Κίνα: …φοβάται ακόμη και να πιει τσάι – Ο Xi Jinping ετοιμάζεται για τρίτη θητεία… αλλά…

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Κίνα: Ο Xi Jinping ετοιμάζεται για τρίτη θητεία… αλλά φοβάται ακόμη και να πιει τσάι – Γεμάτη εχθρούς η αυλή του Πεκίνου

Περιστοιχισμένος από χιλιάδες άνδρες ο Xi Jinping, φοβάται για την ασφάλεια του. Το 2022 το ΚΚΚ (το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) θα διοργανώσει το 20ο Εθνικό του Συνέδριο και ο Xi Jinping (Σι Ζίνπινγκ) προσπαθεί να εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του ως επικεφαλής.

Εν τω μεταξύ, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του είναι η δική του ασφάλεια, με το επιτελείο του να έχει προχωρήσει σε τέσσερις… ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα πληγεί εκ των έσω ο ηγέτης του μοναδικού κόμματος της χώρας.

Ποιες είναι αυτές;

  • Δύο φλυτζάνια τσαγιού

Στο συνέδριο του Κ.Κ.Κ. τον Μάρτιο του 2021, δύο τσαγιέρες τοποθετήθηκαν μπροστά από τον Xi, ενώ ο πρωθυπουργός Li Keqiang και άλλοι αξιωματούχοι είχαν μόνο ένα φλυτζάνι τσαγιού μπροστά τους. Δύο φλυτζάνια τσαγιού εμφανίστηκαν επίσης σε όλες τις άλλες αίθουσες συσκέψεων όπου ο Xi παρακολούθησε ξεχωριστές ομαδικές συναντήσεις.

Εκτός από τα επιπλέον φλιτζάνια του Xi, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας ειδικά σχεδιασμένος άνδρας σερβιτόρος που είναι υπεύθυνος για τα φλιτζάνια του Xi, είτε επειδή τα ποτά του Xi μπορεί να διαφέρουν από τα άλλα, είτε για να αποτρέψουν απόπειρες δηλητηρίασης.

  • Τέσσερις άντρες στα μαύρα

Στις 10 Φεβρουαρίου, την ημέρα πριν από την παραμονή της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο μια συγκέντρωση από ανώτερους αξιωματούχους του Κ.Κ.Κ.

Ένα στιγμιότυπο σε μια εκπομπή ειδήσεων του CCTV έδειξε ότι ο Xi Jinping και επτά άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΚΚΚ κάθονταν στα κεντρικά έδρανα παρακολουθώντας μια παράσταση. Καθισμένοι πίσω από το Xi ήταν τουλάχιστον τέσσερις άνδρες με μαύρο κοστούμι, οι οποίοι δεν παρακολουθούσαν την παράσταση αλλά τους καλεσμένους που ήταν παρόντες.

  • Εκατό… άτομα στα μαύρα

Σύμφωνα με μια έκθεση της RFI, στις 10 Μαρτίου 2020, την 48η ημέρα του lockdown στη Γουχάν, ο Xi επιθεώρησε την πόλη. Εκείνο το απόγευμα, ο Xi πήγε στην κοινότητα του East Lake Garden.

Σύμφωνα με λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα υπήρξε μια «ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», η οποία ανέφερε ότι η αστυνομία θα έμπαινε στα σπίτια των κατοίκων «για ελέγχους ασφαλείας πάνω από τον ένατο όροφο» και ότι «θα έμεναν στο σπίτι σας για περίπου μία ώρα». Η ανακοίνωση καλούσε τους κατοίκους να «συνεργαστούν με την αστυνομία ενώ ζητούσε να συνεχίσουν τη δουλειά τους».

Ένα διαδικτυακό βίντεο δείχνει περίπου εκατό άτομα που φορούν μαύρα στην κοινότητα του East Lake Garden, να περιβάλλουν το Xi.

  • Πάνω από 10.000 προσωπικό ασφαλείας

Όταν ο Xi επισκέφθηκε το Χονγκ Κονγκ για τρεις ημέρες το 2017 στην 20ή επέτειο της παράδοσης, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς για την ασφάλεια του Xi. Όταν ο προκάτοχος του Xi, Hu Jintao, επισκέφθηκε το Χονγκ Κονγκ το 2012, μόνο 3.000 αστυνομικοί ήταν παρόντες.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2017, η αστυνομία στο Γκουανγκντόνγκ, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ξεκίνησε μια κοινή επιχείρηση με το όνομα Thunderbolt 17, για να προετοιμαστεί για την επίσκεψη του Xi στο Χονγκ Κονγκ.

Όταν ο Xi έφτασε στο Χονγκ Κονγκ στις 29 Ιουνίου, ταξίδεψε με ένα αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο BMW Σειράς 7 που δόθηκε από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. Ελικόπτερα της αστυνομίας, βάρκες και ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετήθηκαν κατά μήκος της διαδρομής του Xi. Διάφορες αστυνομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της SDU (Μονάδα Ειδικών Αποστολών) και της Αντιτρομοκρατικής ήταν όλες παρούσες.

  • Οι πολιτικοί εχθροί

Όλες αυτές οι προφυλάξεις αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την προσωπική ασφάλεια του Xi. Η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από τους μεγαλύτερους πολιτικούς εχθρούς του, μια πολιτική φατρία εντός του ΚΚΚ με επικεφαλής τον Jiang Zemin και τον Zeng Qinghong.

Για περισσότερα από οκτώ χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσει την εξουσία του, ο Xi ερεύνησε και τιμώρησε περισσότερους από 510 ανώτερους αξιωματούχους σε επίπεδο αναπληρωτών επαρχιακών (υπουργικών) επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 160 στρατηγών.

Επίσης, έχουν αντικατασταθεί σχεδόν όλα τα υψηλότερα κλιμάκια του Κεντρικού Γραφείου Ασφάλειας του Κ.Κ.Κ. Επτά από τους ανώτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους στη Φρουρά του Πεκίνου έχουν αλλάξει, τέσσερις από τους οποίους ήταν διοικητές και τρεις πολιτικοί κομισάριοι.

Επίσης, από τότε που ανέλαβε στην εξουσία, ο Xi εκκαθάρισε επίσης το πολιτικό και νομικό σύστημα του ΚΚΚ.

Μπορεί ο Xi να προστατευθεί διατηρώντας την εξουσία στο ΚΚΚ;

Στις 7 Δεκεμβρίου 2012, την 23η ημέρα αφότου ο Xi έγινε επικεφαλής του Κ.Κ.Κ., έφυγε από το Πεκίνο για επιθεωρήσεις. Επέλεξε τη Σενζέν ως πρώτη στάση του.

Η People’s Daily ανέφερε: «Δεν υπήρχε φασαρία, κανένα κλείσιμο δρόμου, καμία διαταραχή, κανένα κόκκινο χαλί, χωρίς πανό καλωσορίσματος, χωρίς συνοδεία».

Η Nanfang Daily, ή η Southern Daily στα Αγγλικά, ανέφερε ότι ο Xi πήρε το προβάδισμα στην αυστηρή εφαρμογή του «Κώδικα οκτώ σημείων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διατήρηση στενών δεσμών με τους ανθρώπους» του Politburo και «έφτασε ήσυχα με λίγους συνοδούς».

Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια του Xi προέρχεται από το ίδιο το Κ.Κ.Κ. Από τότε που ο κομμουνιστής δικτάτορας Jiang Zemin ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία δίωξης στις 20 Ιουλίου 1999, εναντίον ασκούμενων του Falun Gong που πιστεύουν στις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανοχής, οι υποστηρικτές του θέλουν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Οι ιστορικές συγκρούσεις

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το Κ.Κ.Κ. υπήρξε ένας μηχανισμός εκκαθαρίσεων.

Ο πατέρας του Xi, Xi Zhongxun, σχεδόν θάφτηκε ζωντανός κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Κ.Κ.Κ. τη δεκαετία του 1930. Ονομάστηκε επικεφαλής μιας «αντι-κομματικής ομάδας» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του ΚΚΚ στη δεκαετία του 1960 και τιμωρήθηκε για 16 χρόνια. Απολύθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του και «εξορίστηκε» στο Σενζέν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Κ.Κ.Κ. στη δεκαετία του 1990.

Ωστόσο, αφού ο Xi Jinping έγινε επικεφαλής του Κ.Κ.Κ., φάνηκε να έχει ξεχάσει την εμπειρία του πατέρα του και επέστρεψε στον φαύλο κύκλο των συγκρούσεων. Θεωρεί ότι εάν δεν πολεμά κάποιος τους άλλους, οι άλλοι θα τον πολεμήσουν.

Μετά από 100 χρόνια μάχης, το Κ.Κ.Κ. έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι γεμάτο προβλήματα ή ελαττώματα.

Όταν ο Jiang Zemin, ο πιο διεφθαρμένος στα ανώτερα διεφθαρμένα κλιμάκια του κόμματος, της κυβέρνησης και του στρατού του ΚΚΚ, ήταν στην εξουσία, το ΚΚΚ άρχισε να κινείται προς την πλήρη διαφθορά. Ο Hu Jintao ήταν στην εξουσία για δέκα χρόνια, αλλά ήταν μόνο ένας πρόεδρος μαριονέτα κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών.

Ο Xi είναι τώρα στην εξουσία για περισσότερα από οκτώ χρόνια και το Κ.Κ.Κ. βρίσκεται σε πλήρη κρίση και αντιμετωπίζει την τελική αποσύνθεση.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged