Κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν: Ζητεί να μπει Τέλος στην “τοξική” εμπλοκή ξένων στη Λιβύη

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον οδικό χάρτη για την διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη μέσα στο 2021, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες Πέμπτη.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου “καλωσορίζουν την απόφαση του  Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για την επιλογή μηχανισμού για μια νέα μεταβατική εκτελεστική αρχή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι πέντε κυβερνήσεις απευθύνουν έκκληση για καλή πίστη και επίδειξη αίσθησης του επείγοντος προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Λιβύης για την υιοθέτηση “μιας ενωμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης”.

Χαρακτηρίζοντας την ξένη εμπλοκή στη Λιβύη “τοξική”, οι κυβερνήσεις αναφέρουν ότι οι μετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου “πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός” και “να αποκαταστήσουν τον πλήρη σεβασμό προς το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας   (GNA) της Τρίπολης στην αντιπαράθεσή της με τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία.

Η Άγκυρα έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί για την στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης με όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παροχή πληροφοριών και επιτελική στήριξη καθώς και με μεταφορά τζιχαντιστών μισθοφόρων.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία “καλωσορίζει” την συμφωνία για μεταβατική διοίκηση στη Λιβύη, “καταδικάζει”…την ξένη εμπλοκή και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, αλλά δεν κάνει λόγο για την κοινή ανακοίνωση των πέντε κυβερνήσεων.

ΗΠΑ: Να φύγουν τώρα απ’ τη Λιβύη στρατιώτες και μισθοφόροι Τουρκίας και Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον «ζητά από την Τουρκία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως την αποχώρηση των δυνάμεών τους» από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των μισθοφόρων, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός, προσωρινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Μιλς.

«Ζητάμε από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές παρεμβάσεις», είπε ο Μιλς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Πουλάει… τρέλα η Τουρκία: Καταδικάζει, λέει, την ξένη εμπλοκή στη Λιβύη και την παραβίαση εμπάργκο όπλων ΟΗΕ

Η Τουρκία, κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη σύγκρουση στη Λιβύη, εξέφρασε σήμερα την «ικανοποίησή» της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που αναμένεται ότι θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε, και από το χρονοδιάγραμμα με στόχο να διεξαχθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις συντομότερες προθεσμίες, που ανακοινώθηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο ενέκριναν την Τρίτη έναν μηχανισμό επιλογής των μελλοντικών ηγετών της μετάβασης μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η συμφωνία αφορά την εγκαθίδρυση «μιας ενοποιημένης εκτελεστικής αρχής», την ώρα που η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο αρχές, την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία, και μια εξουσία την οποία ενσαρκώνει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

«Η Τουρκία, η οποία αποδίδει σημασία στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης, ελπίζει ότι η δομή της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Κρίνοντας πως είναι «απαραίτητο» να «μην διακοπούν και πάλι» οι προσπάθειες καλών υπηρεσιών που καταβάλλονται από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ, η τουρκική διπλωματία σημειώνει πως παρακολουθεί «με ανησυχία τη σταθεροποίηση της στρατιωτικής παρουσίας και των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από παράνομους παράγοντες στη χώρα».

Η Τουρκία «θα συνεχίσει να υιοθετεί μια εποικοδομητική προσέγγιση» και να «συνεργάζεται με αποφασιστικό τρόπο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να απωθήσουν τον Ιούνιο 2020 μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 οι δυνάμεις του Χαφτάρ για να καταλάβουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν τον Οκτώβριο σε κατάπαυση του πυρός και επανήλθαν στην οδό του διαλόγου με την ενθάρρυνση του ΟΗΕ.

Εκτός από τον μηχανισμό για την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας, οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο, οι οποίοι συνεδριάζουν στην Αίγυπτο, συμφώνησαν την Τετάρτη στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2021.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών,  χθες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, συνυπέγραψαν δήλωση με την οποία ζητούν να τερματιστεί άμεσα η “τοξική” ξένη εμπλοκή στη Λιβύη και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων – κάτι, δηλαδή, που αποτελεί το περιεχόμενο διεθνών καταγγελιών κατά της Τουρκίας…

Πηγή: Ahval /AFP /ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged