ΚΕΔΕ: Μονά Ζυγά δικά της τα θέλει όλα για την δημοτική αστυνομία

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Μονά Ζυγά δικά της τα θέλει όλα για την δημοτική αστυνομία η ΚΕΔΕ. Εκφράζοντας αντιρρήσεις  για διατάξεις του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο της δημοτικής αστυνομίας,  θέλει την πλήρη ποδηγέτηση και τον πλήρη διοικητικό έλεγχο  της δημοτικής αστυνομίας, όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων, αλλά από τους δημάρχους και μόνο…

Οι αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ για την δημοτική αστυνομία

Τις αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρ Κωνσταντέλλος

Η πρώτη και μεγάλη ένσταση αφορά στον καθορισμού του ωραρίου των δημοτικών αστυνόμων από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η ΚΕΔΕ αφού υιοθέτησε την αντίρρηση θεωρεί ότι η δημοτική αρχή πρέπει να είναι αρμόδια για τον καθορισμό του ωραρίου. Στο σημείο αυτό ο κ. Ιωακειμίδης παρατήρησε ότι η αρμοδιότητα πρέπει να επεκταθεί και στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου

Δεύτερη σημαντική αντίρρηση είναι ο Πειθαρχικός Έλεγχος τον οποίο σύμφωνα με το νομοσχέδιο ασκεί Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργείου. Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι ο έλεγχος αυτός πρέπει να περάσει στην δικαιοδοσία του Δημάρχου.

Η τρίτη αντίρρηση αφορά στην σύσταση διεύθυνσης προσωπικού οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης όπου υπάγεται η δημοτική αστυνομία λαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά διοίκησης των ΚΕΠ. Μια διεύθυνση που έχει αυτονομία από την δημοτική αρχή και δεν οργανώνεται από αυτήν.

Και η τέταρτη σημαντική αντίρρηση που διατυπώθηκε ήταν το θέμα του εξοπλισμού και των αρμοδιοτήτων όπως η δυνατότητα συλλήψεων. Οι δημοτικοί αστυνόμοι θα φέρουν γιλέκο και ράβδο. Αυτό εγείρει φόβους για μελλοντικές μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων σε ποιο σκληρά επίπεδα παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Διατυπώθηκε πάντως κάτι που ανέφερε και ο κ. Μπίρμας αλλά εμμέσως εκφράζεται και στην πρόκληση της διαβούλευσης ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό – πρόχειρο νομοσχέδιο που δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, ούτε έχει διάσταση μιας προοπτικής.

Ο κ. Μπίρμας μάλιστα όπως και άλλοι σημείωσε το γεγονός ότι είχε συσταθεί εδώ και δύο χρόνια μια επιτροπή η οποία τελικά δεν λειτούργησε και δεν επέτρεψε έναν ουσιαστικό διάλογο με την ΚΕΔΕ.

Πηγή: myota.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged