Καναδάς: Δεν μπορεί να συνέλθει από το σκάνδαλο των ομαδικών τάφων αυτόχθονων μικρών παιδιών

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Νέο σοκ από τους ομαδικούς τάφους σε πρώην οικοτροφεία για παιδιά αυτοχθόνων

Νέο σοκ στον Καναδά: Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν κοντά σε χώρο όπου υπήρχε οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών. Eμπρησμοί καθολικών εκκλησιών που εμπλέκονται  στο σκάνδαλο κακομεταχείρισης  αυτόχθονων μικρών παιδιών

Δύο ακόμη καθολικές εκκλησίες πυρπολήθηκαν χθες, Σάββατο, στα εδάφη των αυτοχθόνων του δυτικού Καναδά αυξάνοντας σε τέσσερις τον αριθμό των εκκλησιών που έχουν καεί μετά την ανακάλυψη χιλίων ανώνυμων τάφων κοντά σε πρώην οικοτροφεία για παιδιά αυτοχθόνων που διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία στη Βρετανική Κολομβία.

Χθες, Σάββατο, τα χαράματα η εκκλησία της Αγίας Άννας και η εκκλησία Τσοπάκα, οι οποίες βρίσκονται αμφότερες σε εδάφη αυτοχθόνων στη Βρετανική Κολομβία, πυρπολήθηκαν μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

 «Οι δύο εκκλησίες καταστράφηκαν», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο λοχίας Τζέισον Μπέιντα της έφιππης καναδικής αστυνομίας.

Οι πυρκαγιές αυτές σημειώνονται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης περισσότερων από 750 ανώνυμων τάφων στο χώρο ενός παλιού οικοτροφείου, το οποίο διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία στο Μαριεβάλ (δυτικός Καναδάς).

Μια ιστορική φωτογραφία του 1910 από τα Provincial Archives of Saskatchewan, δείχνει καθολική εκκλησία στο Μαριεβάλ του δυτικού Καναδά. EPA, PROVINCIAL ARCHIVES OF SASKATCHEWAN

Τον περασμένο μήνα, η ταυτοποίηση των λειψάνων 215 παιδιών κοντά σε ένα άλλο ίδρυμα του ίδιου τύπου είχε ήδη πληγώσει και αγανακτήσει τη χώρα, καθώς έγινε φανερός ο γολγοθάς που πέρασαν επί δεκαετίες τα παιδιά των αυτοχθόνων σε σχολικά ιδρύματα τα οποία διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία.

Οι αρχές θεωρούν πως οι χθεσινές πυρκαγιές «είναι ύποπτες και επιδιώκουν να διαπιστώσουν αν έχουν σχέση με τις πυρκαγιές εκκλησιών που σημειώθηκαν στις 21 Ιουνίου στο Πέντικτον και το Όλιβερ», δήλωσε ο λοχίας Μπέιντα. Οι έρευνες για τις πυρκαγιές του Ιουνίου συνεχίζονται.

Οι ανακαλύψεις τάφων επανέφεραν στο προσκήνιο το τραύμα που βίωσαν περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων της Αμερικής, μιγάδων και Ινουίτ, που αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και εντάχθηκαν δια της βίας μέχρι και τα χρόνια του 1990 σε 139 απ’ αυτά τα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα.

Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά υπέστησαν κακομεταχειρίσεις ή σεξουαλική κακοποίηση και περισσότερα από 4.000 βρήκαν εκεί το θάνατο, σύμφωνα με μία ερευνητική επιτροπή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αληθινή «πολιτιστική γενοκτονία» εκ μέρους του Καναδά.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, κάλεσε τον πάπα να πράξει το ίδιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ποινικής έρευνας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επέμεινε δια μακρών στα «τρομερά λάθη» του Καναδά, ο οποίος διεξήγε επί αιώνες μια αμφιλεγόμενη πολιτική καταναγκαστικής αφομοίωσης των Πρώτων Εθνών της χώρας.

——————

Νέο σοκ στον Καναδά: Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν κοντά σε χώρο όπου υπήρχε οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών

Φωτογραφία από συγκέντρωση στο Kamloops Indian Residential School που διατέθηκε από το National Centre for Truth and Reconciliation at the University of Manitoba έπειτα από την ανακάλυψη μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών. EPA, NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION

Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν χθες κοντά σε χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε ένα καθολικό οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών στον δυτικό Καναδά, ανέφεραν αργά χθες το βράδυ τοπικά μέσα ενημέρωσης,.

Και αυτό λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών στην Βρετανική Κολούμπια.

Οι ανασκαφές στον χώρο όπου υπήρχε το σχολείο στο Μαρίβαλ του Σασκάτσεουαν ξεκίνησαν στο τέλος Μαΐου.

Η Ομοσπονδία Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός των νεοανακαλυφθέντων τάφων είναι “ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στον Καναδά”, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό.

Το οικοτροφείο στο Μαρίβαλ φιλοξενούσε μαθητές από κοινότητες ιθαγενών κατά το διάστημα 1899-1997 προτού κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από ένα ημερήσιο σχολείο.

Περίπου 150.000 παιδιά αυτόχθονων Αμερικανών, Ινουίτ και Μετίς υποχρεώνονταν να φοιτούν σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλο τον Καναδά μέχρι τα χρόνια του 1990, μακριά από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.

Πολλά υφίσταντο κακομεταχείριση, υποσιτισμό και σεξουαλική κακοποίηση και περισσότερα από 4.000 πέθαναν μέσα στα σχολεία αυτά, σύμφωνα με ερευνητική επιτροπή που κατέληξε ότι ο Καναδάς έχει διαπράξει “πολιτισμική γενοκτονία” εις βάρος των κοινοτήτων αυτοχθόνων.

Επιζήσαντες που μίλησαν στο Reuters κάνουν λόγο για διαρκή πείνα, απερίγραπτη μοναξιά και μια σχολική διοίκηση που χρησιμοποιούσε απειλές και συχνά βία.

Η συγγνώμη της κυβέρνησης του Καναδά

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη το 2008, αλλά όχι και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διαχειριζόταν τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία.

Στις αρχές του μήνα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την λύπη του, αλλά επιζήσαντες απέρριψαν την δήλωση αυτή.

Η αποκάλυψη επανέφερε στο προσκήνιο τις εκκλήσεις προς τον πάπα και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ζητήσουν συγγνώμη για την κακοποίηση που υπέστησαν οι μαθητές στα οικοτροφεία αυτά, όπου υποχρεώνονταν να πηγαίνουν για να ενσωματώνονται στην επικρατούσα κουλτούρα.

Έπειτα από την ανακάλυψη του μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών στο Kamloops Indian Residential School, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές κοντά σε πολλά πρώην οικοτροφεία για παιδιά ιθαγενών σε όλο τον Καναδά με την βοήθεια των κυβερνητικών αρχών.

—————-

Προσπάθεια να ξεχαστεί το άγος της αποικιοκρατίας: Ο Καναδάς αποκαθιστά τα πραγματικά ονόματα των αυτοχθόνων

Σάλος έχει προκληθεί στον Καναδά μετά την ανακάλυψη ομαδικού τάφου 250 αυτόχθονων παιδιών σε σχολείο όπου εγκλείονταν υποχρεωτικά ώστε να «επαναδιαπαιδαγωγηθούν. Ένα από τα μέτρα που επιβάλλονταν ήταν και η αλλαγή του ονόματος EPA/NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION

Οι αυτόχθονες κάτοικοι του Καναδά απέκτησαν το δικαίωμα να αποκαταστήσουν τα αρχικά τους ονόματα, μετά από χρόνια αναγκαστικής χρήσης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, σε μιά προσπάθεια της κυβέρνησης να μετριάσει τις αντιδράσεις για τις βιαιότητες του παρελθόντος

Η κυβέρνηση του Καναδά επέτρεψε στου αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας να υποβάλλουν αίτηση ώστε να αποκαταστήσουν τα πραγματικά του ονόματα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά στα δημόσια έγγραφα

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετα την ανακάλυψη εκατοντάδων τάφων στην τοποθεσία ενός εγκαταλελειμένου σχολείου, το οποίο έφερε στο φως νέα δεδομένα  για το φρικτό αποικιακό παρελθόν της χώρας.

«Για πάρα πολύ καιρό, η αποικιοκρατία στην περιοχή του Καναδά διατάραξε τις πρακτικές ονομασίας των αυτοχθόνων λαών και των οικογενειακών συνδέσεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάρκ Μίλερ, υπουργός Αυτόχθονων Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η νέα πολιτική θα επέτρεπε στους κατοίκους να ανακτήσουν την ταυτότητά τους με τα πραγματικά τους ονόματα ».

Ξεκινώντας το 1800, περισσότερα από 150.000 παιδιά αυτόχθονων μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους και τοποθετήθηκαν στα διαβόητα σχολεία, που λειτουργούσαν ως θρησκευτικά ιδρύματα από την κυβέρνηση και ως μέσο αναγκαστικής αφομοίωσης.

Τα παιδιά αναγκάστηκαν να φορούν στολές και να μάθουν αγγλικά, τα αγόρια είχαν τα πλεκτά μαλλιά τους και σε πολλά δόθηκαν χριστιανικά ονόματα.

«Τα παραδοσιακά ονόματα που δίδονται σε αυτόχθονα παιδιά έχουν βαθιά πολιτιστική σημασία. Ωστόσο, πολλούς λαούς (Ινουίτ,Μέτς)  η αποικιοκρατία τους ληστεύει από αυτά τα ιερά ονόματα », δήλωσε ο υπουργός υπηκοότητας του Καναδά, Μάρκο Μεντιτσίνο. «Κατά καιρούς, οι προσπάθειες για χρήση παραδοσιακών ονομάτων έχουν αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο, από την ευγενική απόρριψη έως τον ρατσισμό».

Τον Σεπτέμβριο, η «Ka’nhehsí: io Deer», δημοσιογράφος του CBC, έγραψε για την απόφασή της να επιστρέψει στη χρήση του παραδοσιακού της ονόματος αφού χρησιμοποιούσε το αγγλικό της όνομα “Jessica” για επαγγελματικούς σκοπούς.

«Πάντα υπήρχαν εμπόδια στη διαδικασία να γράφω το όνομά μου με τα σωστά διακριτικά σημάδια σε σχεδόν κάθε κομμάτι προσωπικής ταυτοποίησης. Για παράδειγμα, μια άνω και κάτω τελεία έχει γίνει μη αποδεκτός χαρακτήρας στα καναδικά διαβατήρια, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στα  κοινωνικά μέσα », έγραψε.

 «Όμως, το να συνεχίσω να μην χρησιμοποιώ το όνομα Kanien’kéha μου έμοιαζε σαν ένα τεράστιο βάρος στους ώμους μου. Λατρεύω το όνομά μου και είμαι περήφανη για αυτό. ”

Πηγή: hellasjournal.com

 

Μοιραστείτε το:
Tagged