Καταιγίδα “Βικτώρια”: Προκάλεσε καταστροφές, εγκλωβισμούς, κατολισθήσεις και πλημμύρες και συνεχίζει… (φωτό)

Γεγονότα Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Έρχεται νέο κτύπημα της Καταιγίδας…

Οι έντονες βροχοπτώσεις στο νομό Αττικής θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως αργά το απόγευμα σήμερα, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένεται ένα νέο κύμα τοπικά ισχυρών καταιγίδων, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε περί τις 02:00-02:30 το βράδυ της Τρίτης το λεκανοπέδιο της Αττικής και την πόλη της Αθήνας. Με ιδιαίτερη δριμύτητα επηρεάζει τη χώρα από χθες το μεσημέρι η κακοκαιρία «Βικτώρια».

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Βικτώρια» θα συνεχιστεί και τις προσεχείς ώρες, προειδοποιεί σε νέα ενημέρωσή του η υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οπως αναφέρει το meteo.gr οι βροχές και οι καταιγίδες της κακοκαιρίας «Βικτώρια», που ήδη πλήττουν μεγάλο τμήμα της επικράτειας, «αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως το βράδυ της Τετάρτης».

Σύμφωνα με την ομάδα του meteo.gr, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ώρες -οπότε το «σφυροκόπημα» εστιάστηκε στα δυτικά- τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Βικτώρια» θα είναι πιο έντονα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Βικτώρια» τις προσεχείς ώρες

Το meteo.gr επισημαίνει για την πορεία της κακοκαιρίας «Βικτώρια» ότι μετά το μεσημέρι «όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο σχηματισμό μιας σημαντικής σε έκταση ζώνης σύγκλισης από το Κεντρικό έως το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα μεγάλης κατά τόπους έντασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, η ζώνη αυτή σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Ο χάρτης πρόγνωσης βροχόπτωσης στις 17:00 της Τετάρτης

Επιμένει στην Αττική η κακοκαιρία «Βικτώρια»

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από τα πολύ έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Βικτώρια», σύμφωνα με το meteo.gr, «είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν μετά το μεσημέρι τμήματα του νομού Αττικής και ενδεχομένως της πόλης της Αθήνας».

Ο χάρτης πρόγνωσης βροχόπτωσης στις 17:00 της Τετάρτης

Πώς θα είναι ο καιρός την Πέμπτη 14/11

Πάντως, σύμφωνα με την πρόγνωση της υπηρεσίας MeteoAlarm, τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Βικτώρια» θα υποχωρήσουν μέχρι αύριο. Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται με κίτρινο και πορτοκαλί οι περιοχές όπου αναμένονται βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη:

Βροχές ή καταιγίδες με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το απόγευμα, αναμένονται την Πέμπτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πώς θα είναι ο καιρός την Πέμπτη 14/11

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με βροχές τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στα δυτικά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 19 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 22, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα βόρεια πελάγη θα εξασθενήσουν, ενώ στα νότια πελάγη θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Έως σήμερα…

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο νομό Χανίων. Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr κατέγραψαν πανελλαδικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης στον Αλικιανό και στο Ακρωτήριο Χανίων (64 και 63 χιλιοστά αντίστοιχα), στο Σπήλι Ρεθύμνου (52), στο κέντρο των Χανίων (46), στον Πλατανιά Χανίων (46), στην Ασή Γωνιά Χανίων (43), στην Παλαιοχώρα Χανίων (41) και στις Βρύσες Χανίων (39 χιλιοστά).

Επιχείρηση διάσωσης 41χρονου που εγκλωβίστηκε σε χαράδρα. Ολοκληρώθηκε στη 1 το μεσημέρι, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ενός 41χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τον προσανατολισμό του και εντοπίστηκε μέσα σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, στην περιοχή, που είναι απολύτως δύσβατη, βρίσκονται από χθες το απόγευμα δύο οχήματα της πυροσβεστικής με δέκα πεζοπόρους πυροσβέστες και διασώστες, ενώ αναμένεται να έρθει και δύναμη της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση του 41χρονου. Επιχείρησαν 13 πυροσβέστες, με πέντε οχήματα από την 5η ΕΜΑΚ και ένα διασωστικό σκύλο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί μετά την επέλαση της «Βικτώριας». Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίζος, κατά τις βραδινές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξήντα συμβάντα που αφορούσαν κοπές δέντρων από το οδικό δίκτυο, αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα, αλλά και διασώσεις οδηγών και επιβατών από οχήματα όταν αυτά παρασύρθηκαν από ρέματα στη Νότια Κέρκυρα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο το νησί, καθώς και διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού εξυπηρετείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων και της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή.

Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί. Κεφαλονιά: Προβλήματα από την κακοκαιρία «Βικτώρια» σε Νύφι και Αγία Ευφημία Το Νύφι και η Αγία Ευφημία της Κεφαλονιάς επλήγησαν περισσότερα από την καταιγίδα «Βικτώρια», που έπληξε τα νησιά του Ιονίου. Για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, οι κάτοικοι στο Νύφι είδαν πέτρες, ξύλα και τόνους λάσπης να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους στο χωριό.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι λάσπης. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα που δημιουργούνται προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την έντονη βροχόπτωση.

Ρέθυμνο: Ισχυρή βροχόπτωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα Ισχυρή βροχόπτωση επικρατεί από αργά χθες το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Ρεθύμνης, χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις αστικές περιοχές, τον Βόρειο Οδικό Άξονα και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σήμερα, από τις 6:00 έως τις 7:30, η βροχόπτωση ήταν τόσο ισχυρή, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων στον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Ρεθύμνου από και προς Χανιά, γινόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Στην περιοχή του Καβρού Γεωργιούπολης υπήρξε χαλαζόπτωση, η οποία δημιούργησε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Η βροχόπτωση συνεχίζεται μέχρι και αυτήν την ώρα, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί περαιτέρω προβλήματα.

Στα Μυριοκέφαλα του Δήμου Ρεθύμνης έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις σε πρανή και υπερχείλιση του ποταμού και έχει κλείσει το ένα ρεύμα του επαρχιακού δικτύου.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης, Δημήτρης Λελεδάκης, καλεί μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τους διερχόμενους οδηγούς να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν -εάν έχουν επιλογή διέλευσης- τα σημεία όπου υπάρχουν μικροί χείμαρροι και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τα Χανιά και λιγότερο το Ρέθυμνο, χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα να έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα ή να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Χανιά: Μικρής έκτασης τα προβλήματα από την κακοκαιρία Mέσω στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ πραγματοποιείται από το πρωί η κίνηση των οχημάτων προς το χωριό Αλικιανός του Δήμου Πλατανιά, καθώς από την κακοκαιρία υποχώρησε τμήμα της προσωρινής διάβασης που είχε δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής

Προβλήματα λόγω κατολισθήσεων έχουν αναφερθεί ακόμα, στις περιοχές Πλοκαμιανά και Σφηνάρι του δήμου Κισσάμου με τα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων. Ηράκλειο Απομακρύνθηκαν από τα σχολεία του Δήμου Φαιστού οι μαθητές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Με απόφαση του δημάρχου Φαιστού, λίγο μετά τις 11:30 τα σχολεία έκλεισαν καθώς υπήρξε ανησυχία λόγω της νεροποντής. Προβλήματα έχουν καταγραφεί στον Δήμο Φαιστού, ενώ σε εννέα περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για απάντληση υδάτων.

Ο δήμαρχος της περιοχής έχει ζητήσει μηχανήματα από την Περιφέρεια Κρήτης για τη διαμόρφωση περασμάτων, προκειμένου να φεύγουν τα νερά της βροχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/METEO/ iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged