Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου αγοριού από εργαζόμενους σε δομή της

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Η ΕΛ.ΑΣ.  ερευνά καταγγελία σοκ για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου στην Κιβωτό του Κόσμου

Καταγγελίες που προκαλούν σοκ και ερωτήματα για την Κιβωτό του Κόσμου ερευνά το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας. Μία εκ των καταγγελιών, μάλιστα, αφορά ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για σωρεία καταγγελιών που έγιναν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη (η καταγγελία προέκυψε από έκθεση των αρμοδίων που παρακολουθούν τα ιδρύματα) και ακολούθως διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει -πριν από λίγες ημέρες, εντός του Νοεμβρίου- προκαταρκτική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τουλάχιστον πέντε από τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, σε Αθήνα και επαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί σε κατάθεση παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές, ενώ έχουν γίνει και ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο σε ασέλγεια/σεξουαλική κακοποίηση αλλά και σε ξυλοδαρμούς, λεκτική κακοποίηση και κακές συνθήκες διαβίωσης σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Η έρευνα θα είναι ολική, θα αφορά τα πάντα, από τη διατροφή και τη διαχείριση του ιδρύματος έως -φυσικά- και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η καταγγελία του ανηλίκου για την Κιβωτό του Κόσμου

Μεταξύ όσων έχουν κληθεί να καταθέσουν, χθες, κατά πληροφορίες, κατέθεσε και ένα 15χρονο -την περίοδο που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκε- αγόρι. Το αγόρι αυτό περιέγραψε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από δύο άνδρες εργαζομένους στη δομή υπό την απειλή ότι αν μιλήσει θα υποστεί συνέπειες η οικογένειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο ανήλικος κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου ασελγούσαν σε βάρος του από το 2020 έως μερικούς μήνες πριν, στις αρχές του 2022.

Φέρεται, μάλιστα, να κατήγγειλε ότι δεν είναι το μόνο παιδί που έχει υποστεί τέτοια κακοποίηση από τα εν λόγω άτομα στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι καταγγελίες που προκάλεσαν την έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου» και η θέση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.

——————-

Κιβωτός του Κόσμου: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τις καταγγελίες κακοποίησης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της «Κιβωτού του Κόσμου» το οποίο καταγγέλθηκε για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.

Η Εισαγγελία της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από καταγγελία που διαβιβάστηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το περιεχόμενό της αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανετέθη στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τετάρτης (16/11) κατέθεσε στο «Ανηλίκων» της Ασφάλειας ένας 19χρονος που φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης. Ο νεαρός φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών σε δομή της «Κιβωτού», ενώ το τελευταίο διάστημα κατοικεί σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του.

Ανάμεσα σε όσα είπε στους αστυνομικούς είναι ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε σε βάρος του.

Παράλληλα, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρουν σε βάρος του ίδιου προσώπου έχει υποβληθεί ακόμη μία καταγγελία για περιστατικό που φέρεται να έχει λάβει χώρα, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Μπαίνοντας σε δωμάτιο είχε εντοπίσει άθελά του το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Όταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει. Το συμβάν θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Από τη μεριά της, η «Κιβωτός του Κόσμου», σε ανακοίνωσή της, δήλωσε άγνοια για τα παραπάνω και δήλωσε πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Κιβωτός του Κόσμου- Όλη η Ανακοίνωσή της

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Με εκτίμηση  Κιβωτός του Κόσμου»

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει διάταξη δυνάμει της οποίας επρόκειτο να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» κτίριο που είχε υπό την ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας είχαν δει πληροφορίες για ξυλοδαρμό αγοριού που φιλοξενείτο σε δομή της «Κιβωτού» στο Βόλο, ενώ σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της δομής στη Χίο είχαν φιλοξενηθεί στον τοπικό Τύπο.

Πηγή: iefimerida.gr, kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged