρά έργα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με απαλλοτρίωση χώρων και με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα με τη δουλειά του σε αντίθεση με τα δάνεια που ετοιμάζεται να πάρει η Διοίκηση Παχατουρίδη και θα τα πληρώνουν οι Περιστεριώτες μέχρι και τα εγγόνια τους.

Απαιτούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει ότι οι πλατείες και το Ποικίλο Όρος είναι δημόσιο κτήμα απέναντι σε κάθε είδους καταπατητές. Να παραχωρηθεί το Ποικίλο στο Δήμο Περιστερίου και στους όμορους δήμους αποκλειστικά για χώρος πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού

Η Διοίκηση Παχατουρίδη υλοποιεί τις εντολές της κυβέρνησης.

Είναι το καλό παιδί των “από πάνω” και δεν πρόκειται να διεκδικήσει για την προστασία του περιστεριώτικου λαού.

Μόνο ο αγώνας μέσα από τους οργανωμένους φορείς μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει λύσεις που θα καλυτερεύουν τη ζωή του.

Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για την προστασία της υγείας μας

  • Στελέχωση των Κέντρων Υγείας Περιστερίου ώστε να μπορούν να καλύπτουν τους δημότες σε δωρεάν εξετάσεις, τεστ και πληροφόρηση
  • Να στελεχωθεί το Αττικό, ως το πιο κοντινό νοσοκομείο στην περιοχή μας.
  • Μαζικά δωρεάν τεστ για COVID στο Περιστέρι που είναι ήδη επιβαρυμένο.
  • ΟΛΑ τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Δήμου.
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία και Β/Ν σταθμούς.
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αποζημίωση για όσο χρειαστεί.

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

  • Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα με επιτάχυνση όσων καρκινοβατούν. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μελέτη και κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο ορεινό Περιστέρι για την ανάσχεση των υδάτινων όγκων που πνίγουν την περιοχή.
  • Έργα και δράσεις αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης με διεκδίκηση κρατικών πόρων και άμεση προτεραιότητά στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού προσβάσιμες δωρεάν από το λαό.
  • Απομάκρυνση του υπερκορεσμένου νεκροταφείου και κατασκευή του Διαδημοτικού. Άμεση κατασκευή αποτεφρωτήρα για την ανακούφιση του προβλήματος. Να αποδοθεί στο λαό ως χώρος ενοποιημένος με την ευρύτερη περιοχή του άλσους αποκλειστικά υψηλού πρασίνου, ήπιας άθλησης και αναψυχής, ανάσα ζωής για τους κατοίκους, χωρίς εμπορικές εγκαταστάσεις και ιδιωτική εκμετάλλευση.
  • Άμεση αποξήλωση της υγειονομικής βόμβας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το Άλσος.
  • Μετεγκατάσταση του γκαράζ σε υπάρχοντες χώρους του Δήμου χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η νέα εγκατάσταση να προβλέπει ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους για τους εργαζόμενους της καθαριότητας, του πρασίνου και όλων των άλλων υπηρεσιών.  
  • Απόκτηση ελεύθερων χώρων με κρατική χρηματοδότηση χωρίς δάνεια από τις ιδιωτικές τράπεζες.
  • Διανοίξεις κεντρικών αρτηριών με παράλληλα έργα οδοποιίας και μελετημένες πεζοδρομήσεις
Μοιραστείτε το:
Tagged