Κινόα: Η υπερτροφή των υπερτροφών!!!

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι τα τελευταία χρόνια ορκίζονται στο… ευαγγέλιο της κινόα για την βέλτιστη πρόσληψη καίριων συστατικών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Και όχι άδικα, αφού αυτός ο “μαγικός” σπόρος περιέχει πολλά και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και σε αναλογία ποσότητας/προσφοράς είναι ίσως το σημαντικότερο μέλος της ομάδας των “υπερτροφών”.

Δείτε τους πιο σημαντικούς λόγους που επιβάλλεται να συμπεριλάβετε την κινόα στην διατροφή σας

Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ινών από κάθε άλλο δημητριακό

Οι ίνες είναι ευρέως γνωστές για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, καθώς και στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Οι ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων, ενώ σας βοηθούν να χάσετε βάρος, δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν από ό,τι άλλες τροφές. Επίσης σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου

Ο σίδηρος βοηθά στην καλή υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτελεί τη βάση του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο από το ένα κύτταρο στο άλλο και τροφοδοτεί με οξυγόνο τους μυς, για να βοηθήσει στην συστολή τους. Επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% του συνολικού οξυγόνου στο αίμα. Τέλος, ο σίδηρος συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην ενζυμική δραστηριότητα και στον μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια.

Είναι από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου

Το μαγνήσιο βοηθά στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου μειώνει πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να μειώσει τον διαβήτη τύπου-2, διατηρώντας την ποσότητα σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Άλλα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία του ανθρώπου περιλαμβάνουν την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την αποτοξίνωση, την παραγωγή ενέργειας και τη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών.

Πλήρης πρωτεΐνη με μεγάλες ποσότητες λυσίνης, ριβοφλαβίνης και μαγγανίου

Η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 βασικά αμινοξέα. Η λυσίνη που περιέχει είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος. Η ριοβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) βελτιώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό εντός του εγκεφάλου και των μυϊκών κυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τέλος, το μαγγάνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη βλαβών στα μιτοχόνδρια κατά την παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην προστασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις ελεύθερες ρίζες.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged