Κορωνοϊός: «Έκρηξη» ενεργών κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Αθήνα, Περιστέρι, Πειραιάς, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Εύβοια, είναι οι πιο βαρυφορτωμένες επιδημιολογικά περιοχές της πανδημίας του κορωνοϊού, που προκαλούν προβληματισμούς και ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχ΄ς της χώρας.

Ο δείκτης των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού εξηγεί τους λόγους που οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν το σκληρό lockdown που επεβλήθηκε στην Αττική. Ποιοι δήμοι της Αττικής εμφανίζονται στο «κόκκινο» το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Λίγες ώρες αφού τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου εξηγεί τα «σημάδια» που οδήγησαν τους ειδικούς και την κυβέρνηση στην απόφαση για νέο lockdown.

Σε εθνικό επίπεδο, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού υπολογίζονταν σε 6.678 την 1η Φεβρουαρίου και φαίνεται πως εκτινάχθηκαν στα 9.023 έως και την περασμένη Δευτέρα, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική.

Αγγίζουν τις 5.000 τα γνωστά ενεργά κρούσματα στην Αττική

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους αναφορικά με την Αττική. Τα ενεργά κρούσματα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας υπολογίζονταν στις αρχές του μήνα σε 3.197, ενώ σήμερα αγγίζουν τις 5.000 (4.928). Μόνο το τελευταίο 24ωρο, η Αττική κατέγραψε 795 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, διπλασιάζονται σχεδόν τα κρούσματα κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αθηναίων οι μολύνσεις υπολογίζονται σε 677 την 1η Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 1.054. Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 216 νέα κρούσματα κορωνοϊού στον κεντρικό τομέα Αθηνών.

Εικόνα επιδείνωσης της επιδημίας παρουσιάζει όμως και ο Πειραιάς, ο οποίος καταγράφει 618 ενεργά κρούσματα (ήταν 408 στις αρχές Φεβρουαρίου), με τις τελευταίες ημέρες να σημειώνει τριψήφιο αριθμό μολύνσεων (124 το τελευταίο 24ωρο).

Στους δήμους της Αττικής που παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων συγκαταλέγονται όμως και το Περιστέρι (122 την 1η Φεβρουαρίου, 215 ενεργά κρούσματα σήμερα), η Καλλιθέα (224 σήμερα, έναντι 73 πριν από 9 ημέρες), το Ίλιον (143 ενεργά κρούσματα, έναντι 75 την 1η Φεβρουαρίου) και το Μαρούσι (134 ενεργά κρούσματα, κατέγραφε 104 πριν από 9 ημέρες).

Ανοδική η τάση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Οι επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει εισηγηθεί για την ώρα νέα μέτρα στη συμπρωτεύουσα, ωστόσο και εκεί φαίνεται πως παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Από τα 437 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 598.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν στη Θεσσαλονίκη 101 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε ένα εικοσιτετράωρο.

Ραγδαία επιδείνωση στην Πάτρα

Ακόμη πιο ανησυχητική μοιάζει η εικόνα στην Πάτρα, η οποία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού (τα στοιχεία αφορούν όλη την περιφέρεια Αχαΐας). Την πρώτη ημέρα του Φλεβάρη, στην πόλη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογιζόταν σε 196, ενώ σήμερα αγγίζει τα 500.

Τέλος, η Εύβοια είναι μια περιφέρεια όπου οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν πάρει την ανιούσα. Το νησί κατέγραφε 271 ενεργά κρούσματα πριν από δέκα ημέρες και σύμφωνα με τα στοιχεία ως και χθες, Τρίτη, αυτά ανήλθαν σε 472.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged