Λαϊκή Συσπείρωση: Κοινή απάντηση στους 7 δημάρχους της Δυτικής Αθήνας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Με αφορμή την κοινή δήλωση των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας για την υπόθεση του ΧΥΤΑ στη Φυλή, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών, σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Μετά από παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια, κινητοποιήσεις, τη μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, που διοργάνωσαν οι συντονιστικές επιτροπές σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Γραμματικού – Μαραθώνα, οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας εξέδωσαν ασθμαίνοντας κάτω από το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης και διεκδίκησης, μια κοινή ανακοίνωση, στην οποία υιοθετούν ορισμένα από τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων, χωρίς όμως τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Βέβαια, δεν μας κάνει εντύπωση που δεν βγάζουν άχνα για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί και γίνει το προηγούμενο διάστημα, για τους πραγματικούς ενόχους και τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και την αντιμετώπισή του. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ λήφθηκε από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που ανήκουν ή στηρίζουν τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, παρά το ρόλο του “ανεξάρτητου” και του “αυτοδιοικητικού”, που μόνο θυμηδία προκαλεί, στηρίζουν αυτά τα κόμματα που οι πολιτικές τους έχουν καταδικάσει τη Δυτική Αθήνα στη φτώχεια, στην ανεργία και στον καρκίνο της χωματερής.

Η απόφαση επικυρώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τις παρατάξεις του νυν περιφερειάρχη Πατούλη και της πρώην περιφερειάρχη Δούρου, με τη συνδρομή του …γνωστού Τζήμερου. Και η απόφαση αυτή καταδεικνύει τη σύμπλευση και τη συμφωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία οι δήμαρχοι καθαγιάζουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Ο τρόπος που θέτουν οι δήμαρχοι στην επιστολή τους το ζήτημα της χωροθέτησης νέων χώρων, δεν απαντάει σε τίποτα. Το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο η διαμόρφωση κριτηρίων καταλληλότητας που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, με ομολογούμενη από όλους την κατάσταση που υπάρχει στο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα, με την οποία καθίσταται απαγορευτική οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση, για το οποίο δεν λένε κουβέντα. Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η μοιρασιά του προβλήματος!

Οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στους δήμους της Δυτικής Αθήνας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες των σωματείων και των φορέων της περιοχής. Ζητάμε εδώ και τώρα να υπάρξουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής που να υιοθετούν ολοκληρωμένα τα αιτήματά τους:

Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, “ΤΙΤΑΝ”, Σταμέλου και Κυριακού, που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.

Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή».

Μοιραστείτε το:
Tagged