Κυριάκο… υπάρχουν μπράβο για σένα… αλλά και ντροπές…!!!

Άρθρα Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Κυριάκο μπράβο αλλά και ντροπή!

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της παρούσας κυβέρνησης είναι η μεταστροφή της απαισιοδοξίας στην οποία βούλιαζε την τελευταία δεκαετία η ελληνική κοινωνία, αλλά και η ευρεία αποδοχή που τυγχάνουν στην κοινή γνώμη μέτρα όπως ο αντικαπνιστικός νόμος και η κατάργηση του Πανεπιστημιακού “ασύλου”…

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse πάνω από το 60% πιστεύει πως η κατεύθυνση των πραγμάτων είναι θετική. Ανάλογα είναι και τα ευρήματα των ερευνών και των υπόλοιπων εταιρειών. 

Πριν λίγους μήνες και καθ’ όλη την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τα ποσοστά ήταν αντίστροφα καθώς  τα 2/3 της κοινωνίας πίστευαν πως κινούμαστε προς την λάθος κατεύθυνση…

Αν η ψυχολογία αποτελεί την “μίζα” με την οποία μπορεί να πάρει μπροστά η οικονομία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αυτό που είναι ακόμη σημαντικότερο από τον τρόπο που κεφαλαιοποιεί η κυβέρνηση την πολιτική της αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση είναι οι ενδείξεις βαθύτερων αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία.

Η ευρύτητα της αποδοχής της εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού αποτελεί μια τέτοια ένδειξη.

Νομίζω πως σημαντική συνεισφορά στην επιτυχία του μέτρου είχε η καθολικότητα της απαγόρευσης αλλά και η ωρίμανση της κοινωνίας με την πάροδο του χρόνου. Από τη στιγμή που έλειψαν τα “παραθυράκια” άπαντες πήραν στα σοβαρά την υπόθεση.

Η μη καθολικότητα της εφαρμογής του μέτρου κατά το παρελθόν είχε σαν συνέπεια την πλήρη καταστρατήγησή του. Τούτο ίσως αποτελεί και ένα παράδειγμα του ριζικού χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων….

Στην ίδια έρευνα της Pulse για τον Σκάι το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πλήρη εφαρμογή του  αντικαπνιστικού.  Την ίδια άποψη έχει και το 49% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το κόμμα του οποίου το 28% της εκλογικής βάσης διαφωνεί με τα μέτρα… Τούτο θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της αριστεράς…

Υπάρχουν και καλύτερα…

Ένα επόμενο θέμα που επιβεβαιώνει πως κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία είναι η αποδοχή του νέου νόμου με τον οποίο καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Το 50% σίγουρα συμφωνεί με την κατάργηση και το 16% μάλλον συμφωνεί. Σίγουρα διαφωνεί το 16% και μάλλον διαφωνεί το 7%.

Από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ το 22% σίγουρα συμφωνεί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το 18% μάλλον συμφωνεί (άθροισμα 40%). Το 49% μάλλον και σίγουρα διαφωνεί.

Η αντιπολίτευση έχει αναδείξει το θέμα της κατάργησης του ασύλου τους τελευταίους μήνες σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης και τούτο όπως δείχνουν τα νούμερα της έρευνας είναι λάθος, γιατί αντί να διχάσει και να αποσπάσει δυνάμεις από τους αντιπάλους επιτυγχάνει το αντίστροφο….

Η αποδοχή του αντικαπνιστικού και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όσο και να μοιάζουν αυτονόητα, καταδεικνύουν πως λαμβάνουν χώρα κάποιες βαθύτερες ποιοτικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

 Η καταστροφή

Φοβάμαι πως αυτά ίσχυαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Την εβδομάδα που τρέχει η υπόθεση των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων κινδυνεύει να τινάξει το θετικό κλίμα της αισιοδοξίας που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στον αέρα.

Στην κυβέρνηση κάνουν λάθος αν πιστεύουν πως η παραίτηση του 80χρονου “Γκρούεζα” από τη Καρδίτσα αποκατέστησε την “ψυχρολουσία” που υπέστη η μερίδα της κοινωνίας που ανέδειξε το Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και έβγαλε τη Ν.Δ. κυβέρνηση για να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια.

Κύριε Μητσοτάκη αυτό το “ξωτικό” του παλαιοκομματισμού που παριστάνει τον τοπικό παράγοντα κόμματος στην Καρδίτσα ισχυρίσθηκε δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή τα εξής: “Εγώ θα γύριζα στη ΝΔ, γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα ένα στρατό δικό μου στα Τρίκαλα”, “Με καλέσανε κάτω διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα ‘’θα γυρίσω πίσω κύριε πρόεδρε να σας βοηθήσω αφού  θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μια από αυτές τις θέσεις”.

Τι υποστηρίζει ο 80χρονος…

Αν η συναλλαγή έλαβε χώρα όπως την διατυπώνει κ. Μητσοτάκη, οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις και να πράξετε τα δέοντα…

Η ιστορία του διορισμού των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να ακυρωθεί ολόκληρη καθώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις που βγάζουν μάτι…

Το επιχείρημα “πως τα ίδια έκαναν και οι άλλοι…” δεν είναι αρκετό. Αν ήταν αρκετό θα αφήναμε τον κ. Πολάκη να διορίζει τους δικούς τους “Γκρούεζες”, όπως έκαναν παλαιότερα η κα. Ξενογιαννακοπούλου (το θυμάμαι το σχετικό άρθρο της στήλης), ο κ. Κακλαμάνης κλπ.

Πιστεύω πως είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να θεσπιστεί μια διαδικασία όπου οι διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς και οι άλλες θέσεις να γίνονται με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό και την απόφαση να την λαμβάνει αρμόδια επιτροπή του υπουργείου και με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων.

Η παρακάτω ανάρτηση του κ. Η. Μόσιαλου (που διδάσκει στο LSE διοίκηση υγειονομικών μονάδων και τον συμβουλεύονται πολλές κυβερνήσεις) στο Facebook είναι χαρακτηριστική της κατάστασης:

“Έχω πάρει αρκετά μηνύματα από πρώην φοιτητές και φοιτήτριες γνωστών πανεπιστημίων και σχολών δημόσιας υγείας που σπούδασαν οικονομικά και διοίκηση υπηρεσιών υγείας.

Οι περισσότεροι/ες υπέβαλαν αιτήσεις για υποδιοικητές νοσοκομείων και δεν τους επέλεξαν με την κλειστή διαδικασία που εφαρμόστηκε. Όλοι/ες με προϋπηρεσία σε υπηρεσίες η οργανισμούς υγείας.

Στελέχη υπάρχουν αλλά οι κλειστές διαδικασίες ευνοούν όσους έχουν πολιτική πρόσβαση.

Έτσι δεν ξέρουμε πως έγινε η επιλογή των διοικητών και τίποτα απολύτως για όσους/ες δεν επελέγησαν. Η παραίτηση του νέου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας δεν ‘λύνει’ το πρόβλημα.

Πρέπει να γίνει ανοιχτή διαδικασία και επιλογή από επιτροπή (υπό την προεδρία του υπουργού υγείας) που θα απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες και κύρος…”.

Υ.Γ. Πριν μερικές εβδομάδες μου τηλεφώνησε φίλος από επαρχιακή πόλη να του πω τη γνώμη μου για υπόθεση που τον αφορούσε. Του είχαν προτείνει υψηλή θέση στο τομέα της δημόσιας υγείας στην περιοχή του.

“Εσύ έχεις επιχείρηση και βρίσκεσαι όλη τη μέρα στο πόδι..” του είπα. “Πότε θα προλαβαίνεις;” “Δεν χρειάζεται πολύωρη παρουσία”, μου απάντησε.

Αν προσπαθήσω μπορεί να τα προλάβω όλα. “Μετά τι ξέρεις από νοσοκομεία;” είπα. “Γιατί οι άλλοι ξέρουν…” μου απάντησε.

“Τέλος πάντων, επειδή έχεις καλή και αποδοτική δουλειά δεν έχεις κανένα λόγο να ασχοληθείς.  Εκτός αν αποσκοπείς σε άλλου είδους απολαβές δια της πλαγίας. Αυτά όμως περικλείνουν το κίνδυνο να τρέχεις το υπόλοιπο της ζωής σου στα δικαστήρια για απιστίες και απάτες… Η γνώμη μου είναι να κοιτάξεις τη δουλειά σου”.

Έχεις δίκιο μου είπε το ίδιο σκεφτόμουν και εγώ απλά ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου…

Κώστας Στούπας

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged