Κύπριοι “φίλοι” Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Αγνός και αναμάρτητος για το «Κυπριακό» και το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Δήθεν, έχουν άλλες πηγές οι “φίλοι” του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ούτε αυτόπτες μάρτυρες θέλουν, ούτε πρακτικά…

Πραγματικότητες και μύθοι για το «ταλαιπωρημένο» Κυπριακό: Τα πρακτικά του Κραν Μοντανά, οι σχολές σκέψεις και το κυνήγι μαγισσών

Γιατι βγάζουν τόσο μίσος για τον Πρόεδρο της Κύπρου οι πρώην συνεργάτες του; Πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό…

Οι αλήθειες των απόρρητων εγγράφων προκαλούν πόνο: Πάνω απ’ όλα έπρεπε να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας

Λοιπόν, επί της διαδικασίας, που λένε και στις συνεδριάσεις της Βουλής, άμα θέλουν να μιλήσουν χωρίς να είναι η σειρά τους. Επί της διαδικασίας και ας είναι ουσία.

Τώρα που τελειώσαμε με τη δημοσίευση των πρακτικών από τις συναντήσεις του Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα, πρέπει να δούμε αν ξεκαθάρισε το σκηνικό. Όσοι διάβασαν τα πρακτικά, και όχι μόνο τα σχόλια, τα δικά μας ή άλλων, ειδικά όσα δημοσιεύσαμε την Κυριακή από το δείπνο του ναυαγίου, πρέπει πια να έχουν καθαρή εικόνα.

Αναδεικνύουν αυτό που ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε, επίσης την Κυριακή, στον «Φιλελεύθερο». Ότι «η τουρκική «ευελιξία» ήταν μια προσπάθεια:

α) νομιμοποίησης της εισβολής και παρουσίας του στρατού κατοχής,

β) διασφάλισης της παραμονής του στη Μεγαλόνησο για 15 χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου, και κατόπιν

γ) διά παντός παραμονή του καθότι η ρήτρα που πρότειναν προέβλεπε ότι για να φύγουν έπρεπε να το απαιτήσουν οι Τουρκοκύπριοι.

Η Τουρκία ζητούσε λοιπόν από εμάς τη νομιμοποίηση της εισβολής και την επ’ αόριστον παραμονή του τουρκικού στρατού».

Κάποιοι διαφωνούν με τη μαρτυρία του Κοτζιά, κι ας ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση. Διαφωνούν και με τη μαρτυρία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που δήλωνε την Κυριακή:

«Ό,τι και να πει κανείς, το γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία απέρριψε δύο από τα έξι σημεία του πακέτου Γκουτέρες, το πρώτο ήταν η κατάργηση των εγγυήσεων και το δεύτερο η, εν τέλει, πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Διαφωνούν και με όσα μαρτυρά ο Νίκος Αναστασιάδης και με όσους άλλους δείχνουν την τουρκική αδιαλλαξία. Αλλά, είναι αδιανόητο να διαφωνούν με τα λόγια που έγραψε ο πρακτικογράφος των Ηνωμένων Εθνών και να προσπαθούν να αποδείξουν ότι διαβάζονται διαφορετικά από ό,τι τα διαβάζει ένας άνθρωπος που έχει τον κοινό νου να αντιληφθεί τι διαβάζει. Γι΄ αυτό δημοσιεύσαμε ολόκληρα τα πρακτικά, για να μπορεί ο καθένας να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη.

Όταν διαβάζεις, ας πούμε, ότι: «ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως στην πρώτη του πρόταση η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας θα ίσχυαν κατά αναλογία (mutatis mutandis). Εισηγήθηκε στην συνέχεια ότι αυτές μπορούν να επανεξεταστούν –ίσως σε 15 χρόνια– όταν οι τουρκοκυπριακές απαιτήσεις θα εκπληρώνονταν και ο μηχανισμός εφαρμογής θα ήταν στη θέση του», ε, δεν γίνεται να καταλαβαίνεις ότι ο Τσαβούσογλου δέχθηκε κατάργηση εγγυήσεων. Αυτή ήταν η τελική του θέση, μετά από τρεις ώρες συζητήσεων.

Αυτό που παρακολουθούμε στο εσωτερικό μέτωπο, όμως, είναι να σχολιάζονται τα λόγια δημοσιογράφων και πολιτικών και οι ερμηνείες τους και όχι, για παράδειγμα, τα λόγια του Τσαβούσογλου. Σχολιάζεται ο Κοτζιάς, συχνά με υβριστικό τρόπο, αλλά όχι ο Τσαβούσογλου. Τους ενοχλούν τα σχόλια του Μιχάλη Ιγνατίου, του Νίκου Αναστασιάδη, του Μάριου Πελεκάνου, αλλά όχι τα σχόλια του Τσαβούσογλου στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση των τελευταίων χρόνων.

Είναι περίεργο; Ναι, αλλά δεν είναι ανεξήγητο. Είναι το αποτέλεσμα των πλυντηρίων από τα οποία πέρασαν οι εγκέφαλοι πολλών και τώρα πια δεν επιστρέφουν με τίποτα στην κανονική τους λειτουργία. Δεν επιστρέφουν σε κανονικότητα, που λένε. Είναι ρυθμισμένοι –οι εγκέφαλοι– να βρουν μεμπτά σε μια ιστορική δημοσιογραφική ενημέρωση.

Έτσι, αντί να διαβάσουν τα πρακτικά να ενημερωθούν, ρίχνουν σκιές: Δημοσιεύονται αποσπασματικά, λένε. Τι λείπει, όμως; Αν λένε ότι είναι αποσπασματικά σημαίνει ότι τα έχουν αυτοί ολόκληρα και διαφέρουν από τα δικά μας. Ας τα δημοσιοποιήσουν για να μας βάλουν στη θέση μας. Τα διέρρευσε ο Αναστασιάδης, λένε. Γιατί τα διέρρευσε;

Επειδή επιβεβαιώνουν όσα έλεγε εδώ και τέσσερα χρόνια και διαψεύδουν όσα έλεγαν όσοι τον κατηγορούσαν ότι πέταξε την ευκαιρία για λύση; Εάν, όμως, αυτό είναι γεγονός, θα έπρεπε να ντρέπονται για την ουσία του πράγματος και όχι να θέλουν να ντραπούμε εμείς για τη «διαρροή».

————-

Υ.Γ.: Επί της διαδικασίας, πάντα: Εάν βρούμε και τα πρακτικά από τις συναντήσεις του Άντρου Κυπριανού με τον Τσαβούσογλου ή αυτές με τον Άιντε κι έχουν πολιτική αξία, θα τα δημοσιεύσουμε. Αλλά, γιατί να περιμένουμε, ας τα διαρρεύσει ο ίδιος, αν τον δικαιώνουν κι αυτόν.

Αρίστος Μιχαηλίδης Φιλελεύθερος Κύπρου /  [email protected]

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged