Κα Κεραμέως… Τους εκ ΙΕΠ αξιολογητές ποιος θα τους αξιολογήσει; Διώξτε τους τώρα… σ’εσάς «έρχεται» ο λογαριασμός…

Α/θμια Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την εκκίνηση της «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων ως προς το Εκπαιδευτικό τους Έργο»  και αμέσως ο «διάσημος» πλέον και πεφωτισμένος Πρόεδρος του ΙΕΠ, μαζί με την Γ.Γ. Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης περισπούδαστη κα Γκίκα ήλθαν σε τηλεσυνεδρίαση, την προηγούμενη Δευτέρα 8.2.2021, με όλους τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, επιχειρώντας την ενημέρωσή τους για  τον θεσμό…

Κύριε Πρόεδρε θυμηθείτε ότι είστε on line

Στην συγκεκριμένη τηλεσυνεδρίαση, πιστοποιήθηκε και οι «ποιότητα», διοικητική επάρκεια και ο σεβασμός  των δύο στελεχών, -ΙΕΠ και Υπουργείου-, προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων οι οποίοι αποσβολωμένοι παρακολουθούσαν  τις «σοφίες και συμπεριφορές» τους…

Πιθανόν να μην είχε ο κος Πρόεδρος του ΙΕΠ, ενσυναίσθηση  και αντίληψη της συμπεριφοράς του την συγκεκριμένη τηλε-συνεδρίαση, που αν μη τι άλλο ταίριαζε και αντιστοιχούσε σε αυτοκρατορικού τύπου συμπεριφορές ηγετών τύπου Ερντογάν προς  φτωχοδιάβολους υπηκόους του. Έλλειψη  σεβασμού προς τους θεατές-ακροατές διευθυντές σχολείων που παρακολουθούσαν τις «σοφίες» του, με το σκηνικό να  δείχνει, -σκόπιμα μήπως1-, ένα πολυάσχολο Πρόεδρο ΙΕΠ με τα τηλέφωνα, -κινητά και σταθερά-, να καλούν κουδονίζοντας συνεχώς τον κάτοχό τους κος Πρόεδρο που απαντούσε λες και ήτανε μόνος του στο γραφείο του, γραμματείς και φαρισαίους να διακόπτουν την παρουσίαση και τηλεσυνεδρίαση, ζητώντας  κάποια διευκρίνιση ή παρουσιάζοντάς του κάποιο έγγραφο και συνολικά συμπεριφορά που αγνοούσε την διαδικασία ψηφιακής ενημέρωσης των Διευθυντών Σχολείων που ο ίδιος είχε προκαλέσει…

Έως ότου, κάποιος «άγνωστος» από τους άτυχους διευθυντές σχολείων που παρακολουθούσαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τον κο Διευθυντή στον φρενήρη ρόλο του, είτε  γιατί αισθάνθηκε προσβεβλημένος από την on line συμπεριφορά του κου Προέδρου του ΙΕΠ, είτε γιατί αντελήφθηκε ότι αυτός ήταν «εκτός πραγματικής κατάστασης», είτε για να τον προστατέψει από τυχόν βαρύτερες εκπτώσεις συμπεριφοράς προς τους συναδέλφους του που παρακολουθούσαν την εκδήλωση, ανέκραξε με ηρεμία το λιτό «Κύριε Πρόεδρε θυμηθείτε ότι είστε on line…»

Από την άλλη, η συμπαρουσιάστρια  του θέματος  Γ.Γ. Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κα Γκίκα, βγήκε στον «αέρα» δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν απροετοίμαστη και κατά την εκπαιδευτική αργκό «αδιάβαστη», αφού αν και χρησιμοποιούσε έγγραφο κείμενο αδυνατούσε να εκφέρει σταθερό και συνεχούς ροής λόγο…

Για τη ουσία του θέματος οι δύο «παρουσιαστές» του κ.κ. Αντωνίου και Γκίκα, αντί να φωτίσουν ερμηνευτικά τους Διευθυντές των σχολείων, απλώς προχώρησαν στην  τμηματική ανάγνωση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία αν και νέας κοπής, δηλαδή  νέας έκδοσης, αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι αντίγραφο της αντίστοιχης για το θέμα παλαιότερης και προηγούμενης που για διαφόρους λόγους ουδέποτε ολοκληρώθηκε η εφαρμογή τους, με την σημείωση ότι έχει αφαιρεθεί η διάταξη που έδινε την δυνατότητα στους Διευθυντές σχολικών μονάδων να ζητούν έγγραφη αιτιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς  που για δικούς τους λόγους δεν θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου…

Πιθανόν και οι δύο, να είχαν τυπική υποχρέωση να διεξάγουν την συγκεκριμένη τηλε-συνεδρίαση, πιθανόν λόγο τη χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δράσης ως πρόγραμμα της ΕΕ, -η στήλη δεν έχει γνώση αν αυτό συμβαίνει ή όχι-, ή γιατί θέλησαν να δείξουν στην ηγεσία του Υπουργείου ότι στηρίζουν τις δράσεις της, ως καλοί μαθητές…

Να σημειώσουμε εδώ ή μάλλον να θυμήσουμε ότι τόσο η δράση «Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση των Σχολικών Μονάδων ως προς το Εκπαιδευτικό τους Έργο», όσο και η Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών που πρόκειται να έλθει ως δράση με ξεχωριστό νομοσχέδιο, αφού είχε εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, έχει νομοθετηθεί από την απελθούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως προαπαιτούμενο απελευθέρωσης χρηματοδοτικών κονδυλίων της ΕΕ, κατά τις προβλέψεις των «Μνημονίων» που υπέγραψε ο κος Τσίπρας…

Σε κάθε περίπτωση, τα «νέα»  τόσο για την κυρία Γκίκα, όσο και για τον κο Αντωνίου, όπως αυτά αποτιμώνται και διαμορφώνονται από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα τους, δείχνουν για την μεν πρώτη ότι δεν καταφέρνει να διαχειρισθεί  με άνεση ούτε τα της αρμοδιότητάς της, για δεν τον κο Αντωνίου ότι αποτελεί  μία συνήθη για τα ελληνικά διοικητικά και πολιτικά δρώμενα επανάληψη φαινόμενου «υπερεκτίμησης» ικανοτήτων προσώπου σε σημείο «ηρωποίησης»… Όσο για σημάδια οράματος… ισχύει το λαϊκό «ο θεός και η ψυχή του…».

Με απλά λόγια, απλώς ο άνθρωπος βρέθηκε  την κατάλληλη στιγμή  στον κατάλληλο χώρο  για να επιλεγεί…  Αυτό βέβαια είναι άλλη συζήτηση  που νομοτελειακά έρχεται τις επόμενες ημέρες…

Για να «δοξαστείς»  όπως έχει διδάξει η ιστορία πρέπει να σπάσεις αυγά …. κι ο κύριος Πρόεδρος, απλώς τα «προστατεύει να μην ραγίσουν καν…»… κάπως σαν την ΔΑΚΕ που ζητά πλέον εξηγήσεις με αριστερό πρόσημο από την κα Κεραμέως… «Πελατάκια».. μας…

«Επίκουρος»

——————–

Διαβάστε στην συνέχεια όσα ανακοινώθηκαν από του Υπουργείο Παιδείας για την δράση «Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση των Σχολικών Μονάδων ως προς το Εκπαιδευτικό τους Έργο» 

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου Σχολείων

Ξεκινά η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων

Την έναρξη της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, μιας διαρκούς και δυναμικής διαδικασίας, σηματοδότησε η υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Πρόκειται για ένα κυκλικό μοντέλο, κατά το οποίο όλα τα σχολεία αξιολογούνται, ανά έτος, με βάση τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων.

Σε τι αποσκοπεί η αξιολόγηση;

Σκοπός της αξιολόγησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε ένα πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των τριών βασικών λειτουργιών της σχολικής μονάδας:

α) της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας,

β) της διοικητικής λειτουργίας και

γ) της λειτουργίας της ως επαγγελματικής κοινότητας μάθησης, που προωθεί την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Βασικός φορέας της διαδικασίας του προγραμματισμού και της εσωτερικής αξιολόγησης είναι η ίδια η σχολική μονάδα, ενώ θεμελιώδη στοιχεία της αποτελούν η στοχοθεσία σχετικά με το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και η τεκμηριωμένη αξιολογική κρίση που βασίζεται στη συστηματική συλλογή στοιχείων από ποικιλία πηγών.

Σημειώνεται πως φέτος, λόγω των πρωτόγνωρων συνθήκων της σχολικής χρονιάς, η αξιολόγηση θα υλοποιηθεί προσαρμοσμένη στις συνθήκες αυτές, καθώς η ιδιαιτερότητά τους έχει επιδράσει στη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Ποιος διενεργεί την αξιολόγηση;

  • Η εσωτερική αξιολόγηση πραγματοποιείται από το Σύλλογο Διδασκόντων και η εξωτερική από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.).
  • Όσο για τη μεταξιολόγηση, αυτή διενεργείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.), που επιβλέπουν την όλη διαδικασία.

Θα δημοσιεύονται οι εκθέσεις αξιολόγησης;

Οι εκθέσεις εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης θα αναρτώνται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ενώ συνοπτικές εκδόσεις των εκθέσεων θα αναρτώνται και στις ιστοσελίδες των σχολικών μονάδων.

  • Προβλέπονται επιμορφώσεις για τα στελέχη διαδικασίας που θα έχουν ανάμειξη στη διαδικασία;
  • Εντός του μηνός Φεβρουαρίου 2021, θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες καταρτίσεις στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση από το Ι.Ε.Π. προς τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης, ως υποστηρικτικό μέτρο για τη διαδικασία.

Τι δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών;

  • Εξωτερική αξιολόγηση εφαρμόζεται σε 26 (επί συνόλου 32) ευρωπαϊκές χώρες του δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ. Σημειώνεται πως στη χώρα μας θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά.
  • Εσωτερική αξιολόγηση εφαρμόζεται στα δύο τρίτα των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Στις αμέσως επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Π

Μοιραστείτε το:
Tagged